Trobades 2018: «El valencià ens acosta al plurilingüisme»

  • València i Alacant reuneixen més de 34.000 persones a les Trobades.

  • Escola Valenciana vertebra el País Valencià amb les Trobades, que s’agermanen sota el lema fusterià ‘Nosaltres, pel valencià’.

  • Les Trobades són un clam per introduir la plena competència lingüística en la funció pública.

Alacant i València clouen el tercer cap de setmana de Trobades d’Escoles en Valencià amb la participació de 34.000 persones. Les festes per la llengua mostren la vitalitat del valencià. Conjuguen l’alegria de parlar la llengua amb la reivindicació de viure plenament en valencià. Comparteixen l’estima per la llengua amb el goig de fer cultura i poble. Sumen la dignitat de l’ofici d’ensenyar amb el dret d’aprendre en valencià.

Rafelguaraf (la Ribera), Alcalalí (la Marina Alta), Monòver (les Valls del Vinalopó), Alfara del Patriarca (l’Horta Nord), la Vall d’Uixó (la Plana), Elx (el Baix Vinalopó i el Baix Segura), Sant Vicent del Raspeig i Alacant (l’Alacantí) i València ja han celebrat les Trobades amb una gran participació: unes 117.000 persones s’han impregnat d’artesania, balls tradicionals, cultura popular, tradició, jocs populars, tallers escolars, música i festa.

La Federació d’Associacions per la Llengua – Escola Valenciana és conscient que «sols amb el compromís i la il·lusió col·lectiva de les Coordinadores Comarcals que formen Escola Valenciana, les comunitats educatives, les famílies, les associacions de cultura popular… és possible donar forma a les festes que expressen l’estima col·lectiva pel valencià i trauen al carrer l’ensenyament en valencià com una aposta decidida vers el plurilingüisme i la qualitat educativa», tal com ha expressat el president de l’entitat cívica, Vicent Moreno, durant la Trobada de València, que s’ha desenvolupat a Castellar – l’Oliveral.

En les Trobades fem amigues i amics

Escola Valenciana encoratja la ciutadania a sumar la seua energia per continuar endavant amb la tasca de crear un País Valencià per poder viure sempre en valencià. L’entitat cívica necessita mantindre el projecte social que constitueix i, per aquesta raó, durant les Trobades, «demanem el compromís social de la ciutadania. Necessitem que totes les persones que s’estimen la nostra llengua es facen Amigues i Amics d’Escola Valenciana. Amb aquesta suma d’energies, amb una xicoteta participació econòmica, ens ajudaran a sembrar la llavor del valencià i mantindre la continuïtat de projectes tan importants com el Cinema en Valencià, els concerts de música de la Gira, el Voluntariat pel Valencià, la RadioEscola…», en paraules de Vicent Moreno.

Castellar – l’Oliveral: XXXIa Trobada a València

La pedania Castellar – l’Oliveral ha sigut l’amfitriona de la XXXIa Trobada d’Escoles en Valencià del cap i casal, que ha reunit 25.000 persones. Aquesta jornada festiva ha fet valdre la tradició i el patrimoni de la cultura valenciana. S’ha iniciat amb una cercavila i els assistents han pogut gaudir amb les batukades, les bandes de música, les dolçaines i els tabals, les danses populars, les exposicions, els contacontes, un centenar de tallers escolars organitzats per una cinquantena de centres educatius, associacions, la universitat i altres organitzacions i entitats.

«La XXXIa Trobada a València ha sigut un èxit rotund. Hem aconseguit sumar escoles, famílies, mestres, veïns i veïnes, associacions de cultura popular… Gràcies al compromís i l’estima pel valencià de totes aquestes persones hem pogut desenvolupar aquesta jornada de convivència», ha comentat la president de la CAPPEPV, Laura Font.

Amb aquest esdeveniment es clou tota una nodrida agenda d’activitats que s’inicià amb la IIIa Trobada Musical i comptà amb la participació de 400 alumnes, el certamen fotogràfic ‘La natura en la ciutat’ i la mostra d’imatges dels participants que s’exhibeix al Jardí Botànic, el lliurament de premis del XXé Concurs Sambori de literatura en valencià, així com un gran nombre de contacontes a les biblioteques de València.

Sí al valencià, sí al plurilingüisme

La presidenta de la Coordinadora d’Alumnes, Mares, Pares i Professors per l’Ensenyament Públic en Valencià –CAPPEPV–, Laura Font, ha aprofitat aquest context multitudinari per expressar: «En Escola Valenciana sempre hem proposat a les famílies l’ensenyament en valencià com a model educatiu òptim. Ara com ara, amb els nostres 33 anys de bones pràctiques docents i excel·lència acadèmica, recomanem a les mares i els pares que trien les escoles amb ensenyament en valencià si volen que les seues filles i els seus fills siguen plurilingües».

Laura Font ha insistit en què «el valencià és la clau d’accés al plurilingüisme. Sols amb l’ensenyament en valencià l’alumnat domina el valencià i el castellà i, a més, tindrà un coneixement pràctic d’anglés. Aquesta és la finalitat pedagògica que en Escola Valenciana considerem essencial. En un món globalitzat, les llengües són una eina fonamental perquè l’alumnat puga desenvolupar-se de forma autònoma i tindre més possibilitats de cara al seu futur laboral».

Per a l’alcalde de Castellar – l’Oliveral, Alejandro Ramon Álvarez, el valencià «és, sobretot, un element vertebrador i identitari de primer ordre i, per tant, pense que la llengua pròpia és de les coses més valuoses que un poble pot tenir» A més, Alejandro Ramon ha deixat palés quin significat té per a ell el valencià: «La llengua no està només per a parlar-la, està també per a estimar-la, ja que en ella resideixen de manera inherent un conjunt de valors i sentiments d’un valor incalculable. Per aquest motiu, hem de seguir parlant, escrivint i pensant en valencià, perquè només amb un valencià viu podrem seguir sent valencians».

La música de Rascanya ha posat el teló de fons a aquesta festa per la dignitat del poble valencià, que ha comptat amb la presència de nombrosos dirigents polítics i institucionals, entre els quals cal esmentar al conseller d’Educació, Vicent Marzà; la vicepresidenta de la Diputació de València, M. Josep Amigó; el diputat Enric Bataller; l’acadèmica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Immaculada Cerdà; el cap d’Inspecció Educativa, Pepe Blasco, així com els representants d’Intersindical Valenciana, CC.OO., UGT i de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià.

 

Alacant: XXXa Trobada a l’Alacantí

Vora 9.000 persones, una trentena de centres educatius i els pobles el Campello, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig i Xixona s’han donat cita a la ciutat d’Alacant per celebrar la XXXa Trobada d’Escoles en Valencià de l’Alacantí. Xocolatada, cercavila, un centenar de tallers escolars,  jocs de fusta gegants, actuacions de diferent mena, balls populars, exposicions, jocs populars, pilota valenciana, manualitats, exhibicions de muixerangues de la mà de la Colla El Corball, Colla de Cultural Popular de l’Alacantí i la Muixeranga d’Alacant, música al ritme de la Colla El Cocó, Dolçaines i Tabals, el taller de la Colla de Nanos d’en Romeu d’Alacant i la Salpassa Colla de Nanos i Gegants… són algunes de les activitats que s’han desenvolupat durant tota la jornada al CEIP Azorín d’Alacant, el centre acollidor de la Trobada.

En aquest marc festiu i reivindicatiu, el portaveu d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, ha esmentat tres propostes clau d’Escola Valenciana que recull el Manifest de les Trobades 2018 per viure plenament en valencià: «En primer lloc, estudiar en valencià ens fa plurilingües. En un món globalitzat, el valencià t’obri la porta a les llengües. En segon lloc, cal incloure la competència lingüística en la llei de funció pública. Ja és hora que les empleades i els empleats públics ens atenguen en valencià i en castellà, les dues llengües oficials del País Valencià. I, per últim, ens calen mitjans de comunicació públics en valencià i també ens cal comptar amb la correspondència de les televisions IB3 i TV3. Ens alegra saber que el dia 25 d’abril, en una efemèride tan simbòlica per a nosaltres, s’iniciaren les emissions de la televisió de les valencianes i els valencians».

L’actuació del cantacançons Dani Miquel i els Ma·Me·Mi·Mo·Músics han posat la cirereta a la XXXa Trobada de l’Alacantí, que ha sigut possible gràcies al treball de la Cívica – Escola Valenciana, el CEIP i l’AMPA Azorín d’Alacant, així com les AMPA i les escoles d’ensenyament en valencià d’Infantil i Primària de la comarca l’Alacantí, en col·laboració amb un bon grapat d’associacions dels pobles de la comarca. El president de la Cívica, Abraham Esteve, s’ha mostrat content amb la implicació i la bona acollida que ha tingut la gran festa per la llengua i ha manifestat que «el valencià és el patrimoni més preuat que tenim i ha d’estar en el procés de recuperació de la dignitat del nostre país».

Els ajuntaments d’Agost, Alacant, el Campello, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig i Xixona, la Universitat d’Alacant i la Generalitat Valenciana han col·laborat en la Trobada. Representants polítics dels pobles de l’Alacantí no s’han volgut perdre la jornada d’estima pel valencià, que també ha comptat amb la presència del conseller de Cooperació, Manuel Alcaraz; el director general de Política Educativa, Jaume Fullana; l’acadèmic de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Josep Martines, el representants de la Universitat d’Alacant, José Penadés, i representants de diferents organitzacions polítiques i sindicals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: