Escola Valenciana: «La humanitat avança quan les persones ens ajudem entre nosaltres»

  • La campanya solidària d’Escola Valenciana recapta més de 7.000€ per a material escolar en centres de l’Àfrica subsahariana.

  • AFRICAHUGS és l’organització a la qual Escola Valenciana destinarà el fons recaptat a les escoles valencianes.

  • La campanya ha comptat amb el suport de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació.

La desena campanya de sensibilització ‘Un euro, llavor de solidaritat amb l’Àfrica subsahariana’ ha recaptat un fons de 7.498€ gràcies al compromís de les escoles valencianes en el foment de l’ajuda humanitària. Els donatius de l’alumnat es destinaran a l’adquisició de material escolar per a les escoles públiques de Burundi, Tanzània, Malawi, Zàmbia, Zimbàbue, Moçambic, Swazilàndia, Lesotho, Sud-àfrica i Botswana. Enguany, Escola Valenciana ha comptat amb l’organització AFRICAHUGS per garantir la distribució dels recursos. Escola Valenciana ha presentat hui a l’escola Enric Valor d’Alacant el lliurament del xec d’aquesta campanya solidària.

D’esquerra a dreta: el director del CEIP Enric Valor, Miguel Andreu; el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno; el representant d’AFRICAHUGS, Joan Mira, i el conseller de Cooperació, Manuel Alcaraz.

«La solidaritat s’aprén». Amb aquesta afirmació, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha obert la roda de premsa del lliurament del xec a AFRICAHUGS de la darrera edició de la campanya solidària d’Escola Valenciana. «Amb la participació en la iniciativa de conscienciació escolar ‘Un euro, llavor de solidaritat’, els mestres ensenyen les xiquetes i els xiquets els valors de cooperació i solidaritat a l’escola. La humanitat avança quan les persones ens ajudem entre nosaltres. Aprendre que l’ajuda i la col·laboració són essencials per progressar i que aquests conceptes es poden aplicar de forma immediata entre companyes i companys d’aula, veïns, veïnes, famílies, pobles… o bé, a distància, entre persones geogràficament allunyades, és una de les tasques més importants que l’escola porta a terme», ha exposat el portaveu d’Escola Valenciana.

AFRICAHUGS: abracem l’Àfrica

AFRICAHUGS naix com a projecte d’educació rural a l’Àfrica subsahariana a fi de donar a conéixer exemples positius de l’escola rural i urbana africana. Aquesta organització treballa per posar en relleu els valors socials i el gran potencial del continent africà. AFRICAHUGS engegà aquest projecte l’any 2016 i, en aquests dos, l’entitat ha recorregut 17 països i 6.000 quilòmetres.

Per a AFRICAHUGS és fonamental impregnar-se de la força i la sensibilitat dels “HUGS”, abraçades en anglés, com a leitmotiv del seu bagatge. Compartir a les escoles d’Occident el coneixement de bones experiències docents és una de les activitats fonamentals d’aquesta entitat, que tracta de desmuntar la configuració de la realitat que els mitjans de comunicació han construït d’Àfrica com a continent amb pobresa extrema, ple de malalties, corrupció, violència…

El representant d’AFRICAHUGS, Joan Mira, ha remarcat els objectius del projecte: «AFRICAHUGS pretén lluitar contra els mites i mostrar les potencialitats existents a l’Àfrica per donar a conéixer a Occident una altra realitat. AFRICAHUGS té un component educatiu molt potent: l’essència del projecte és visitar escoles, realitzar activitats d’apoderament i crear nexes amb escoles d’Occident. Darrerament, s’ha creat un vincle amb escoles de Finlàndia».

Entre les fites i reconeixements del projecte, segons ha explicat Joan Mira, AFRICAHUGS ha sigut «un dels projectes d’innovació més dotats econòmicament per la Conselleria d’Educació. També fou un dels pocs projectes seleccionats a nivell estatal per al programa d’innovació educativa de TVE “Poder canijo”».

Exposició: “AFRICAHUGS, l’altra cara d’Àfrica”

AFRICAHUGS ha inaugurat amb el patrocini de l’Ajuntament d’Aielo de Malferit una exposició anomenada “AFRICAHUGS, l’altra cara d’Àfrica”. «Es tracta d’una mostra amb més de 80 fotografies amb un tarannà didàctic perquè l’objectiu és que aquesta exposició visite molts centres educatius». L’organització posa a l’abast dels centres educatius aquesta mostra. Més informació: africahugs@gmail.com.

Quant a la dotació econòmica que AFRICAHUGS ha rebut gràcies al fons solidari que han generat les escoles valencianes que han participat en la campanya ‘Un euro, llavor de solidaritat’, l’organització destinarà al voltant de 400€ en material a cada escola que es visite. «El nostre acostament a les escoles és de primera mà, amb persones locals. Parlem amb la direcció i el claustre i preguntem quines són les necessitats prioritàries abans de fer les inversions», ha comentat Joan Mira.

En aquest sentit, el portaveu d’AFRICAHUGS ha al·ludit a Vicent Domingo, un dels promotors del projecte, que va començar el seu camí a Gàmbia i, actualment, es troba a Botswana. «En aquesta tercera fase l’objectiu és arribar a Sudan seguint sempre la costa. Vicent Domingo remarca que allà a on ha estat ha trobat fars de solidaritat, pau i acollida. Països com Namíbia o Botsuana estan entre els més pacífica del món. Convida tothom a acostar-se i visitar l’Àfrica per a aprendre a respectar-la i així construir un món més just». Joan Mira ha agraït a la Conselleria de Cooperació i a Escola Valenciana haver confiat en AFRICAHUGS.

Escola Valenciana ha volgut comptar amb AFRICAHUGS, una entitat que ofereix una nova relació amb Àfrica, amb la finalitat d’aprendre i créixer junts per crear ponts i  relacions més honestes, respectuoses, sense paternalismes amb Àfrica. «En Escola Valenciana ens agrada parlar del paper transformador de l’escola, perquè l’experiència ens diu que és el context idoni per promoure un canvi estructural. Conéixer de més prop les escoles africanes gràcies als recursos didàctics que AFRICAHUGS ens ha oferit ens ajuda a crear complicitats i, fins i tot, llaços d’amistat amb altres alumnes, alhora que aprenem els seus costums i els respectem. Aquesta és una noció clau per evolucionar vers un món més just: respectar els altres i tindre la certesa que totes les persones són importants en el món. La diversitat és una riquesa que tenim i cal conéixer-la per ser una societat lliure i justa», ha exposat Vicent Moreno.

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació ha col·laborat en aquesta edició. El conseller Manuel Alcaraz ha estat present en el lliurament del xec i ha agraït a Escola Valenciana i a AFRICAHUGS la campanya: «Es tracta d’un acte significatiu, que va teixint una societat més solidària, més unida, una societat capaç d’enfrontar-se a nous reptes de futur des de la solidaritat».

En aquesta línia, Alcaraz ha agraït a l’escola Enric Valor haver acollit l’acte i a Escola Valenciana «per aquesta iniciativa, que marca una fita important en el calendari solidari i de l’educació al nostre país». A més, el conseller també ha felicitat AFRICAHUGS pel treball que desenvolupa al continent africà i ha remarcat que des de «la Conselleria de Cooperació estem molt preocupats pel desenvolupament d’objectius sostenibles, com la plena alfabetització, el desenvolupament d’eines educatives arreu del món. Per això és molt important comptar amb aliats estratègics de la societat civil, com ara Escola Valenciana o AFRICAHUGS.»

L’anterior campanya solidària que promogué Escola Valenciana es va adreçar a CEAR – PV, concretament al projecte d’ajuda amb les persones refugiades al País Valencià. «Des d’Escola Valenciana som conscients que hi ha famílies al nostre país que ho estan passant molt malament i, malgrat tot, han posat la seua llavor per ajudar altres persones. Això és la solidaritat», ha expressat Vicent Moreno. Els xiquets i les xiquetes que han participat amb les seues escoles en la campanya han aportat un euro dels seus estalvis i, amb aquest senzill gest, «l’alumnat ha posat el seu gra d’arena en el foment de l’ajuda humanitària i els drets humans, així com ha enfortit els valors de convivència, educació per a la pau, la tolerància, la solidaritat i la no-violència, per a construir un món més just, el món pel qual treballa Escola Valenciana. L’escola que volem treballa educant el seu alumnat en valors per fer un món millor».

La campanya ha estat activa fins al 30 de gener, dia en què es commemora el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau, tot i que, posteriorment, a petició de les escoles, es va ampliar el termini de participació fins a l’1 de març.

Escola Valenciana ha col·laborat amb una desena d’entitats a través de la campanya ‘Un euro, llavor de solidaritat’. UNESCOCAT va encetar aquesta iniciativa i, la resta d’anys, l’entitat cívica ha destinat les ajudes a projectes de Metges sense Fronteres, la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí al País Valencià, Amnistia Internacional, Creu Roja, Escoles Solidàries –dues campanyes–, ACNUR, CEAR – PV i AFRICAHUGS.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: