Escola Valenciana defensa una nova RTVV pública completament en valencià davant del Palau de la Generalitat

• «La programació de RTVV ha de ser 100% en valencià.»
• «Els treballadors de la RTVV han de comptar amb el requisit lingüístic.» 

 

Tres anys sense RTVV

 

El 29 de novembre serà el tercer aniversari del tancament de l’ens públic RTVV. Escola Valenciana ha volgut recordar aquesta efemèride en la concentració de novembre per remarcar la necessitat d’una ràdio i una televisió públiques íntegrament en valencià, amb continguts de qualitat, entesa com a servei informatiu per a la ciutadania, lluny d’erigir-se com a òrgan de propaganda política. A més, haurà de ser condició sine qua non tindre els coneixements tècnics i lingüístics per a exercir de professionals del món de la comunicació en la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació.

 

img_4439.jpg 

La Llei del servei públic de radiodifusió i televisió d’àmbit autonòmic, de titularitat de la Generalitat, no estableix que la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació siga un servei públic completament en valencià. L’article 29.2 d’aquesta llei publicada al Butlletí Oficial de les Corts Valencianes amb data del 18 de juliol de 2016, preveu un «35 % del seu temps d’emissió anual a la difusió d’obres audiovisuals i cinematogràfiques de productores valencianes independents i producció original en valencià, sense perjudici que el mandat marc o el contracte programa contemplen exigències addicionals a fi de promoure la difusió d’obres valencianes i de productors independents, i sense perjudici d’allò disposat en l’article 5.2 de la Llei 7/2010, de 31 de marc, general de la comunicació audiovisual.» Des del punt de vista d’Escola Valenciana, una entitat cívica que treballa per la normalització del valencià des de fa més de 30 anys, opina que el percentatge d’emissions que cita l’article és «insuficient, contraproduent» i, per contra, «hauria de reflectir una graella de continguts desenvolupats 100% en valencià per a revertir el procés de substitució de la llengua i, així, assolir-ne la normalització», en paraules del portaveu d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

 

img_4445.jpg 

L’article 5n del Títol I parla de «promoure la cohesió territorial i la diversitat lingüística mitjançant la difusió en valencià, que serà la llengua vehicular dels mitjans públics que depenguen de Generalitat Valenciana.» Tanmateix, el punt següent, l’article 5o al•ludeix a «promoure el coneixement i l’ús de llengües estrangeres i de les altres llengües i modalitats lingüístiques de l’Estat», cosa que Escola Valenciana considera «contradictori», atès que «la resta de llengües de l’Estat espanyol tenen el seu propi àmbit d’ús en els respectius territoris, i el valencià necessita d’un impuls fort i valent perquè es parle de forma quotidiana i en qualsevol situació a tot el País Valencià», ha declarat Moreno durant la concentració #DretsLingüístics davant del Palau de la Generalitat Valenciana. Quant a les llengües europees que esmenta aquest article, la Federació d’Associació per la Llengua ha incidit en què «l’ensenyament en valencià és garantia de plurilingüisme, per la qual cosa, cal potenciar l’ús social del valencià a l’escola, la cultura, el carrer i als mitjans de comunicació, perquè facilita l’aprenentatge d’altres idiomes i, alhora, crear uns altres canals d’estudi de llengües estrangeres, que no siguen la radiodifusió i televisió públiques de tots els valencians i valencianes.»

Escola Valenciana va comparéixer en març a les Corts Valencianes per compartir el model de ràdio i televisió que afavorirà la normalització del valencià en condicions òptimes. Entre les propostes més importants cal destacar que «tots els treballadors de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació han d’estar qualificats amb un domini mitjà de la llengua i ser capaços de fer-la servir amb normalitat i correcció per a ser un model de llengua per a la ciutadania.»

 

 

img_4435.jpg

 

Els treballadors de RTVV han estat presents en la concentració perquè consideren que «no podem ni devem renunciar a cap dels nostres drets. Formem part de la societat valenciana, que té uns drets lingüístics als quals no volem renunciar, com tampoc renunciarem als nostres drets laborals en la mesura que som treballadors. Quan un sector perd drets els perd el conjunt de la societat», ha declarat la presidenta del Comité d’empresa de RTVV, Xelo Vicente.

La concentració d’avui també ha comptat amb el suport de STEPV-Intersindical Valenciana, Podem, ERPV, Plataforma pel Dret a Decidir, FAPA-València, CCOO PV, Fundació FULL, Ca Revolta, Plataforma pel Dret a Decidir.