«Una festa és la millor manera de convidar la gent al plurilingüisme»

  • La participació aproximada dels dos primers caps de setmana de Trobades ascendeix a 46.000 participants procedents de sis comarques.

  • Escola Valenciana aprofita les festes pel valencià per demanar la creació d’una llei d’igualtat lingüística.

  • Les Trobades compten amb el suport de la Generalitat Valenciana i la Conselleria d’Educació des de 2016.

Llengua, festa i cultura. Com si es tractara d’una consigna compartida per les comunitats educatives, les famílies i les associacions de cultura popular, les Trobades han omplit aquest diumenge els carrers d’Albalat dels Sorells, Sant Vicent del Raspeig i Crevillent, i han proposat al veïnat una jornada de convivència, amb muixerangues, cercaviles, teatre, contacontes, danses populars, tallers escolars, concerts de música de La Gira, jocs tradicionals, exposicions, etc., que han atret més de 26.000 participants. En valencià, creixem i creixem.

El Verger encetà la setmana passada amb més de 15.000 assistents les festes populars que dignifiquen el patrimoni de les valencianes i els valencians: la llengua. Aquest dissabte, la Trobada a Novelda ha congregat més de 5.000 persones. La participació aproximada dels dos primers caps de setmana de festes pel valencià deixa unes dades ben sucoses que cal remarcar: 45.000 participants.

«El programa bàsic ha de créixer fins a arribar al programa òptim, el plurilingüe»

En el marc de la Trobada a Crevillent, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha felicitat tota la comunitat educativa per «haver triat els nous programes educatius del Decret de Plurilingüisme, que millor s’ajusten a la realitat de cada centre i als diferents contextos socials i lingüístics, parant especial atenció a la diversitat que hi ha al nostre país. Sabem que pel bé de l’alumnat cada escola haurà triat el nivell que li ha sigut possible en aquest moment, amb l’objectiu d’avançar.» En aquest sentit, el portaveu de la Federació d’Associacions per la Llengua ha exposat: «Us encoratgem a continuar avant, us animem a caminar cap al plurilingüisme, cap al programa Avançat, que és l’únic que garanteix la finalitat pedagògica d’adquirir un domini equilibrat en valencià i en castellà, i un domini acceptable d’anglés.» I ha afegit: «Nosaltres, des d’Escola Valenciana, estarem al vostre costat per a tot allò que necessiteu.»

XXXa Trobada de l’Horta Nord

Albalat dels Sorells ha celebrat avui la XXXa Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Nord. Aquest poble d’uns 4.000 habitants, ha vist multiplicada la seua població amb la presència de 14.000 persones procedents dels 22 pobles que conformen l’Horta Nord. El gaudi ha estat servit amb els 112 tallers escolars, les dues cercaviles, acompanyades per la Unió Musical d’Albalat dels Sorells, colles de tabaleters i dolçainers i xarangues, exhibició de Colp Bol, pilota valenciana, l’exposició sobre la memòria gràfica d’Albalat: “L’escola, el poble, la seua gent”, la tradicional dansà popular i les danses del Corpus, les actuacions de les colles de dolçainers, tabaleters i la Jove Muixeranga de València, així com el concert del cantacançons Dani Miquel. «Per primera vegada, els ajuntaments de tota la comarca han tingut estands propis en la Trobada. Hem d’agrair la col·laboració i el suport institucional que hem rebut perquè aquesta jornada haja sigut un èxit», ha expressat el president de la Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord, Àngel Martí. Aquest esdeveniment clou tota una nodrida agenda d’activitats que va començar a principis de març amb el Premi Sambori en la modalitat de fase local. La Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord és l’única que porta a terme una primera fase local en el concurs de literatura en valencià Sambori.

Per la seua banda, la regidora d’Educació de l’Ajuntament d’Albalat dels Sorells, Marisa Gimeno, ha remarcat que «la participació en la Trobada ha sigut impressionant, hem creat una borsa de voluntàries i voluntaris per coordinar les activitats. Tota la jornada ha eixit a la perfecció perquè tot el món s’ha bolcat.» La regidora s’ha mostrat «orgullosa» amb l’organització de la festa pel valencià i la gran acollida que ha tingut. Entre els actes commemoratius de la Trobada, Marisa Gimeno ha esmentat «el sopar per retre homenatge a l’historiador Mateu Rodrigo, a qui vam atorgar un taulell commemoratiu i va signar en el llibre d’honor de l’Ajuntament. La vetllada fou espectacular i es va cloure amb el grup de música tradicional Ars Horo.»

La música ha tingut una atenció especial en la XXXa Trobada de l’Horta Nord. «La música és un tret identitari molt nostrat i, enguany, li hem atorgat una presència important des de diferents expressions culturals i estils, ja siga a la Trobada de Cors, el concert de La Gira, la Trobada Musical o la implicació de les colles de tabals i dolçainers en els actes que fem durant la festa pel valencià i en les activitats que desenvolupem amb caràcter previ», segons ha comentat Àngel Martí. En aquest sentit, el president de la Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord ha al·ludit a la importància d’un dels actes més bonics que van organitzar dissabte passat: «un cor de vora 500 xiquetes i xiquets va actuar en el Concert Trobada de Cors a la plaça Comte d’Albalat, dirigit per Vicent Ros Barrachina. Els més de 2000 assistents es van quedar meravellats amb la interpretació de composicions com “La Malaguenya de l’Horta Nord”, “la Cantata”,“… I queixalets també!” amb text d’Enric Valor i música de Vicent Ros Barrachina, “Lluna Mediterrània” de Teo Aparicio o “La Malaguenya de Barxeta”, popularitzada per Pep Gimeno “Botifarra”.» Aquesta iniciativa comptà amb la col·laboració de la Unió Musical d’Albalat dels Sorells, dirigida per Francisco Socuéllamos Marqués, i la participació d’una desena de centres educatius de la comarca, així com la implicació de diferents corals, com el Cor Infantil de la Unió Musical de Paiporta, el Cor Infantil de la Unió Musical de la Pobla Farnals, Escola Centre Artístic Musical Santa Cecília de Foios i la Coral de xiquets de Bonrepòs i Mirambell.

Imatge: Ajuntament d’Albalat dels Sorells

La Trobada a Albalat dels Sorells ha comptat amb l’assistència del president de les Corts Valencianes, Enric Morera; la vicepresidenta primera de la Diputació de València, M. Josep Amigó; el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, així com nombrosos alcaldes i regidors dels pobles veïns i el secretari de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, José Manuel Fernández Socuéllamos.

 

XXIXa Trobada de l’Alacantí

Les persones que cohesionen els pobles coneixen diferents llengües i tenen diferents identitats. Parlar valencià amb diferents accents és un bé molt preuat que transmet la grandesa d’un poble viu. Avui, la XXIXa Trobada de l’Alacantí s’ha desenvolupat a Sant Vicent del Raspeig i ha sigut l’epicentre d’una jornada festiva amb més de 8500 assistents procedents d’Agost, Alacant, el Campello, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig i Xixona.

El president de la Cívica – Escola Valenciana, Abraham Esteve, ha fet valdre la importància de tota la comunitat educativa per a assolir la qualitat en l’escola: «fa 29 anys que fem Trobades a l’Alacantí. Cada any de festes per la llengua que celebrem és gràcies a la vostra implicació amb el valencià i el vostre esforç per assolir la millor educació i la millor formació per a les vostres filles i els vostres fills.» El portaveu de l’Alacantí ha declarat: «Amb aquest compromís, esteu posant la vostra llavor perquè l’alumnat estiga preparat per acceptar els reptes del futur amb un bon coneixement de llengües, és a dir, acabarà l’Educació Secundària Obligatòria i seà plurilingüe. Aquest és el regal que feu als vostres fills: el coneixement.» Per aquesta raó, «junts, hem de caminar cap a l’ensenyament òptim, progressivament, hem d’anar muntant escalons fins a situar-nos en el programa Avançat, el que recomanen els experts en educació com a sinònim de plurilingüisme.»

Un esmorzar contundent amb xocolata ha iniciat la celebració a les 10 hores i les activitats s’han succeït durant tot el dia: cercavila pel centre històric de Sant Vicent del Raspeig, més d’un centenar de tallers i una gran oferta cultural que s’ha desenvolupat de forma simultània: les actuacions del Corball Colla de Cultura Popular, la Muixeranga d’Alacant i la Colla El Tossal, parlaments de benvinguda i agraïments, jocs populars a càrrec de la Universitat d’Alacant, pintacares, manualitats, habilitats, plantes… L’actuació de Dani Miquel ha tancat els actes del matí.

Per a la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig, Begoña Montllor, la Trobada «és un esdeveniment clau i molt significatiu per a la normalització de la llengua» i ha afegit que «ens sentim orgullosos de l’èxit de participació. La festa pel valencià s’ha desenvolupat al centre Miguel Hernández, un espai emblemàtic, atès que va ser una de les primeres escoles amb línia en valencià a Sant Vicent del Raspeig.» A més, Begoña Montllor ha espigolat algunes de les activitats que han atret a un públic tan nombrós, com els més de 40 tallers escolars i d’altres associacions, la muixeranga, el teatre, la batukada…

La companyia DesBaratats ha oferit l’espectacle familiar ‘L’Ànima dels llibres’, acte que clos la XXIXa Trobada d’Escoles en Valencià de l’Alacantí, organitzada per La Cívica, el CEIP i l’AMPA Miguel Hernández de Sant Vicent del Raspeig, així com les AMPA i les escoles d’ensenyament en valencià d’Infantil i Primària de la comarca l’Alacantí. Aquesta festa per la llengua ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments d’Agost, Alacant, el Campello, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeix i Xixona.

El conseller de Transparència, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana, Manuel Alcaraz, ha estat present en la XIXa Trobada de l’Alacantí, així com l’alcalde de Sant Vicent del Raspeig, Jesús Javier Villar; l’alcalde del Campello, Benjamí Soler;  el portaveu de l’Ajuntament d’Alacant, Natxo Bellido; representants dels equips de govern municipals de tota la comarca, i la vicerectora d’Estudiants i Ocupació de la Universitat d’Alacant, Nuria Grané.

 

XXVa Trobada del Baix Vinalopó i el Baix Segura

El Raig de Crevillent, l’Associació Cultural la Gola de Guardamar del Segura, l’Antina de Santa Pola, Escola Valenciana i el Tempir d’Elx, han organitzat la XXVa edició de la Trobada d’Escoles Valencianes del Baix Vinalopó i el Baix Segura, que ha reunit més de 3500 assistents al Parc Nou de Crevillent.

La Trobada ha comptat amb més d’una trentena de centres educatius i una quinzena d’associacions culturals que han donat color a aquesta jornada lúdica amb el gran ventall de manualitats, música al vent, pilotes malabars, hologrames, titelles de dit, pleita, jocs, rocòdrom, que han oferit a les xiquetes i als xiquets. Una de les activitats desenvolupades que major atracció ha suscitat entre el públic ha sigut l’exposició ‘Descobrim la serra de Crevillent’.

La presidenta de l’Associació Cultural el Raig de Crevillent, M. Josep Navarro, ha valorat «molt positivament la Trobada, gràcies a la bona acollida que ha tingut entre la gent de Crevillent i a l’excel·lent participació dels pobles veïns. Hem comptat amb el compromís de la majoria de centres educatius del poble i dels pobles de la comarca.»

Julià Jiménez, representant d’aquesta entitat, ha expressat que «escoles i instituts de Crevillent, Elx, Santa Pola i Guardamar, llibreries i editorials, la Universitat d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández, associacions cíviques…. han omplit el Parc Nou de jocs, balls, materials didàctics, música…, i han fet valdre l’orgull de l’ensenyament en valencià com a instrument d’aprenentatge i de projecció al món i la universalitat.» Durant la Trobada s’ha portat a terme el lliurament de premis del Concurs Sambori: «enguany, cal remarcar, d’una banda, la gran participació i la qualitat obtinguda i, d’altra banda, és important dir que centres del Baix Segura com Benejússer i Oriola han obtingut diversos guardons en aquest certament de literatura en valencià», segons ha explicat Julià Jiménez.

La directora territorial d’Educació, Tudi Torró, ha acudit a la Trobada en representació de la Conselleria d’Educació, i ha parlat de la importància de les festes d’estima al valencià des del doble vessant festiu i reivindicatiu: «les Trobades són necessàries perquè el tema lingüístic encara no està assumit. Totes les reaccions al Decret de Plurilingüisme que afirmen que el castellà està en perill, són tristes. El valencià sí que està en perill d’extinció en zones castellanoparlants perquè no hi ha cap actitud política per normalitzar-lo. La nostra llengua està minoritzada i cal desenvolupar un pla pedagògic perquè les valencianes i els valencians, estiguen en la zona que estiguen, sàpiguen valencià, de la mateixa manera que es fa a altres territoris amb llengua pròpia, com és el cas de Galícia, Catalunya o el País Basc.»

Regidors de les corporacions municipals de Crevillent i els pobles de la comarca, no han volgut perdre’s la XXVa Trobada del Baix Vinalopó i el Baix Segura, que també ha comptat amb l’assistència del vicerector de Qualitat i Innovació Educativa de la Universitat d’Alacant, Francisco Torres.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: