La RadioEscola: el viatge a través de la veu

  • Un centenar d’assistents han acudit a la tercera trobada radiofònica d’Escola Valenciana.

  • Pots escoltar tots els programes de RadioEscola i descarregar-te els podcast en la nostra pàgina d’Ivoox.

  • EscolaValenciana convida tots els centres educatius a sumar-se a la xarxa de RadioEscola.

La RadioEscola és una invitació a endinsar-nos en un espai de comunicació creat per xiquetes i xiquets. Aquest intercanvi d’experiències que promou Escola Valenciana ens dóna l’oportunitat de viatjar a través de la veu i desdibuixar les fronteres físiques de l’aula. La RadioEscola estableix un pont d‘unió amb escoles de tot el País Valencià i, alhora, és una eina pedagògica ben interessant per engrescar l’alumnat a aprendre mentre juga.

Hui, els assistents s’han impregnat de les experiències contades per mestres, alumnes i professionals del món de la comunicació en el marc de la III Jornada de RadioEscola. La ràdio feta per alumnes, organitzada per Escola Valenciana a la Casa de Cultura de Pedreguer.

La jornada ha arrancat a les 9’30 hores amb el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Pedreguer, Blai Server, que ha donat la benvinguda als assistents a la III Jornada de RadioEscola i ha destacat que «iniciatives d’aquesta mena són essencials per revitalitzar la nostra llengua i afavorir la normalització del valencià.»

Acte seguit, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, s’ha mostrat satisfet amb el suport de l’Ajuntament de Pedreguer i de la Conselleria d’Educació, que l’entitat cívica ha rebut per desenvolupar la jornada a Pedreguer. Moreno s’ha centrat en les possibilitats pedagògiques que ofereix introduir la ràdio en l’ensenyament per millorar-ne la qualitat: «l’escola valenciana del segle xxi ha de ser capdavantera en innovació educativa. Ha de conjuminar l’aprenentatge amb el gaudi. La RadioEscola fomenta que les xiquetes i els xiquets juguen mentre adquireixen habilitats comunicatives. Els mestres som conscients que el joc és la millor manera d’ensenyar. La RadioEscola ens permet jugar, imaginar, riure, improvisar, aprendre, conversar, descobrir, compartir, emocionar-nos… L’alumnat viu totes aquestes experiències engrescadores en valencià i relaciona les emocions positives que li transmet la RadioEscola amb la llengua».

En aquesta línia, el portaveu d’Escola Valenciana ha aprofundit en el concepte de ràdio aplicada al context educatiu i ha fet esment d’alguns elements clau que la RadioEscola posa en joc: «l’aprenentatge d’un llenguatge específic, la planificació i la confecció d’un guió adaptat al mitjà radiofònic, la correcció semàntica i formal, la creació de projectes innovadors, el foment de la capacitat d’improvisar, el domini del discurs, l’accés al coneixement de les noves tecnologies de forma igualitària i la creació de nous elements informatius i culturals, així com el fet de desenvolupar un imaginari amb les eines de la ràdio sense comptar amb el suport de la imatge, el desenvolupament d’un programa en equip, accions de cooperació i participació, amb el valencià com a llengua vehicular.»

Per la seua banda, la periodista Rosa Solbes, abans d’oferir la seua ponència ha al·ludit al treball d’Escola Valenciana per afavorir la normalització de la llengua en tots els àmbits. És important remarcar el bagatge de Rosa Solbes: fou la  primera directora de Ràdio 9, expresidenta de la Unió de Periodistes Valencians, membre del Consell d’Administració de Radiotelevisió Valenciana (RTVV ), vicepresidenta de Valencians pel Canvi i destacada activista feminista.

Així, Solbes ha comentat: «La ràdio, com a eina comunicativa, funciona molt bé. La ràdio pot convertir-se en un motiu creatiu, educar en la convivència i la tolerància, fomentar la llibertat d’expressió, cohesionar equips, ensenyar a utilitzar les noves tecnologies, ajudar a mantindre un contacte amb la música i la literatura. A més, amb la ràdio, l’alumnat pot conéixer com funcionen els mitjans de comunicació». La periodista també ha fet una revisió històrica del paper de la ràdio i la relació amb el poder.

El viatge de la veu

A migjorn, l’alumnat de la Xarxa de Ràdios Escolars ens han convidat a un viatge a través de la veu. Avís a navegants: les xiquetes i els xiquets han presentat meravellosament un programa especial per retre homenatge a un dels referents de la nostra cultura: l’escriptor Joan Fuster. Durant una hora, aquestes locutores i locutors ens han fet partícips del seu mestratge i han compartit amb nosaltres anècdotes, informacions i poesies de Fuster.

Mestres com Vicent Aparici (CEIP El Trinquet de Pedreguer), Alícia Gilabert, Esther Fito, Cristina Palmer, Maria Vaquer (CEIP l’Alfàs de Pedreguer), Xavi Grau (CEIP 9 d’Octubre de Tavernes Blanques), Irene Peirats (CEIP Rosario Pérez de la Vall d’Uixó), Rafa Camarena i Manolo Marín (CEIP Miguel Hernández de Catadau) han compartit amb tothom els espais de comunicació que han creat als seus centres educatius i han animat els assistents a fer servir la ràdio com un recurs més en l’ensenyament. La periodista Sara Garcia, de Ràdio Pego, també ha participat en representació de la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes.

Per a Sara Garcia, aquesta xarxa radiofònica «acosta la realitat de cada poble, traça estratègies comunes en benefici de la ciutadania, promou el valencià. Amb els programes, les xiquetes i els xiquets aprenen a escoltar a l’altre, aprenen a escriure de manera concisa, traslladen la cadència en l’escriptura semblant a la parla, comunicar de forma eficaç, agafar confiança en un mateix a l’hora de parlar en públic».

Xarxa de RadioEscola

Escola Valenciana està teixint una xarxa de ràdios escolars. La idea embrionària naix arran de la Radio del poble d’Ariño a Terol, un Centre Rural Agrupat en el qual l’alumnat, sota la supervisió dels mestres, desenvolupa un programa de ràdio. Ara com ara, 35 centres educatius s’han sumat a la iniciativa d’introduir la ràdio com a contingut pedagògic i la família de radioescoles creix progressivament. Aquesta iniciativa concep la ràdio com una eina més de l’escola per a transformar i millorar la qualitat educativa. En un món globalitzat és especialment significatiu que l’equip docent puga comptar amb un mitjà com la ràdio per implementar la comunicació d’extramurs, és a dir, més enllà de l’espai físic de l’aula, i poder intercanviar experiències amb altres veïns geogràficament allunyats, amb els que compartim una mateixa llengua.

Pots escoltar tots els programes de RadioEscola i descarregar-te els podcast en la nostra pàgina d’Ivoox i, a més, emetem els continguts en Pequeradio TVUniversitat Jaume IRàdio Terra i la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes. Escola Valenciana produeix un programa setmanal de ràdio amb càpsules radiofòniques elaborades pels centres de la xarxa de ràdios escolars i entre les diferents seccions cal destacar “Un país amb llengua”, patrocinada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per millorar la fluïdesa amb el valencià.

La III Jornada de RadioEscola. La ràdio feta per alumnes ha sigut organitzada per Escola Valenciana amb el suport de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Pedreguer, l’Associació Ciutadania i Comunicació ACICOM i Grup CAPS. Aquesta activitat està reconeguda com a activitat formativa homologada per la Conselleria d’Educació, Innovació, Cultura i Esport, que expedirà el corresponent certificat d’assistència.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: