Escola Valenciana demana la creació d’una llei d’igualtat lingüística en el marc de les Trobades de l’Orxa i Quart de les Valls

  • La cloenda de les Trobades 2017 reuneix més de 12.000 persones a les comarques de l’Alcoià-Comtat i el Camp de Morvedre.

  • #EnValenciàCreixem: les 19 Trobades d’enguany han teixit una xarxa social de més de 214.000 persones.

  • Escola Valenciana presenta en les Trobades a l’Orxa i Quart de les Valls el nou vídeo ‘Construïm la Igualtat Lingüística’, amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania i animar-la a signar per demanar al Govern valencià la creació d’una llei d’igualtat lingüística.

El comiat de les Trobades s’ha celebrat amb dos grans festes a l’Orxa i a Quart de les Valls. Les comunitats educatives, les famílies, el veïnat, les associacions de cultura popular i les entitats de les comarques de l’Alcoià-Comtat i el Camp de Morvedre, han participat aquest dissabte en les dues últimes jornades trobadorenques que han reunit més de 12.000 persones. Els carrers s’han omplit de muixerangues, cercaviles, jocs tradicionals, contacontes, danses populars, tallers escolars, concerts de música de La Gira, exposicions, etc. Les 19 Trobades d’enguany han teixit una xarxa social de més de 214.000 persones. En valencià, creixem i creixem sempre endavant.

L’Orxa: XXXa Trobada de l’Alcoià-Comtat

Som poble, som llengua, som festa. L’Alcoià-Comtat ha celebrat el 30 aniversari de la festa d’estima per la llengua a l’Orxa. Vora 8.000 participants de la trentena de pobles de la comarca han gaudit compartint la llengua i la cultura que els agermana. La gran varietat d’activitats que ha proposat la Trobada d’Escoles en Valencià ha atorgat vivor i color a l’Orxa, un poble d’uns 600 habitants, que ha vist omplir-se de gent tots els seus indrets. La Trobada ha constituït el poble sencer.

Tothom ha gaudit amb els contes del narrador Llorenç Giménez, els 70 tallers escolars, les partides de pilota valenciana amb el Club de Pilota de Muro, el tir a l’arc i aus de rapinya amb el Club de caça de l’Orxa, el taller de ceràmica, l’exhibició dels Cabuts de la Trobada, colles de dolçainers i tabaleters, l’actuació dels grups de rock Allioli, Sang d’Orxata i Tankats; l’explicació del funcionament del Rellotge de sol, els jocs tradicionals proposats per l’Associació Cultural El Clot, així com tres passacarrers amb la Unió Musical de l’Orxa, els Cabuts de la Trobada, les exhibicions de figures de la Muixeranga de Xàtiva, les Danses de l’Orxa, el Drac i cabuts de l’Associació Cultural l’Esportí de Beniarrés i del grup de danses de Sant Jordi d’Alcoi.

A més, els assistents a la Trobada han tingut l’oportunitat de visitar les exposicions Escoles, Monstres Valencians i Sor Isabel de Villena, amb les quals l’organització ha fet valdre la riquesa de la cultura valenciana des de diferents eixos: el món educatiu, la literatura popular i la rellevància històrica de la primera escriptora valenciana, Sor Isabel de Villena, de qui sols es conserva l’obra Vita Christi.

Rondalles al carrer

La Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat ha promogut una iniciativa innovadora que ha convertit l’Orxa en un museu. Els centres educatius de la comarca i alumnes de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Miguel Hernández han plasmat en forma de murals representacions plàstiques dels orígens del món clàssic: Grècia, Egipte, Mesopotàmia. «Aquestes cultures tenien un element comú: les poblacions es reunien a la vora del foc per contar llegendes i transmetre el coneixement a través de la tradició oral. Nosaltres hem recreat aquest costum que lliga la literatura popular amb la identitat del poble. Hem fet valdre l’art de narrar històries des dels inicis de les civilitzacions antigues fins a l’actualitat», ha explicat el representant de la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat, Vicent Romans.

Per descomptat, en aquests llenços a peu de carrer no podia faltar l’imaginari valencià: «els centres educatius han creat quatre murals que representen les rondalles d’Enric Valor I queixalets, també i L’Albarder de Cocentaina, així com la contalla orxana La Flor meravellosa i La Tia Misèria, de Jordi Raül Verdú, que s’ha encarregat de recopilar 135 rondalles de la Marina Alta, l’Alcoià-Comtat i la Vall d’Albaida.» A més, Vicent Romans ha comentat que «hem plasmat referents de la nostra cultura, com Ramon Llull, Joan Amades i Enric Valor.»

El Centre d’Educació Especial Tomàs Llàcer ha donat forma a la rondalla El xiquet que volia vore món en un llençol de 15 metres. Escola Valenciana ha parlat amb la mestra Rosanna Montava Pascual, que ha descrit com s’ha desenvolupat aquesta obra col·lectiva: «Hem participat tots els cicles. L’alumnat ha decidit quins elements volia destacar de la rondalla per a dibuixar-los en vinyetes i pintar-los. Hem participat amb molta il·lusió; ha sigut un repte nou i ha resultat una experiència fabulosa.» El centre exposarà aquesta llençolada en el festival de fi de curs i comparteix l’obra grupal amb els centres que desitgen mostrar-la.

Per desenvolupar aquestes expressions pictòriques han comptat amb la complicitat del veïnat: «Agraïm la implicació dels veïns per haver-nos deixat les façanes de les seues cases per poder fer les representacions. De fet, gràcies a aquesta iniciativa que ha durat mesos, les persones majors ens contaven les rondalles que elles coneixien. Ha sigut doblement enriquidor», en paraules del portaveu de la Coordinadora.

Per la seua banda, l’alcalde de l’Ajuntament de l’Orxa, Arnaldo Dueñas, ha expressat que «estem molt contents amb la participació, el poble està de gom a gom; els carrers s’han quedat estrets» i ha afegit: «Avui hem fet valdre la llengua, la cultura i la tradició. La Trobada ha generat un bon ambient i per a l’Orxa, un poble tan menut, ha sigut un dia festiu en el qual s’ha implicat tot el poble.»

La XXXa Trobada de l’Alcoià Comtat ha sigut organitzada per la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat, el CEIP Francesc Cloquell i l’AMPA i l’Ajuntament de l’Orxa. L’organització ha agraït la implicació de totes les entitats, associacions, veïns, comerços i empreses, que han col·laborat en la confecció de la Trobada durant mesos, com és el cas de l’Escola de caça i Natura de la FCCV, el Club de caça de l’Orxa amb el taller tir amb arc i aus de rapinya, l’Associació Cultural El Clot, l’Associació Cultural l’Esportí de Beniarrés, l’Associació de Mestresses de Casa, el Club dels Jubilats, la Banda de Música, la Filà els Templaris, el Club de Pilota de Muro, el Grup de Danses de l’Orxa, la Mancomunitat de l’Alcoià-Comtat, la Muixeranga de Xàtiva, els Nans i Gegants de Beneixama, l’Orxa i Beniarrés.

Junts, construïm la Igualtat Lingüística

La primera Trobada 2017, que tingué lloc al Verger (Marina Alta), encetà la campanya d’Escola Valenciana ‘Construïm la Igualtat Lingüística’ i des d’aleshores ha caminat amb totes les festes per la llengua i ha recollit milers de signatures. «El nostre objectiu és conscienciar la ciutadania de la necessitat de crear una llei d’igualtat lingüística que siga capaç de completar la Llei d’ús i ensenyament del valencià. En Escola Valenciana pensem que la LUEV, després de 33 anys, no ha assolit la normalització de la llengua, així que li cal una empenta. Ens cal una normativa específica que equipare els drets de les valencianes i els valencians que volem fer servir el valencià amb els drets de les valencianes i els valencians que opten per parlar castellà», ha declarat el portaveu d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, durant la seua intervenció en la Trobada de l’Orxa.

El director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano; la secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó; l’acadèmic de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Honorat Ros; el vicerector de Cultura, Esport i Llengües de la Universitat d’Alacant, Carles Cortés, i la vocal de Junta Directiva de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, M. José Mira Galvañ, i un bon nombre d’autoritat polítiques de la comarca de l’Alcoià-Comtat, no han volgut perdre’s aquesta festa pel valencià.

 

 

Quart de les Valls: XXIIa Trobada del Camp de Morvedre

Avui dissabte, Quart de les Valls ha tancat el cicle de Trobades d’Escoles en Valencià amb la participació de 4.000 persones, que han gaudit d’una gran varietat de propostes culturals. La XXIIa Trobada del Camp de Morvedre ha oferit a la ciutadania danses populars i balls llatins, visites guiades amb l’aplicació del codi QR, contacontes, exposicions, la cercavila ha recorregut els carrers de Quart de les Valls amb els ritmes de la Banda de Quart i el grup de dolçaina i tabal la Garramatxa, el monopoli de Quart de les Valls, jocs populars, prop de 50 tallers escolars i paradetes, el flashmob #Resistiréis, jornada de portes obertes al museu i, com a colofó, l’actuació de Dani Miquel.

Les Trobades reviscolen l’ús del valencià pertot arreu, proposen l’ensenyament en valencià com la clau d’accés al plurilingüisme i fan valdre el paper fonamental de la comunitat educativa per crear persones amb valors de solidaritat, justícia i pau, des de l’estima vers el valencià i l’arrelament al medi. La representant de la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià del Camp de Morvedre, M. Josep Soriano, aquesta festa d’estima pel valencià ha al·ludit: «Han passat 15 anys de la primera Trobada que vam celebrar a Quart de les Valls i, enguany, n’és la segona. Des de l’organització ens sentim molt contents amb la bona coordinació que hem tingut amb l’Ajuntament, el CRA Benavites-Quart, l’AMPA del centre i les associacions. Al poble només hi ha una escola i hem de ressaltar tota la tasca que ha desenvolupat durant mesos i la gran implicació que ha tingut. A més, gràcies a la iniciativa dels mestres i l’alumnat hem aconseguit introduir elements innovadors i hem aplicat les noves tecnologies a la Trobada.»

El mestre del CRA Benavites-Quart, Adrià Benet, ha explicat fil per randa com han portat a terme la combinació de la tradició i la modernitat en el marc de la Trobada: «Hem volgut fer una visita guiada pels carrers de forma diferent, a través de la geolocalització dels elements més representatius del poble i amb l’ajuda de dispositius mòbils.» Aquesta activitat, de marcat caràcter social i educatiu, ha possibilitat els assistents localitzar els espais i monuments més emblemàtics de Quart de les Valls i identificar-los amb el codi QR. «Tota la descripció que apareix en cada punt d’interés l’ha elaborat l’alumnat: les xiquetes i els xiquets han desenvolupat una recerca, s’han documentat i han redactat el contingut que apareix a la pantalla del mòbil quan introdueixes el codi QR», ha declarat Adrià Benet.

Falshmod #Resistiréis

Aquest hashtag fa referència a la campanya del càncer desenvolupada per Juegaterapia sota el lema “la quimio jugant passa volant”. Una aula del CRA Benavites-Quart va visualitzar el vídeo d’aquesta iniciativa i es va sensibilitzar amb la realitat de les xiquetes i xiquets que pateixen aquesta malaltia. Així, poc a poc, l’alumnat va difondre fotos i vídeos per encoratjar els infants i va esperonar a altres aules a fer el mateix. La idea prompte va atraure més gent i s’estengué a tot l’aulari. L’escola decidí fer la cançó de la Trobada dins de les activitats que havien desenvolupat per omplir de coratge i d’alegria les xiquetes i els xiquets després de les intenses intervencions de quimioteràpia. Amb la cançó #Resistiréis, el centre ha fet un flashmod que ha sorprés i encantat els assistents a la Trobada. En primer lloc, l’alumnat ha interpretat la cançó de la Trobada instrumentalitzada amb xilòfon i percussió i, després, l’han cantat Dani Miquel i la Banda Juvenil.

Poesia al carrer

Durant la festa pel valencià «un grup de xiquetes i xiquets ha sorgit entre les paradetes i els tallers sense avisar i han actuat de pregoners. Una vegada comptaven amb el component sorpresa, han llegit poemes entre la multitud. Ho han fet en diferents punts de la Trobada», segons ha exposat Adrià Benet. A més, aquest mestre del CRA Benavites-Quart també ha fet referència al Monopoli de Quart de les Valls, estrenat en l’aplec de les persones que estimen el valencià: «Es tracta d’un projecte de matemàtiques en el qual les targetes demanen fer càlculs de mesures, escales, fraccions per comprar habitatges. L’hem creat com una activitat més de l’escola. Hem estudiat els carrers del poble i hem recollit fotografies. Pensàvem entre tots la idea i la desenvolupàvem. Vam traduir les instruccions al valencià i vam fer les casetes amb ceràmica. Gràcies a aquest joc hem tocat totes les àrees pedagògiques: des de les matemàtiques a la llengua i a les arts plàstiques.»

Signa per la igualtat

En aquests termes s’ha expressat Joan Cortés, que ha acudit a la Trobada de Quart de les Valls com a representant d’Escola Valenciana: «El País Valencià el construïm entre totes i entre tots. De forma semblant, els nostres drets no ens els regalarà ningú, els hem de guanyar amb campanyes de conscienciació social com aquesta.» Joan Cortés ha posat l’accent en què «la igualtat lingüística la construïm entre tots nosaltres; tenim l’obligació moral de defensar els valors que considerem justos.»

Escola Valenciana ha llançat el vídeo ‘Construïm la Igualtat Lingüística’ com un complement més de la campanya que recull signatures per demanar al Govern valencià la creació d’una llei d’igualtat lingüística que, en primer lloc, corregisca la vulneració dels drets lingüístics i, alhora, contribuïsca a la normalització del valencià en tots els àmbits. Aquest contingut audiovisual, realitzat per Impactant sota la direcció, guió i recursos gràfics d’Escola Valenciana, ha comptat amb la implicació de la periodista Amàlia Garrigós, que ha tingut el detall de ser la veu en off.

Signa per la igualtat. Junts, construïm la Igualtat Lingüística

La XXIIa Trobada d’Escoles en Valencià del Camp de Morvedre, organitzada per la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià del Camp de Morvedre i Escola Valenciana, amb el patrocini de l’Ajuntament de Quart de les Valls i en col·laboració amb la Diputació de València i la Generalitat Valenciana, ha comptat amb la presència de diferents personalitats polítiques, com és el cas del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el diputat Joan Baldoví; els acadèmics de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Immaculada Cerdà i Josep Palomero, així com un bon nombre d’alcaldes i regidors dels pobles de la comarca.

      

Més informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: