Les Trobades d’Escoles en Valencià arriben a Vallada, Vinaròs i Borriol el 6 i 7 de maig

  • La Costera, el Maestrat i la Plana celebren aquest cap de setmana tres festes d’estima col·lectiva pel valencià.

Aquest cap de setmana, Escola Valenciana convida la ciutadania a expressar l’estima pel valencià a les tres Trobades que tindran lloc a les comarques de la Costera, el Maestrat i la Plana. El proper dissabte 6 de maig, Vallada i Vinaròs faran visible la cohesió del poble valencià en les dues jornades de festa i germanor, i el diumenge 7 de maig serà el torn de Borriol. Fins al moment s’han celebrat nou Trobades que han reunit unes 119.000 persones. En valencià, creixem. Amb les Trobades, Escola Valenciana ofereix un missatge vertebrador: «Gràcies al valencià experimentem un creixement vital: ens fa savis de la vida, ens fa grans de cor, ens fa gegants per albirar el futur.»

Centenars de tallers escolars, contacontes, cercaviles, partides de pilota valenciana, danses populars, muixerangues, concerts de música en valencià de la Gira d’Escola Valenciana, teatre, jocs populars, exposicions, entre altres activitats que omplin la programació de les tres Trobades que tindran lloc aquest cap de setmana a la Costera, el Maestrat i els Ports i la Plana.

Dissabte 6 de maig

Vallada: XXVIIa Trobada de la Costera

La Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera, l’Ajuntament de Vallada, l’IES Vallada i l’AMPA d’aquest centre, així com el CEIP i l’AMPA Ramón Martí l’Escoleta Vallada, han organitzat la XXVIIa Trobada d’Escoles en Valencià de la Costera i conviden la ciutadania a participar d’una jornada lúdica i reivindicativa a Vallada. A les 9’30 hores s’inicia festa amb l’aplec d’escoles i participants a l’avinguda Molinets. A les 10 hores, la cercavila, amenitzada pel grup de Gegants i Cabuts de la Font de la Figuera, recorrerà els carrers del poble acompanyada per la batucada de materials reciclats la Bola de Xàtiva, la Banda de la SUM Protectora de Vallada i la seua Colla de Tabal i Dolçaina. A les 10’30hores l’organització donarà la benvinguda i les autoritats oferiran els seus parlaments a la plaça de la Pau. A continuació, l’alumnat del CEIP Ramón Martí i Soriano i l’IES Vallada interpretarà la Cançó de la Trobada.

El centenar de tallers i paradetes començaran a les 11 hores, així com els jocs esportius (c/ Sanchis Guarner) i la ludoteca (plaça de la Pau). A partir d’aquest moment hi haurà actuacions de tota mena a l’escenari: concert de l’Escola de Música Constantino Torregrosa, presentació del projecte editorial ‘Nuvolet coneix Diània’, a càrrec de Ricard Gozálvez i Gemma Moltó, danses tradicionals de Bulgària a càrrec de l’alumnat de l’escola Sant Joan de Rila, AIBE Balcan. A les 13 hores la Murga el Nap anunciarà la fi dels tallers amb una sorpresa que té preparada a la plaça de la Pau. Després, a les 14 hores, es farà el sorteig de la rifa de la Trobada. Els assistents a la XVIIa edició de la Trobada de la Costera podran visitar tres exposicions: Pintures de Pasqual Boqueta, organitzada per la Fundación la Sierra a la Casa de la Cultura; Nosaltres les escriptores. Valencianes en el temps, al pati de la Casa de Cultura, i Artistes de Vallada al Centre Juvenil.

Una de les activitats noves d’enguany és la Gastrotrobada a la plaça Major. Al llarg de la Trobada, els veïns podran esmorzar, tapejar i dinar amb menús a preus populars, gràcies a la gestió que ha desenvolupat l’organització amb els bars i restaurants de la zona. La Trobada de la Costera ha volgut estendre els actes de la festa pel valencià a tota la jornada, així que, després del dinar, a les 16 hores, es lliuraran els guardons del Premi Sambori 2017 amb l’amenització dels contacontes de l’IES de Vallada i Paco Ybias. A les 18’15 hores tindrà lloc l’actuació del Grup de l’Escola de Danses de Vallada, que oferiran balls com la Massurca de l’agredolç, Joteta de xiquets, 12 i u, l’1 del Tio Mariano, La malaguenya de Barxeta i El fandango rodat.

La fi de festa arriba amb el concert de música en valencià de La Gira a les 19 hores, amb les actuacions de La Fúmiga, Murga El Nap, que clouran aquesta jornada de germanor en la qual han participat els centres educatius de Vallada, Barxeta, Canals, el Genovés, la Llosa de Ranes, Cerdà, Torella, la Granja de la Costera, Llocnou d’en Fenollet, Rotglà i Corberà, Moixent, Montesa, la Font de la Figuera i Xàtiva. La XXVIIa Trobada d’Escoles en Valencià de la Costera ha comptat amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i la Mancomunitat de Municipis de la Costera – la Canal.

Més informació:

 

Vinaròs: Xa Festa per la Llengua del Maestrat 

La Festa per la Llengua del Maestrat compleix 10 anys. Per celebrar-ho, l’Ajuntament de Vinaròs, Aviva, Maestrat Viu i Escola Valenciana, han organitzat una jornada lúdica i reivindicativa ben nodrida d’activitats, en col·laboració amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Generalitat Valenciana. Els actes comencen de bon matí, a les 09’30, hores amb el muntatge de paradetes. És a partir de les 10 hores quan es produeix la Crida a la festa, des de l’Ajuntament de Vinaròs, amb els Dimonis de Vinaròs i la Colla de Dolçaina i Tabal.

Les xiquetes i els xiquets podran gaudir dels tallers escolars des de les 10’30 hores. Mitja hora més tard, l’alumnat del CEE Baix Maestrat desenvoluparà lectures i a les 11’15 hores tindrà lloc l’actuació dels participants en el Projecte Pizzicato del CEIP Jaume I. El lliurament de premis i reconeixements als guanyadors i finalistes dels concursos de dibuix i logos de la Festa per la Llengua Vinaròs 2017 es portarà a terme a les 11’30 hores. Després, l’organització ha previst que vora les 12’30 hores es llija el Manifest de les Trobades 2017 i, en acabant, l’alumnat dels centres públics de Vinaròs delectarà els assistents amb una exhibició de cant coral conjunt i ball a càrrec dels alumnes del col·legi Jaume I de la Sénia.

A les 13 hores, La Tresca i la Verdesca oferirà ‘ZUM’, un espectacle musical d’animació amb cançons i danses, adreçat a públic familiar. Durant el matí, la Festa pel Valencià estarà animada amb la Batucada del CEIP St. Sebastià. Després del dinar, a les 17 hores, Dimonis de Vinaròs narrarà el conte del drac Guivan. Vora les 17’30 hores actuarà la Muixeranga de Vinaròs i la Colla de Dolçaina i Tabal i, a les 18 hores, hi haurà una mostra de Dansants de Vinaròs acompanyats per la Colla de Dolçaina i Tabal.

A les 18’30 hores es desenvoluparà una lectura dramatitzada del Tirant a càrrec d’alumnes de primer cicle d’ESO de l’IES L. Querol, un recital poètic a càrrec de l’Associació d’Alumnes de l’IES L.Querol i un altre recital a càrrec dels alumnes de l’IES J. Vilaplana. Després, es procedirà a llegir l’obra guanyadora del concurs d’assaig de l’IES J. Vilaplana. A les 19’30 hores està previst que comence la bicicletada popular i, a les 20 hores, el concert de Cesk Freixas clourà la Festa per la Llengua. El fil conductor de l’acte anirà a càrrec de l’Aula de Teatre de Vinaròs.

Més informació

Diumenge 7 de maig

 

Borriol: XXXa Festa pel Valencià de la Plana

Amb caràcter previ a la Festa per la Llengua, Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, Escola Valenciana, l’Ajuntament de Borriol, l’IES Bovalar, el CEIP l’Hereu de Borriol i l’AMPA d’aquesta escola, han organitzat alguns actes que cal destacar, com el lliurament dels Premis Sambori a l’Auditori de Vila-real, la presentació de la festa per la llengua, la xarrada El valencià com a llengua facilitadora del plurilingüisme, a càrrec de Laura Portolés Falomir, així com la caminada La volta a la Joquera, guiats pel Club Muntanyer La Pedrera, i les projeccions de cinema en valencià Neu i els arbres màgics i Atlantis. L’Imperi perdut, els dies 4 i 5 de maig, respectivament, a les 9 hores a la sala d’actes de l’Ajuntament de Borriol.

A més del cinema, el 5 de maig hi ha diverses activitats: a les 18 hores, l’Associació de mestres de casa de Borriol proposa el taller Figues albardades: gastronomia i tradicions, a l’edifici polifuncional del carrer Primera Serrada 23-25 de Borriol i, de nit, a les 23 hores, tothom podrà gaudir del concert de La Gira Egalité i Calmoso & the BlackFang a la plaça de la Font. La vespra de la Festa pel Valencià, el dissabte 6 de maig, des de les 9 hores del matí, l’organització convida a participar en la caminada per a escolars a l’ermita de Sant Vicent, a càrrec de Joan Palmer Broch, que té com a punt de partida el CEIP l’Hereu (carrer de Sant Vicent).

Programació dia de la Festa per la Llengua: 7 de maig

La festa comença a partir de les 9 hores amb el muntatge de paradetes a la plaça de la Font i a les 10 hores s’inaugurarà aquest esdeveniment a l’Església de Sant Bartomeu (c/ Palau) amb el volteig i concert de campanes, a càrrec del Gremi de Campaners Valencians. És important saber que Autos Mediterráneo oferirà servei Castelló (La Farola) — Borriol de 9’30 a 13’30 hores i de 18 a 20 hores.

A les 10’10 hores, des de la plaça del Pou es portarà a terme la soltada de coloms amb la Societat de Colombicultura l’Estrella i a les 10’15 hores començarà la cercavila des de la plaça de la Font amb el Grup de dolçainers i tabaleters de Borriol. A la placeta dels Arbrets hi haurà una exhibició de muixerangues i representació de figures a les 10’30 hores, amb la Muixeranga de la Plana i la Conlloga-Muixeranga de Castelló i, mitja hora més tard, la plaça de la Font acollirà un recital poètic i l’actuació musical de l’IES Bovalar. L’organització proposa visites guiades (a les 11h., 11’15h. i 11’30h.) al centre històric de Borriol, la Moreria i l’església de Sant Bartomeu, tot prenent la plaça del Pou com a punt de trobada. A les 11 hores la plaça de la Font serà l’escenari del tast popular de coca de fulla de Borriol i de caellona de Pepito i, a la mateixa hora, començaran els tallers, entre els quals cal destacar el de Robòtica, amb l’Equip d’investigació en Matemàtiques; Nanos i gegants, amb la Colla de nanos i gegants de Borriol; Muixeranga, amb Muixeranga de la Plana i Conlloga-Muixeranga de Castelló; Dimonis, amb Botafocs; Ràdio, amb VOX UJI.

La plaça de la Font acollirà diferents actuacions: danses populars amb l’Escola de danses de l’Hereu (11’30h.), lliurament de premis del concurs de dibuix i logotip (11’55h.), danses populars amb l’Associació de danses El Ramell (12h.). A les 12’30 hores, Botafocs delectarà els assistents amb una mostra de foc a la plaça de l’Hereu i, a la mateixa hora, a l’Església de Sant Bartomeu tindrà lloc la xarrada Reflexions al voltant de les campanes. Les campanes de Borriol, amb el Gremi de campaners valencians. A aquesta església, a les 13 hores, el Gremi de Campaners Valencians oferirà un concert de campanes. A les 13’30 hores hi haurà un passacarrer amb la Unió Musical La Lira Borriolenca, que eixirà des de la plaça de la Font. A les 14 hores a la plaça de la Torre serà el dinar de pa-i-porta i, a les 16 hores, Trobadorets i Dani Miquel faran ballar i cantar grans i xicotets a la plaça de la Font. Vora les 18 hores al CEIP l’Hereu, Pep Gimeno “El Botifarra” amb la  Banda de Música de Borriol, clouran una jornada lúdica i festiva amb més de vuit mesos de preparació, organitzada per Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, Escola Valenciana, l’Ajuntament de Borriol, l’IES Bovalar, el CEIP l’Hereu de Borriol i l’AMPA d’aquesta escola, en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló, Diputació de Castelló, el Centre Municipal de Formació de Persones Adultes de Borriol, la Generalitat Valenciana, l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Enric Soler i Godes.

Més informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: