Alcalalí, Elx, Alfara del Patriarca, Monòver i la Vall d’Uixó celebraran Trobades aquest cap de setmana

Sis comarques han organitzat aquest cap de setmana les festes d’estima per la llengua i l’ensenyament en valencià.  Les Trobades d’Escoles en Valencià de l’Horta Nord, la Marina Alta, la Plana, les Valls del Vinalopó, el Baix Vinalopó i el Baix Segura, ofereixen tota una agenda d’activitats adreçades a grans i xicotets: tallers escolars, concerts de música en valencià de la Gira d’Escola Valenciana, danses populars, cercaviles, exposicions, teatre, jocs tradicionals, contacontes, rutes històriques pels pobles, muixerangues, presentacions de llibres…

Rafelguaraf encetà la setmana passada les festes populars que dignifiquen la llengua i la cultura. El dissabte 21 d’abril és el torn d’Alcalalí, i el diumenge 22 d’abril tindran lloc quatre Trobades, que es desenvoluparan a Elx, la Vall d’Uixó, Alfara del Patriarca i Monòver.

Dissabte 21 d’abril

XXXIIIa Trobada de la Marina Alta

El proper 21 d’abril Alcalalí serà el poble amfitrió de la XXXIIIa Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina Alta. Més d’una trentena de pobles assistiran a aquest aplec que pren la llengua com a motor social.

A partir de les 12 hores tindrà lloc la inauguració de la festa pel valencià i a partir d’aquest moment es podran visitar dues exposicions fotogràfiques a l’Almàssera: les mostres ‘Alcalalí, ara i adés’ i ‘La mirada curta’. Des de les 12’30 hores i fins a les 14 hores es desenvoluparan activitats variades, jocs tradicionals i jocs esportius als carrers de les Escoles, les Parres, del Mig i la Placeta Nova. A les 14 hores, l’organització ha previst fulls informatius dels restaurants que faran menú especial Trobada, que es podran agafar en el punt d’informació situat a la Plaça de l’Ajuntament. Les persones que desitgen accedir abans a l’oferta gastronòmica i reservar taula sols han de fer clic en aquest enllaç: http://cappevmarinaalta.com/project/oferta-gastronomica-trobades-21-dabril-alcalali/

Després de dinar, a les 16 hores, l’organització ha previst la cercavila ‘Nosaltres, pel valencià’, que tindrà com a punt de partida el carrer Vall de Pop. La cercavila comptarà amb la participació dels centres educatius de la Marina Alta i els grups d’animació: Cabuts del grup de danses del Portitxol de Xàbia, Banda de Parcent, Batucada ‘Colp i Repic’ de Xaló, Banda juvenil ‘La Primitiva’ de Castell de Castells, tabalet i dolçaina.

A partir de les 17 hores els xiquets i les xiquetes podran gaudir de més de 60 tallers escolars disposats als carrers Major, Nou, Calvari, del Forn i Valent. Hi haurà altres activitats ubicades al carrer de la Biodiversitat (carrer Ravalet) i al dels Esports (carrers de les Escoles, les Parres, del Mig i la Placeta Nova), així com un espai dedicat a la Fira del Llibre (carrer Porxe).

A les 19 hores, tindrà lloc la tradicional Dansà de la Marina, a càrrec del Grup de danses Morró Falquí de Benitatxell, el Grup de danses d’Ondara i el Grup de danses de Xaló. A les 19’30 hores se celebrarà el festival de la cançó amb la participació de diverses escoles de la comarca, al mateix escenari del concert de la Gira. Després del Sopar Trobada, vora les 23’30 hores, el concert de la Gira d’Escola Valenciana posarà fi a la XXXIIa Trobada amb les actuacions de El Diluvi, Sva-Ters, Tesa i Cactus.

La Coordinadora d’Associacions de Pares per l’Ensenyament en Valencià –CAPPEV– , les escoles, instituts i les AMPA de la Marina, Escola Valenciana, l’Ajuntament d’Alcalalí, Avellà Gràfiques, Edicions Bromera, la Universitat d’Alacant i la Conselleria d’Educació han organitzat aquesta gran festa.

Més informació

Diumenge 22 d’abril

XXXIa Trobada de l’Horta Nord

Alfara del Patriarca celebrarà la XXXIa Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Nord. El calendari d’actes per celebrar aquesta festa per la llengua s’inicià l’11 d’abril amb el lliurament de diplomes de la fase local del concurs de literatura en valencià Premi Sambori. La Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord fa dos fases del Premi Sambori: una local i una altra comarcal. El 12 d’abril, els centres educatius van poder assistir a la passejada cultural secundària, organitzada pel CEIP Sant Joan  de Ribera d’Alfara del Patriarca. A l’endemà, tingué lloc el pregó de la Trobada, la inauguració de les exposicions “Mestres Freinet”, “Joan Fuster”, la mostra de cartells de la Trobada i el concurs de fotografia “La natura a l’Horta Nord”, així com el Sopar d’homenatge a Manuel Molins.

L’Horta Nord és una comarca amb una llarga tradició musical. Les Trobades d’aquesta comarca sempre vénen acompanyades de receptes musicals, ja siga el concert de La Gira o la Trobada Musical. Durant els dies 17, 18 i 19 d’abril, prop d’una vintena de centres educatius i un miler d’alumnes han participat en la sisena edició de la Trobada Musical de l’Horta Nord.

Entre les activitats prèvies a la festa d’estima col·lectiva pel valencià a Alfara del Patriarca, la Coordinadora ha organitzat teatre a càrrec de ‘Lo Nostre’ amb l’obra ‘Ací no paga ni Déu’ de Dario Fo i una botellà. El 20 d’abril a les 9’30 hores tindrà lloc la Trobada esportiva i el concert de música en valencià de La Gira d’Escola Valenciana a partir de les 22 hores a la Plaça de l’Ajuntament amb Besugo, Prozak Soup, Bastida, Atzembla.

El diumenge 22 d’abril arriba el dia gran de la Trobada a Horta Nord. A les 10’30 hores es desenvoluparan dues cercaviles que començaran en diferents punts del poble i convergiran en la Plaça de l’Ajuntament. La cercavila A estarà formada per les escoles d’Albalat, Alboraia, Alfara del Patriarca, Albuixec, Almàssera, Bonrepòs i Mirambell, Burjassot, Foios, Godella, Massalfassar, Massamagrell i Meliana. La cercavila B estarà constituïda per una trentena de centres educatius procedents de Montcada, Museros, Paterna, la Pobla de Farnals, Puçol, el Puig, Rafelbunyol, Tavernes Blanques i Vinalesa. La festa pel valencià comptarà a partir de les 11 hores amb més d’un centenar de tallers escolars. A les 12’30 s’inaugurarà el Mural i, mitja hora més tard, tindrà lloc la dansà popular. Abans de l’hora de dinar actuaran les colles de dolçainers i tabaleters i la Jove Muixeranga de València. El grup La Duche farà ballar a partir de les 16 hores a grans i xicotets i serà l’encarregat de cloure la XXXIa Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Nord.

Més informació

 

XXXIa Festa per la Llengua a la Plana

Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, Escola Valenciana i l’Ajuntament de la Vall d’Uixó han organitzat alguns actes previs a la Festa per la Llengua que cal destacar, com és el cas del lliurament de premis del concurs Sambori a l’Auditori de Vila-real, la conferència “La pervivència de Joan Fuster: el seu país Valencià”, a càrrec de Daniel Pérez i Grau, que organitza Amics de la Vall. El proper 20 d’abril a les 12’30 hores al CEIP Rosario Pérez de la Vall d’Uixó, Eloy Moreno presenta “Jo: invisible”, un acte organitzat per aquest centre. El 21 d’abril a les 18’30 hores, l’IES Benigasló ha organitzat l’espectacle “Els miserables” a l’Auditori de la Vall d’Uixó. De nit, a les 23 hores, tothom podrà gaudir del concert de La Gira amb Mireia Vives i Borja Penalva i Tardor a la plaça del Parc.

La festa comença a partir de les 9 hores amb el muntatge de paradetes a la plaça del Parc i a les 10 hores el cor infantil municipal i la coral polifònica Serra d’Espadà oferiran un concert. Després, l’organització ha previst una exhibició de muixerangues i una ruta turística pels carrers de l’Alcúdia amb l’actuació de les Aurores. A les 11 hores, les xiquetes i els xiquets podran gaudir amb una gran varietat de tallers escolars i, alhora, els restaurants posaran a l’abast dels assistents la degustació de receptes típiques valencianes.

A les 11’30 hores es procedirà al lliurament de premis i també començarà la visita guiada a les coves de Sant Josep, una activitat que es desenvoluparà en vàries sessions: a les 12’30 hores, a les 15 hores i a les 17 hores. A les 12 hores, la plaça del Parc serà l’escenari on el conjunt Ramonets oferiran una actuació divertida i faran ballar i cantar tothom. Més tard, a les 14 hores, les persones que vulguen podran dinar el menú Trobada per un preu de 5 euros; cal inscriure’s abans http://escolavalenciana.org/festalavall/dinar

Després del dinar, a les 16 hores, hi haurà una visita a la zona de l’Assumpció. Vora les 18 hores, la música de Maria Arnal i Marcel Bagés clourà una jornada lúdica i festiva amb més de vuit mesos de preparació, organitzada per Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, Escola Valenciana, l’Ajuntament de la Vall d’Uixó, en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló, Diputació de Castelló, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Fundació Enric Soler i Godes, l’Institut d’Estudis Catalans, la Conselleria d’Educació, la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de la Vall d’Uixó, la Coordinadora d’AMPA de la Vall d’Uixó i #laVallinnova.

Més informació

XXIa Trobada de les Valls del Vinalopó

Enguany, Monòver és el centre d’una jornada lúdica, festiva i de convivència entre les escoles de Petrer, l’Alguenya, el Pinós i la Romana, que vindran a commemorar el vint-i-un aniversari de la Trobada d’Escoles en Valencià a les Valls del Vinalopó.

La vespra de la Trobada a Monòver, el dissabte 21 d’abril a les 21 hores a la Plaça de la Sala, els més joves i no tan joves podran vibrar amb el concert de la Gira d’Escola Valenciana. La Comissió ha volgut comptar amb la cantautora monovera Laura Díaz, el grup Perversió, vingut d’Alfafar i Carcaixent amb i amb ganes de fer festa, així com el cap de cartell Herba Negra.

El diumenge 22 d’abril Monòver serà el poble amfitrió de la XXIa Trobada de les Valls del Vinalopó. Així, durant el matí es reuniran al parc de l’Albereda tots els centres educatius que fan escola en valencià a les Valls del Vinalopó.

La Comissió Organitzadora de la XXIa Trobada d’Escoles en Valencià, formada pels centres educatius de Monòver i la Coordinadora per la llengua Terres del Vinalopó – Escola Valenciana, convida tothom a la XXIa Trobada de les Valls del Vinalopó, que començarà a les 9’30 hores a la Plaça de la Sala de Monòver amb una concentració.

Tot seguit, la cercavila amenitzada pels Nanos i Gegants de tota la comarca, les danses populars, els xaramiters i tabaleters, la Muixeranga de Monòver…, recorrerà els carrers del poble fins al parc de l’Albereda, lloc on l’organització descobrirà la placa commemorativa de la Trobada, donarà la benvinguda als assistents i, vora les 11 hores, inaugurarà la festa pel valencià en homenatge a l’escriptor Joan Fuster.

Des d’aquest moment, els assistents podran cantar i ballar la cançó de la XXI Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó, més d’una trentena de tallers, els contacontes de la companyia Ca’La’Bassa, una fireta d’associacions, expositors d’editorials, etc. La cirereta de la jornada anirà a càrrec de Marcel el Marcià, que tancarà els actes d’aquesta Trobada nodrida de sorpreses amb el lliurament de records.

Més informació

XXVIa Trobada del Baix Vinalopó i el Baix Segura

Elx és l’amfitrió de la XXVIa Trobada d’Escoles en Valencià de les dues comarques situades més al sud del País Valencià: el Baix Vinalopó i el Baix Segura. Santa Pola, Guardamar, Elx i Crevillent commemoraran el proper 22 d’abril el 26 aniversari de Trobades d’Escoles en Valencià.

A partir de les 9 hores del matí, els centres educatius i les entitats d’aquestes comarques que participen en la festa d’estima col·lectiva del valencià es donaran cita al parc municipal d’Elx. Vora les 9’30 hores, els assistents podran gaudir d’una agenda ben atractiva, que inclou vora una trentena de tallers escolars, manualitats, música, jocs, pilotes sensorials, confecció d’insígnies, targetes bocamoll, globus, atrapa-somnis… Entre la varietat d’activitats que proposa l’organització, cal destacar-ne el taller d’instruments de percussió amb materials reciclats i l’exposició ‘La serra de Crevillent’, que tracta de donar a conéixer un dels llocs més emblemàtics de la comarca.

El Raig de Crevillent, l’Antina de Santa Pola, la Gola de Guardamar del Segura, Escola Valenciana i el Tempir d’Elx han participat en la confecció, coordinació i difusió de la XXVIa Trobada del Baix Vinalopó i el Baix Segura, que ha comptat amb el patrocini de l’Ajuntament d’Elx, el vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües de la Universitat d’Alacant, la Universitat Miguel Hernández i la Conselleria d’Educació. Edicions Bromera, Lletra Impresa, STEPV – Intersindical Valenciana, Acció Cultural del País Valencià – Casal d’Elx i Recicla amb els cinc sentits han col·laborat en aquesta jornada lúdica.

Més informació

Agenda musical de la Gira d’Escola Valenciana

20 d’abril: 22h. Plaça de l’Ajuntament d’Alfara del Patriarca (l’Horta Nord). Besugo, Prozak Soup, Bastida, Atzembla.

20 d’abril: 22’30h. Pub EKUS de Rafelguaraf (la Ribera). Eduard, Joanes i la Colla de Pantaix.

21 d’abril: 23’30h. Alcalalí (la Marina Alta). El Diluvi, Sva-Ters, Tesa, Cactus.

21 d’abril: 21h. Plaça de la Sala de Monòver (les Valls del Vinalopó). Laura Díaz, Perversió, Herba Negra.

21 d’abril: 23h. Local polifuncional de Vilanova d’Alcolea (el Maestrat). Lilit i Dionís, Mascarats, Gargamboig DJ.

22 d’abril: 13h. Parc de l’Albereda de Monòver (les Valls del Vinalopó). Marcel el Marcià.

29 d’abril: 15’30h. Plaça de la Mare de Déu de Lepanto de Castellar-l’Oliveral (València). Rascanya.

18 de maig: 22h. Pati Rosa de Torrent (l’Horta Sud). Pau Alabajos, Tesa, Mox.

19 de maig: 23h. Plaça de la Generalitat Valenciana, Alcúdia de Crespins (la Costera). Origen, Cactus, La Fúmiga.

26 de maig: 22’30h. Albereda de Bétera (el Camp de Túria). Candela Roots, Via Lliure.

Calendari dels lliuraments del Premi Sambori comarcals

20 d’abril: Rafelguaraf (la Ribera), Llanera de Ranes (la Costera), Biar (l’Alcoià-Comtat)

21 d’abril: Gilet (el Camp de Morvedre), Alfara del Patriarca (l’Horta Nord)

26 d’abril: València

3 de maig: Alacant (l’Alacantí)

4 de maig: Torrent (l’Horta Sud)

8 de maig: Torrevella (el Baix Segura)

9 de maig: Elx (el Baix Vinalopó)

10 de maig: Palma (la Safor-Valldigna)

19 de maig: Polop (la Marina Baixa), Bétera (el Camp de Túria)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: