Joan Cortés: «Una Llei d’Igualtat Lingüística canviarà actituds que discriminen el valencià»

 • Guadassuar reuneix 30.000 participants de 47 pobles en el XXXII aniversari de la Trobada de Centres en Valencià de la Ribera.

 • Aquesta Trobada ha comptat amb la presència de bon nombre d’autoritats polítiques, com el president de la Generalitat, Ximo Puig; el president de les Corts, Enric Morera; el conseller d’Educació, Vicent Marzà; la vicepresidenta primera de la Diputació de València, M. Josep Amigó, entre d’altres.

 • 119.000 persones fan poble en les nou Trobades que s’han desenvolupat en quatre caps de setmana.


  Avui diumenge Guadassuar ha tancat el quart cap de setmana de Trobades amb la participació de 30.000 persones. Vuit comarques ja han celebrat les Trobades d’Escoles en Valencià. La Ribera, la Marina Alta, el Baix Vinalopó i el Baix Segura, la Vall d’Albaida, l’Alacantí, l’Horta Nord, les Valls del Vinalopó i València ciutat, han creat un teixit social tan potent que ha sigut capaç de reunir més de 119.000 persones en les nou festes per la llengua desenvolupades fins ara. Comunitats educatives, associacions de mares i pares, famílies, associacions populars, ajuntaments, comerços, es posen d’acord per organitzar una celebració amb el valencià com a lligam i l’escola com a centre. Sí, és evident: en valencià, creixem.

  • ‘Construïm la Igualtat Lingüística’: Escola Valenciana aprofita les festes pel valencià per demanar la creació d’una Llei d’Igualtat Lingüística capaç de completar la LUEV.

  Construïm la Igualtat Lingüística

  Escola Valenciana ha declarat el 2017 l’any per la igualtat lingüística amb l’objectiu que «la societat valenciana es faça el propòsit de millorar la situació del valencià, amb iniciatives capaces de canviar determinades actituds lingüístiques i corregir els condicionants socials i culturals que minoritzen la nostra llengua», segons ha declarat el portaveu d’Escola Valenciana i president de la Coordinadora d’Ensenyament en Valencià de la Ribera, Joan Cortés. En aquests termes, la igualtat lingüística «aspira, a través d’una llei específica, a promoure el coneixement per igual dels dos idiomes cooficials, amb més motiu entre funcionaris i funcionàries, per mitjà de la seua doble competència lingüística.»

  Amb tot, la igualtat lingüística que planteja Escola Valenciana és «una oportunitat per restaurar l’equilibri entre comunitats lingüístiques en tot el territori valencià», ha expressat Joan Cortés, i ha volgut insistir en què aquesta iniciativa es desenvoluparà: «Sense imposicions quimèriques, sense excepcions negacionistes de la nostra diversitat, sense intransigències ni atrinxeraments. El valencià sempre ha estat una llengua d’acollida, un pont per a la convivència ciutadana basada en els valors democràtics.»

  En valencià, creixem

  Les 19 Trobades que es fan enguany arreu del país, porten el lema ‘En valencià, creixem’. Així, «en Escola Valenciana volem afirmar que el valencià és un factor de creixement social, de vertebració territorial i d’impuls d’un model de convivència ciutadana oberta, tolerant, diversa i crítica», ha esbossat Joan Cortés en el marc de la XXXIIa Trobada de Centres en Valencià de la Ribera.

  Per la seua banda, el representant d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, ha expressat amb aquestes paraules quina és la finalitat de l’entitat cívica al llarg del 2017: «El concepte d’igualtat ha d’impregnar cadascun dels projectes socials que desenvolupem i ha de servir perquè el valencià siga el vehicle, no sols de l’ensenyament, sinó de les iniciatives que contribuïsquen a aconseguir un benestar social vinculat a un model econòmic no mercantilista. En el nostre model transversal de futur, l’educació i la cultura són els instruments per transformar realitats a la mesura de les persones. Perquè, com assumia Joan Fuster, fent-se ressò de Protagores, “l’home —la humanitat— és la mesura de totes les coses”».

  XXXIIa Trobada a la Ribera

  30.000 persones de 47 pobles de la comarca de la Ribera s’han donat cita a Guadassuar, un poble de vora 6.000 habitants, que ha vist incrementar el nombre de veïns amb la celebració de la XXXIIa Trobada d’aquesta comarca. Aquest poble, situat en el centre de la Ribera del Xúquer, té un gran compromís amb la recuperació de la cultura tradicional valenciana i la continuïtat de les arrels. Bona mostra d’aquest vincle amb les tradicions són les nombroses associacions que llueixen el valencià com a llengua de cohesió social.

  Per a l’alcalde de l’Ajuntament de Guadassuar, Voro Montañana, els assistents a la festa pel valencià han sigut testimonis de la «conservació exclusiva de danses valencianes vives, de carrers engalanats amb paperets per voluntat dels veïns, de la joia i l’elegància del ball del Bolero de Guadassuar, de la presència de Nans i Gegants amb noms propis lligats a la nostra història.»

  La XXXIIa Trobada de la Ribera ha sabut conjugar a la perfecció cultura i tradició. Entre el gran ventall d’activitats que s’han desenvolupat caldria esmentar els 124 tallers escolars, la cercavila, la trentena d’espectacles, les muixerangues, les animacions de carrer a diferents punts del poble, les exposicions, les actuacions musicals amb flabiols, els concerts de violí, l’obra de Torxa Teatre, les cançons populars, el karate, la globotada, les exhibicions de balls de tota mena, des de danses populars, urbanes,  tradicionals, balls moderns, dels arets, dance hall, ball esportiu llatí fins al ‘Bolero de Guadassuar’.

  Voro Montañana ha manifestat que «Guadassuar creix amb la festa dels Centres en Valencià, la festa de la llengua, tradició que ens agermana, que ens fa guanyar, progressar i desenvolupar-nos en cultura, amb la consciència de “no ser res si no s’és poble”.» L’alcalde de Guadassuar atribueix l’èxit de la festa de l’ensenyament en valencià a la participació de «tots els centres d’ensenyament, les associacions culturals, esportives i socials, voluntaris,comerciants, hostalers… Tots hem participat i col·laborat amb l’organització, amb el saber fer i experiència de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencia de la Ribera – Escola Valenciana.»

  De forma semblant, la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Guadassuar, Rosa Almela, ha assenyalat que «des de l’Ajuntament, hem sigut conscients des del primer moment de la importància de seguir lluitant per mantenir viva la nostra llengua. A partir d’ací, assumim la responsabilitat de seguir recuperant la dignitat de la llengua, i de fer-la transversal a tots els àmbits del nostre poble, i com no : de seguir creixent en valencià!»

  La celebració de la XXXIIa Trobada a la Ribera ha sigut possible gràcies al treball de la Coordinadora d’Ensenyament en Valencià de la Ribera, Escola Valenciana, l’Ajuntament de Guadassuar, MRP Col·lectiu d’Ensenyants de la Ribera, la Fundació Sambori, Grup de Danses ‘Bolero de Guadassuar’, Torxa Teatre, CEIP Balmes, Col·legi Sant Francesc, IES Guadassuar, FAPA València, Guadassuar per la República, Societat Musical Santa Cecília de Guadassuar, Amics i Amigues de la Muntanyeta dels Sants – Agró; Ecologia, Salut i Economia, en col·laboració amb la Muixeranga la Carabassota, la Coral Polifònica Mestre Llorenç Ruiz de Guadassuar, Singermornings Xaranga, Amics de les Danses, Adit Guadassuar, Federació Colombicultora de la Comunitat Valenciana i Xúquer Viu. A més, la XXXIIa edició d’aquesta Trobada ha comptat amb el patrocini de la Generalitat Valenciana, Generalitat Jove IVAJ, Diputació de València, Caixa Popular, Edicions Bromera, la Mancomunitat Ribera Baixa i la Mancomunitat Ribera Alta.

  Aquesta Trobada ha comptat amb la presència de bon nombre d’autoritats polítiques, com el president de la Generalitat, Ximo Puig; el president de les Corts, Enric Morera; el conseller d’Educació, Vicent Marzà; la vicepresidenta primera de la Diputació de València, M. Josep Amigó; el diputat al Congrés, Joan Baldoví; diverses autoritats autonòmiques i provincials, així com alcaldes i regidors dels municipis de la comarca de la Ribera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: