La XXXa Trobada a Camp de Túria ressalta la qualitat del nivell Avançat del Decret educatiu per formar alumnes plurilingües

  • Unes 5.000 assistents s’han donat cita a Llíria, el poble amfitrió de la XXXa Festa pel Valencià del Camp de Túria.

  • #EnValenciàCreixem suma un vast teixit social: més de 158.000 persones han fet Trobada al llarg dels mesos de març, abril i maig.

  • Manises acollirà la Trobada de l’Horta Sud el proper dissabte 20 de maig.

Avui, el Camp de Túria ha celebrat el 30 aniversari de la festa d’estima per la llengua a Llíria. Vora 5.000 participants han compartit els referents de la cultura popular i el sentiment de germanor de ser poble. El mapa trobadorenc transmet il·lusió de nord a sud del País Valencià. Els mesos de preparació i la conjunció entre mestres, mares i pares, Coordinadores Comarcals, associacions i editorials de diferent mena, dóna uns fruits ben suculents. Unes 158.000 persones ja han gaudit de les tretze festes celebrades fins ara, que prenen el valencià com a nucli d’un gran moviment social i manifesten el desig de viure completament en valencià.

«Un alumnat plurilingüe sols és possible al nivell Avançat que estableix el Decret educatiu». Amb aquesta claredat s’ha expressat el portaveu d’Escola Valenciana, Mireia Soriano, i ha afegit: «Escola Valenciana anima les famílies a demanar qualitat quan vagen a matricular les seues filles i els seus fills a l’escola. L’Avançat és qualitat. Les escoles que tinguen aquest itinerari oferiran millor formació, és a dir, l’alumnat acabarà l’ensenyament obligatori amb un domini equilibrat de valencià i de castellà i un coneixement funcional d’anglés. Aquests ciutadans del futur seran plurilingües i, per tant, estaran millor preparats per al món laboral, seran més competents.»

En aquest sentit, Mireia Soriano ha palesat que «no es tracta de parlar en termes quantitatius. Si parem atenció al factor qualitatiu, ens adonarem que aquest coneixement de llengües acostarà l’alumnat a diferents cultures i ampliarà la visió del món.» D’aquesta manera, «una educació basada en l’aprenentatge des del respecte i l’estima vers les llengües converteix l’alumnat en persones tolerants i amb valors de cooperació, pau i solidaritat. Sí: Escola Valenciana afirma amb rotunditat que l’Avançat és qualitat.»

XXXa Trobada del Camp de Túria

Música, contacontes, una quarantena de tallers escolars, danses populars, colles de dolçainers i tabaleters, actuacions, cantates, batucada, així com l’exposició del Mosaic dels treballs d’Hèrcules interpretada a tot color per l’alumnat dels centres educatius de Llíria. El Grup de Danses ‘El Tossal’, la Banda de Marines, la Banda Primitiva i la Unió Musical de Llíria, han posat ritme, música i festa a la cercavila que ha inaugurat la XXXa Trobada d’Escoles en Valencià del Camp de Túria que, per segona vegada, s’ha desenvolupat a Llíria.

“Llíria, simfonia de cultures” és la cançó dels centres educatius de Llíria, composta per Marcel·lí Garcia, natural de Llíria, mestre de música de primària del CRA Alt Carraixet, (Gàtova-Olocau). La lletra de la cançó s’ha completat amb les aportacions de les escoles i els instituts del poble. Amb aquesta iniciativa «hem volgut fer un homenatge als monuments de Llíria, donar a conéixer el nostre patrimoni i convidar a visitar-lo», ha comentat la representant de la Coordinadora pel Valencià del Camp de Túria, Llúcia Lerma.

El motiu de la Trobada

Es tracta d’un treball col·laboratiu entre tots els centres del poble per commemorar el centenari de la troballa del Mosaic dels treballs d’Hèrcules, que es descobrí a Llíria l’any 1917 al Pla dels Arens i data del primer terç del segle III. «Tots els centres educatius de Llíria hem desenvolupat una reinterpretació d’aquest mosaic. L’original està compost amb tons crema i marrons i nosaltres hem volgut fer una recreació d’aquest element iconogràfic a color», ha explicat Llúcia Lerma. Quant a la tècnica: «hem fet servir materials reciclats: hem agafat discos compactes i els hem pelat perquè es quedaren transparents. Després, els hem superposat a una base del mosaic d’Hèrcules pintada amb colors vius. El resultat és molt bonic. Ha sigut una feina de moltes hores. Baix de cada treball expliquem en què consisteix cadascun. Aquesta exposició ha anat rodant per tots els centres educatius del poble i està previst que siga una exposició itinerant que rode per la comarca i per tots els llocs que ho sol·liciten.» L’organització ha oferit a Escola Valenciana la possibilitat de disposar d’aquesta obra col·lectiva i posar-la a l’abast de la ciutadania a través de les Coordinadores Comarcals que formen la Federació d’Associacions per la Llengua.

Cantata “Rambla Llibertat”

La música és un element remarcable a Llíria, que no podia faltar a la Trobada, i cal dedicar-li especial atenció. La Coordinadora d’Escoles en Valencià del Camp de Túria ha organitzat, amb caràcter previ a la Festa pel Valencià, tres dies de Trobada Musical que ha reunit un miler d’alumnes cantant cançons populars valencianes i d’altres autors contemporanis. La cantata “Rambla Llibertat” és un projecte col·lectiu, diferent cada any, que enguany ha arribat a la cinquena edició. La membre de la Coordinadora del Camp de Túria, Eugènia Montesinos, ha explicat en què consisteix la cantata: «és una peça musical amb dos cantants solistes, un xic i una xica, que són periodistes i desitgen esbrinar una notícia: per què la gent d’aquesta zona està tan unida i amb aquest sentiment de germanor. En l’escenari ha hagut un cor de 250 xiquetes i xiquets. Ha sigut impressionant.» Amb tot, «pretenem fer valdre l’educació en valors, la multiculturalitat, la llibertat i el respecte», en paraules d’una de les organitzadores, Elvira Ibáñez.

Els centres educatius de la comarca, el CEIP Sant Miquel (Llíria), el CEIP Sant Vicent (Llíria), el CEIP El Garbí (l’Eliana), el CEIP Castillo del Real (Marines), el CEIP Horta Major (Vilamarxant), el CRA Alt Carraixet (Olocau), el CIEM Unió Musical (Llíria), el CEIP Verge del Fonament (Benissanó), han creat un cor ben nombrós amb el suport de músics i professors del Conservatori Professional de Llíria.

Per la seua banda, l’alcalde de Llíria, Manolo Civera, ha expressat la seua satisfacció per l’èxit de la Trobada: «Estem molt contents i orgullosos. Tots els centres educatius i les associacions han desenvolupat un esforç extraordinari. Esperem que tothom s’haja emportat un bon record de Llíria.» Civera ha declarat que «la participació ha sigut altíssima, ens sentim molt agraïts amb la gent que ha vingut. La Trobada és una manera de fer comarca, de defensar l’escola pública, la innovació, per projectar-nos cap al futur, en un context il·lusionant.»

La XXXa Trobada d’Escoles en Valencià del Camp de Túria, organitzada per la Coordinadora pel Valencià Camp de Túria, l’Ajuntament de Llíria, Ciutat de la Música, Dotze Treballs d’Hèrcules, Escola Valenciana, amb el suport de la Diputació de València i la Generalitat Valenciana, ha comptat amb la presència de diferents personalitats polítiques de tota la comarca, així com la vocal de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Immaculada Cerdà Sanchis.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: