Escola Valenciana organitza una gran festa per la dignitat de l’educació i l’ensenyament en valencià

  • El dissabte 17 de febrer a les 17 hores a la Plaça de la Mare de Déu de València, Escola Valenciana convida tothom a participar en una gran festa per la dignitat de l’educació.

  • Totes les novetats de la concentració ‘L’educació ens dignifica. Sí al valencià’ a l’instant: https://edu.escolavalenciana.org/

  • Les entitats i particulars que es vulguen adherir al Manifest d’Escola Valenciana ho poden fer en un clic: https://edu.escolavalenciana.org/#manifest

  • Hashtags: #lEducacióEnsDignifica #SíAlValencià #17F

Escola Valenciana ha presentat hui en tres rodes de premsa a Alacant, Castelló i València la concentració ‘L’educació ens dignifica. Sí al valencià’, que ha organitzat per al proper dissabte 17 de febrer a les 17 hores a la Plaça de la Mare de Déu de València. L’entitat cívica ha llançat una convocatòria multitudinària perquè hi participen les entitats i associacions  que promouen la llengua i la cultura al País Valencià, així com tots els sindicats i partits polítics sensibles a la defensa del valencià en tots els àmbits. L’espectacle familiar estarà conduït per la periodista Amàlia Garrigós i el director artístic Francesc Burgos ‘El Triangulista’, i comptarà amb les actuacions musicals de Dani Miquel i La Fúmiga.

Amb aquesta gran festa, Escola Valenciana pretén, «d’una banda, fer valdre el model educatiu que va nàixer al caliu de l’ensenyament en valencià gràcies a la implicació de les comunitats educatives», ha declarat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, durant la roda de premsa a la Nau – Universitat de València, i ha afegit: «d’altra banda, des d’Escola Valenciana volem expressar el nostre suport a les persones i professionals que formen la comunitat educativa i han sigut víctimes d’agressions i assetjament per part d’un sector de la societat, que rebutja un model d’ensenyament basat en la convivència ciutadana, el foment del debat i el plurilingüisme, amb el valencià com a llengua vehicular.»

Quatre són els eixos fonamentals que han esperonat Escola Valenciana a organitzar la concentració ‘L’educació ens dignifica. Sí al valencià’.

El primer d’aquests eixos és «la dignitat de les xiquetes i els xiquets: tenen dret a formar-se com a persones amb esperit crític, amb capacitat de pensar, d’investigar, d’experimentar i de traure conclusions, amb maduresa emocional i amb destreses socials», en paraules del portaveu d’Escola Valenciana.

El segon és «la dignitat de les famílies. Són el teixit viu de les comunitats educatives, que confien en l’equip docent per acompanyar-los en el camí de l’educació de les seues filles i els seus fills.»

El tercer eix se centra en la dignitat de l’ofici d’educar. El president d’Escola Valenciana l’ha definit així: «Es tracta d’un ofici complex, en contínua evolució i que respon a reptes continus, que requereix molt d’esforç, experiència, il·lusió i implicació. Un ofici sense motles, constructiu, humanitzador i emocionant, que necessita comptar amb el suport de qui exerceix responsabilitats polítiques i el reconeixement social de la seua tasca.»

El quart eix fonamental que ha motivat la concentració ‘L’educació ens dignifica. Sí al valencià’ és «la dignitat d’una societat que aspira a ser més lliure, més autocrítica, més habitable, i que aposta per un model d’educació que siga font inesgotable de creixement individual i col·lectiu i germen de la convivència ciutadana», segons ha explicat Vicent Moreno.

#17F: per la dignitat de l’educació

Per la seua banda, la representant de Col·lectius de Castelló per la Llengua – Escola Valenciana, M. Carmen Díaz, durant la roda de premsa al Menador Espai Cultural de Castelló ha condemnat les «acusacions infundades i els atacs de partits com el PP, Ciudadanos, Vox… contra la professionalitat dels docents, que tracten de censurar i perseguir el model de qualitat de la nostra escola.» En aquesta línia, la Federació d’Associacions per la Llengua ha alertat que aquesta «intoxicació incita a l’odi», per la qual cosa, «no podem permetre que l’educació de les xiquetes i els xiquets s’utilitze com a arma política. Les víctimes principals d’aquesta situació són les nostres filles i els nostres fills. De vegades, l’excusa és un audiovisual; de vegades, un llibre; de vegades, un mapa… Tampoc no podem permetre que es tracte de posar en qüestió l’equip docent que amb esforç, estima i il·lusió dignifica l’escola pública, de qualitat i en valencià. De nou, hem d’omplir els carrers per dir ben alt: “L’educació ens dignifica. Sí al valencià”.»

L’ensenyament en valencià, el model òptim

El model d’ensenyament que promou Escola Valenciana és hereu dels Moviments de Renovació Pedagògica del País Valencià, un model plurilingüe en el qual el valencià és la llengua que guia l’aprenentatge. Els més de 30 anys d’excel·lents resultats acadèmics avalen l’èxit d’aquest model.

Les línies principals de l’ensenyament en valencià s’alimenten de la solidaritat i de la igualtat, de l’educació en valors socials, de l’educació que atén la diversitat, de l’educació científica i experimental. «Anomenem les coses pel seu nom: els detractors d’aquest model disparen cap a l’educació que germina amb el debat del pensament lliure, contra l’educació inclusiva. Volen destrossar la coeducació que tant trobem a faltar al nostre entorn. En definitiva, desitgen dinamitar el consens nascut del teixit social que envolta les comunitats educatives i que han escollit democràticament el model d’ensenyament plurilingüe en què el valencià hi és la llengua vehicular, amb distints nivells d’aplicació», ha declarat el portaveu de La Cívica – Escola Valenciana, Ismael Vicedo, durant la roda de premsa a la Seu Universitària d’Alacant.

Les persones i les entitats com Escola Valenciana, que treballen des de fa dècades per «una educació de qualitat, inclusiva, democràticament participativa, arrelada al medi, integral, científica, per a tots i totes i en valencià, continuarem treballant amb la mateixa força i il·lusió, perquè, a fi de comptes, treballem per la transcendència social de l’ofici d’educar.»

Durant la intervenció del portaveu d’Escola Valenciana a Alacant s’ha remarcat la importància de la diversitat territorial del País Valencià: «el patrimoni cultural i lingüístic que compartim ha d’estar present a les aules per constituir el model d’ensenyament plurilingüe i multicultural. Ha de ser un model obert a una convivència entre comunitats lingüístiques que accepte la nostra diversitat i elimine fronteres interiors, basada en la construcció social de la igualtat lingüística.»

Cal destacar que un gran nombre d’entitats culturals i socials, sindicats i partits polítics s’han sumat a aquesta iniciativa (llistat complet de les adhesions al Manifest: https://edu.escolavalenciana.org/#adhesions).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: