El Voluntariat pel Valencià afavoreix la creació de nous parlants de valencià i l’intercanvi d’experiències

  • Amb l’actual edició se supera els 13.000 participants en aquest programa des que va nàixer l’any 2005.

  • El Voluntariat pel Valencià està en marxa a 70 ajuntaments i, enguany, les Corts Valencianes també s’han sumat a aquesta iniciativa.

  • Més informació: Voluntariat pel Valencià.

Ahir, el Teatre el Micalet fou l’escenari de la cloenda de l’actual edició del Voluntariat pel Valencià amb la participació d’uns 200 voluntaris i aprenents. El cantautor Pau Alabajos, el Grup de Teatre del Voluntariat, el Grup de Conversa de Ca Revolta i la Coral Infantil Escola Gavina, Escorgavina, van ser els encarregats d’amenitzar la vetllada.

Parlar és expressar el pensament i és l’eina essencial de la comunicació. Escola Valenciana fomenta l’ús de la paraula de forma lúdica i entretinguda a través del Voluntariat pel Valencià. Així, més enllà de les nocions formals que suposa l’aprenentatge de llengües, l’entitat cívica incideix en la importància de facilitar la conversa i el diàleg en situacions quotidianes. Gràcies al Voluntariat pel Valencià més de 13.000 persones han compartit experiències i han guanyat fluïdesa a l’hora de parlar valencià.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, va agrair a totes les parelles lingüístiques la implicació en el Voluntariat pel Valencià: «Vosaltres feu possible la creació de nous parlants de valencià. Gràcies pel vostre altruisme, per compartir el vostre temps, per  gràcies per formar part d’aquest projecte i compartir amb nosaltres l’estima per la llengua.» De forma especial, Vicent Moreno va recordar «la nostra voluntària Mercè, amiga d’Escola Valenciana i de Ca Revolta, que ens ha deixat fa uns dies. Formà part del Voluntariat des del primer any. A Mercè i a tots vosaltres, moltes gràcies pel vostre compromís.»

Escola Valenciana promou la normalització del valencià des de diferents vessants i en tots els àmbits: l’ensenyament, el cinema, la música, les administracions públiques, els mitjans de comunicació… Ara com ara, el Voluntariat pel Valencià està en marxa a 70 ajuntaments i, enguany, les Corts Valencianes també s’han sumat a aquesta iniciativa d’Escola Valenciana i han introduït el programa perquè hi participen les treballadores i els treballadors.

Voluntariat pel Valencià

El Voluntariat pel Valencià potencia una de les competències bàsiques de l’aprenentatge de llengües: la parla. Vicent Moreno va remarcar: «El valencià és una llengua per a tot i per a tothom. Saber valencià obri un ventall d’oportunitats, ja siga de cara al món laboral i professional, o bé per intercanviar experiències amb la ciutadania, accedir al coneixement, al gaudi, a la cultura… I, a més, el valencià és clau per a ser plurilingüe.» Amb tot, el president d’Escola Valenciana va animar els assistents a «parlar valencià i estimar la nostra llengua.»

L’acte va comptar amb la participació de parelles lingüístiques, que van compartir amb l’auditori l’enriquiment personal i les experiències viscudes durant les deu sessions de conversa que han mantingut. El Grup de Teatre del Voluntariat pel Valencià, dirigit per Joanvi Cubedo, oferí una petita mostra de les càpsules teatrals que hi desenvolupa durant tot l’any. Per la seua banda, Mati Senís, va al·ludir a l’organització en Ca Revolta de les sessions entre voluntàries, voluntaris, aprenentes i aprenents.

Durant la cloenda, es va lliurar els diplomes als participants en l’onzena edició del Voluntariat pel Valencià en un ambient divertit, marcat per la implicació i la creativitat dels aprenents i els voluntaris. La festa començà a les 19 hores amb el parlament de benvinguda del portaveu d’Escola Valenciana: «Amb el Voluntariat pel Valencià oferim un coneixement pràctic de la llengua, posem en joc el valencià i el fem nostre, el fem de tots i de totes, i també el fem el nostre idioma habitual d’expressió.» D’aquesta manera, «afavorim que forme part de la nostra vida i promovem la comunicació en valencià amb naturalitat. Amb quin objectiu? Evidentment, viure en valencià.»

La coordinadora tècnica del Voluntariat pel Valencià, Dariana Groza, va fer valdre la tasca desinteressada i les ganes d’intercanviar sabers entre les parelles lingüístiques. A més, dos membres de l’espai de conversa Tertúlia del Micalet comentaren quins han sigut els temes d’actualitat que han plantejat als dialogistes per fomentar l’expressió en valencià durant els últims deu mesos. El músic Pau Alabajos i la Coral Infantil Escola Gavina ompliren amb les seues veus el Teatre el Micalet i clogueren l’acte. El Voluntariat pel Valencià tornarà en setembre amb noves iniciatives.

Activitats

El Voluntariat pel Valencià planteja una agenda nodrida d’activitats perquè les parelles lingüístiques puguen endinsar-se en la cultura i gaudir de propostes tan atractives com els grups de conversa, el Club Lector, passejades per conéixer el territori i les arrels dels pobles valencians, tallers de doblatge, teatre en valencià, a més d’una àmplia programació d’actes durant tot l’any.

Viure en valencià

El Voluntariat pel Valencià és un element important per afavorir la normalització del valencià, tanmateix, calen mesures polítiques potents per viure plenament en valencià. Escola Valenciana ha posat en marxa la campanya ‘Construïm la Igualtat Lingüística’ amb l’objectiu de sumar esforços i afavorir, entre totes i entre tots, la creació d’una llei d’igualtat lingüística, que siga capaç de completar la Llei d’ús i ensenyament del valencià.

«La discriminació per raó de llengua és una realitat que patim les valencianes i els valencians, malauradament, de forma quotidiana i sistemàtica» ha manifestat Vicent Moreno i ha afegit: «Escola Valenciana és conscient que una llei d’igualtat lingüística corregirà la vulneració dels nostres drets i contribuirà a la normalització del valencià en tots els àmbits.» El portaveu de l’entitat cívica ha animat la ciutadania a signar per la igualtat: Junts, construïm la Igualtat Lingüística.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: