Enhorabona a la comunitat educativa de les Illes!

(Foto: Mallorca diari) 
 
Escola Valenciana felicita la comunitat educativa de les Illes Balears per l’exemple de mobilització i defensa de l’ensenyament de qualitat, que ha tingut finalment els seus fruits amb la sentència del TSJ balear. “El Decret TIL del Govern Bauzá era tan incongruent com ho és el Decret de Currículum de Primària de María José Català”, ha declarat el president d’Escola Valenciana i recorda que “si en el cas de les Illes, la sentència del TSJ  que anul•la elTIL es refereix a què no es va consultar la màxima institució en matèria lingüística, la UIB, en el cas valencià ho és l’AVL i això fa que es puguen tindre conseqüències jurídiques semblants al País Valencià”.  
 
El passat 8 de setembre el gabinet jurídic d’Escola Valenciana va presentar davant del TSJ valencià un recurs contra el Decret 108/2014, de 4 de juliol, del Consell, el Decret de currículum de Primària, que atempta contra 30 anys d’ensenyament en valencià, elimina els programes d’immersió lingüística i redueix encara més l’objectiu del Decret de plurilingüisme que es va aprovar a l’estiu de l’any 2012: aconseguir que tot l’alumnat valencià domine per igual les dues llengües oficials i tinga una millor competència lingüística en un a tercera llengua com l’anglés.
 

El contenciós administratiu presentat per Escola Valenciana demana de manera explícita la retirada d’aquest decret que imposa l’aplicació de la LOMCE amb conseqüències nefastes pel que fa als programes d’ensenyament, metologies d’aprenentatge i organització dels centres.

María José Català ha donat peu a que a la línia en valencià és puguen quadruplicar les hores que s’imparteixen en castellà i que en la línia en castellà els percentatges d’hores que es poden impartir en cada llengua siguen 16% en anglés, 24% en valencià i 60% en castellà.

L’article 5 de la Llei de creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua assenyala que les decisions de l’AVL , en l’exercici de les funcions que hi corresponen, hauran de ser observades per totes les institucions de la Generalitat, pels poders públics, per la resta d’Administracions públiques, el sistema educatiu, els mitjans de comunicació, les entitats, els organismes i les empreses de titularitat pública o que compten amb finançament públic. "La consellera Català haurà d’estar atenta al que l’AVL observe en matèria lingüística pel que fa al sistema educatiu tal com s’assenyala en les funcions que té aquesta institució establides en el propi Estatut d’Autonomia", ha comentat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.