Escola Valenciana: «negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana»

Escola Valenciana defensa la tasca del professorat contra les agressions de la dreta.

L’entitat cívica s’ha sumat al llistat d’adhesions (https://goo.gl/mfU5yS) en suport de l’IES Violant de Casalduch de Benicàssim, el centre educatiu que el PP, Ciudadanos, Vox i altres grups d’extrema dreta han posat en el punt de mira amb acusacions “d’adoctrinament”. «Els partits de la dreta tracten de crispar i manipular la societat amb afirmacions que qüestionen la professionalitat del cos docent, tanmateix, allò que evidencien és una ignorància total de nocions científiques com la unitat de la llengua», ha manifestat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, per defensar la tasca de les comunitats educatives contra les agressions de partits polítics de dreta.

«Ara com ara, negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana, perquè tots dos casos compten amb la comunitat científica competent. Fa segles es va demostrar que els vaixells no cauen per l’hemisferi quan naveguen, de forma semblant, les màximes autoritats en matèria de llengua, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i la Real Academia Española han afirmat que el nostre valencià és una llengua romànica, el català, i es parla a Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Franja de Ponent, Andorra, la Catalunya Nord, el Carxe i l’Alguer. Això, cap polític, per molt que li pese, ho pot negar, perquè s’exposa a fer públic el seu desconeixement de la realitat», en paraules de Vicent Moreno.

Escola Valenciana ha insistit: «l’IES Violant de Casalduch ha fet allò que s’espera dels mestres: ha transmés el coneixement a l’alumnat. En aquest cas, ha mostrat amb un suport gràfic la unitat de la llengua. I bé? Utilitzar mapes en classe de llengua no està censurat, no? Un mapa lingüístic és una eina pedagògica que ajuda l’alumnat a retindre millor la informació. La finalitat del docent és ensenyar a través de nocions científiques, per la qual cosa, cal posar l’accent en la tasca lloable de tots els mestres que formen l’alumnat amb il·lusió i sentit crític».

Escola Valenciana dóna suport als arguments exposats per l’IES Violant de Casalduch. «No podem permetre aquest assetjament a un centre educatiu. És clar que es tracta d’una estratègia política per intoxicar les relacions personals a l’interior de la seua comunitat educativa. La ignorància és un material combustible capaç de generar conflictes inventats, però la manipulació conscient d’informació científica és un enaltiment de l’odi que hi pot tenir conseqüències imprevisibles. La unitat de la llengua és una realitat científica irrefutable i, sense al·ludir a les més de 40 sentències judicials que així ho confirmen, aquesta realitat s’ha de viure amb total normalitat.»

10 comentaris a “Escola Valenciana: «negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana»

 1. Tot el meu suport, que no us facin comulgar amb rodes de molí.
  Endavant amb la llengua valenciana
  Un de les Terres de l’Ebre

 2. El més important no és qui va primer l’ou o la gallina. Hem de conservar-la, estudiar-la i que no es perda mai. És un bé que ens diferència de la resta de l’estat, però ha de servir per unir i no per emprenyar-nos entre nosaltres. TOT ÉS CULTURA DE POBLE, ben portada. No som millors ni pijors que ningú.

 3. Si El Català, el Valencià i el Balear no són la mateixa llengua, doncs tampoc és la mateixa llengua el Castellà, l’Andalús, l’Argentí, el Colombià i altres llengües parlades a l’altra banda de l’Atlàntic.

 4. quien me ha preguntado a mi para ponerme en ese rango de 0 -20% que considere el catala mi lengua?

  dejar de falsear los datos.

  que adoctrinais a los niños,

  decir la verdad, no mintais

  pd: soy de esquerra, pero soy de lengua castellana

  1. Hola José,

   Nosaltres no adoctrinem. Ensenyem l’alumnat a formar-se un pensament crític a través de l’educació en valors. Considerem que és un dels pilars de la democràcia.
   Si consideres que no està en el rang del 0-20% de valencianoparlants, és perquè estàs en el rang del 80% restant, que és castellanoparlant. Nosaltres no hem fet l’estudi del mapa lingüístic que presentem; si no hi estàs d’acord, et convidem a posar-te en contacte amb el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura.

   Gràcies per escriure’ns.
   Salutacions

  2. Que sigues parlant de llengua castellana o d’esquerra no implica que estigues d’acord amb la ciència, pots estar-ho igualment. No s’adoctrina ningú, en tot cas adoctrina l’imperi. Estudia-ho i voras!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: