Sí al valencià. Sí a les llengües. Sí a les oportunitats

Escola Valenciana ha presentat  al CEIP Santa Teresa de València la campanya "Matricula en futur, matricula en valencià", que realitza cada any quan s’obri el període de matriculació d’Infantil i Primària per al proper curs escolar. La presentació s’ha fet a l’escola Santa Teresa per ser un dels primers centres educatius públics del Cap i Casal que va ofertar ensenyament en valencià i que al llarg dels anys ha demostrat ser un dels més prestigiosos de la ciutat per la qualitat educativa del programa d’ensenyament que oferta, el Programa d’Ensenyament en Valencià.

 

Aquesta campanya va adreçada, fonamentalment, a les famílies que han de matricular els seus fills i filles en Infantil de 3 anys per al curs que ve i a les quals cal informar molt bé sobre el programa d’ensenyament que escullen per als seus fills i filles. I compta amb el suport de les cinc unversitats públiques valencianes

Des d’Escola Valenciana s’ha fet èmfasi en donar a conéixer als pares i les mares els tres programes d’ensenyament que hi ha establerts actualment al Sistema Educatiu Valencià (PEV, PIL i PIP). Els dos primers són els programes bilingües, el Programa d’Ensenyament en Valencià, adreçat a l’alumnat valencianoparlant majoritàriament i el Programa d’Immersió Lingüistica, per a l’alumnat no valencianoparlant. "El PEV i el PIL són els que millors resultats i millors qualificacions han obtingut al llarg dels anys, dos programes que garanteixen la competència lingüística en les dues llengües oficials i fan més fàcil introduir una tercera llengua com l’anglés. Cal que les famílies ho sàpiguen perquè els seus fills i filles rebran una formació òptima que els garantirà majors oportunitats de futur", ha declarat Vicent Moreno. En aquest sentit la campanya de matriculació 2012 d’Escola Valenciana s’ha centrat en tres frases "Sí al valencià. Sí a les llengües. Sí a les oportunitats", tres conceptes que resumeixen la idea de què el valencià com a llengua vehicular garanteix el domini del castellà i obri la porta a l’anglés per a tindre com a resultat alumnat plurilingüe que tindrà grans avantatges en el seu futur laboral.

La presentació de la campanya ha comptat amb el testimoni d’una mare de Castelló de la Plana, Anna Marzà, una dona jove que pertany a l’anomenada "generació de l’ensenyament en valencià". Anna va estudiar en valencià i el domini de les dues llengües oficial li ha facilitat l’aprenentatge posterior d’altres llengües com l’anglés, l’italià i l’alemany. Una persona adulta, que no dubta que quan haja de matricular la seua filla en una escola serà en ensenyament en valencià. " Anime les famílies a escollir l’opció concreta de PEV/PIL no només per la facilitat en l’aprenentatge de més llengües, sinó perquè l’ensenyament en valencià és sinònim de qualitat educativa, és allí on es troben els docents més innovadors, més participatius i més implicats, gent molt preocupada per garantir que els nostres fills i filles reben el millor ensenyament possible", ha declarat Marzà.

 

 

 

Campanya de matriculació 2012
A través de les seues Coordinadores comarcals, Escola Valenciana ha bastit d’informació les escoletes i les escoles amb cartells i fullets informatius en 8 llengües (valencià, catellà, anglés, alemany, romanés, búlgar, àrab i xinés) per a les famílies.

 

A partir del 7 de maig el dia que s’obri el període de matriculació, l’entitat cívica ha fet un gran esforç per poder difondre un missatge clar a través de publicitat en premsa i ràdio que arribe al major nombre de famílies valencianes possibles.

Així mateix, s’ha posat a disposició de les poblacions i els centres que ho desitgen sessions per informar exhaustivament sobre els avantatges de matricular els fills i filles en els programes d’ensenyament en valencià. "Volem agrair la inestimable contribució d’un bon gruix de docents i experts que voluntàriament estan informant i assessorant les famílies, que han creat una xarxa amb nosaltres i que fan molts esforços per suplir la gran tasca que durant anys han fet els assessors de valencià, dels quals ha prescindit en bona mesura la Conselleria d’Educació", ha assegurat el president d’Escola Valenciana.

Aquesta campanya la completen els escrits que han enviat ciutadans i centres educatius a la consellera d’Educació manifestant el seu desacord amb l’actual esborrany de Decret sobre plurilingüisme i apuntant les línies bàsiques que hauria de tindre un Decret definitiu consensuat amb tota la comunitat educativa.

Les falques de radio, el cartell i els fulls informatius de la campanya estan a disposició de tota la ciutadania en l’espai web que Escola Valenciana ha destinat per a la campanya: www.escolavalenciana.org/matricula

 

Els interrogants que genera la desinformació de l’Administració valenciana
El president de l’entitat cívica ha esmentat diverses qüestions que els responsables de la Conselleria d’Educació, Formació i Ocupació han d’aclarir, ja que l’educació de qualitat és un dret bàsic de tots els valencians i les valencianes.

 

La Conselleria d’Educació acaba d’anunciar que no establirà per al curs que ve un nou model educatiu plurilingüe i Escola Valenciana ho considera pertinent perque hi havia molts punts per resoldre encara. Hi haurà 3 programes pluringües, hi haurà dos? Quines garanties de qualitat educativa i competència lingüística en tres llengües tindran? En quina situació quedarà l’ensenyament en valencià?

"Respecte a aquest tema la Conselleria d’Educació es manté completament opaca i calen directrius clares perquè amb les famílies no es pot jugar d’aquesta manera", ha comentat Vicent Moreno.

Un altre tema que preocupa profundament Escola Valenciana és el recent augment de ràtios per al curs que ve que ha anunciat el secretari autonòmic d’educació, Rafael Carbonell. "És una aberració pujar a 30 alumnes per aula en Infantil i Primària i a 36 en Secundaria al·legant que possiblement no s’arribe a eixa quantitat, perquè normalment no s’omplin totes les places", s’ha comentat des d’Escola Valenciana. És ben sabut que amb l’increment de les ràtios inevitablement s’obri el camí a l’empobriment de la qualitat educativa i obstaculitza els docents a dur a terme dinàmiques pedagògiques que fins ara han donat resultats excel·lents. Així mateix, des de l’entitat cívica es pregunten com es vol dur a terme un sistema educatiu plurilingüe, que exigeix un ensenyament on es tinga en compte la diversitat de l’alumnat, on és necessari un recolzament educatiu personalitzat, on cal una formació del professorat òptima i uns recursos d’alt nivell.

En aquest context, Escola Valenciana mostra més preocupació pel fet que, si en 28 anys de vigència de la LUEV existeix un gran desequilibri en l’oferta dels programes PEV i el PIL, com es garantirà ara el domini lingüístic de l’alumnat de les dues llengües oficials i la competència en una tercera llengua si l’únic que es fa és retallar en qualitat educativa a tots els nivells? En aquest sentit, l’entitat cívica ha recordat que el 66% de l’alumnat valencià estudia en el programa monolingüe en castellà, la qual cosa no els garanteix el domini del nostre tret d’identitat més important, el valencià. Vora 550.000 alumnes que no tenen l’oportunitat de ser bilingües i tantes i tantes famílies que volen matricular els seus fills en PEV i PIL i no poden per manca d’oferta per part de l’Administració.

L’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana té diversos pleits oberts amb la Conselleria d’Educació, Formació i Ocupació. Una institució que insisteix en la capacitat de desició dels centres educatius i en respectar els Consells Escolars, però que en la pràctica en fa cas omís en molts aspectes. Exemples d’això són els casos dels centres Sant Cristòfol de Picassent i Rei en Jaume i Ramón y Cajal de Xirivella. Tots tres van sol·licitar un canvi de programa d’ensenyament monolingüe en castellà a bilingüe en valencià per a aplicar en l’actual curs i la Conselleria d’Educació els ho va denegar. Actualment es troben en espera de sentència al Tribunal Superior de Justícia. "En les diverses reunions que hem mantingut amb la consellera d’Educació li hem plantejat sempre aquest tema, que seria molt fàcil de solucionar, però del qual no s’ha fet cap gest en positiu", ha afirmat el gabinet jurídic d’Escola Valenciana.

Així mateix, l’Oficina de Drets Lingüístics ha assessorat i atés pares i mares, així com equips directius i docents de centres educatius que estan intentant canviar a un programa d’ensenyament PEV o PIL o que pretenen obrir una nova línia i volen que siga en valencià.

Un altre expedient obert és el relatiu a l’ordre 19/11 de Xarxa de Centres Docents Plurilingües de la CV, en fase de tràmit de contestació a la demanda. L’entitat cívica ha mostrat dos motius d’impugnació, el relacionat amb l’excempció de valencià i un altre per qüestions de calendari, on les famílies que matriculaven els seus fills adherits a aquesta Xarxa no sabien si pertanyien a aquesta modalitat o no.

La presentació de la campanya de matriculació 2012 s’ha fet en l’inici d’un nou cap de setmana farcit de Trobades d’Escoles en Valencià. Dissabte se celebrarà la de la comarca de la Costera i la de les Valls del Vinalopó. I a més, el diumenge 13 se celebrarà la Trobada a València que enguany fa 25 anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: