Escola Valenciana i la Fundació Sambori, guardonades pel Consell Escolar de la Comunitat Valenciana

  • Les entitats cíviques han agraït aquest reconeixement per continuar endavant amb la tasca de normalització de la llengua.

Hui, la Federació d’Associacions per la Llengua – Escola Valenciana i la Fundació Sambori han rebut el Reconeixement a l’Orientació educativa, acadèmica i professional, que el Consell Escolar de la Comunitat Valenciana atorga anualment. Aquest guardó fa valdre la tasca de les entitats cíviques en dues matèries, principalment: la promoció i protecció del valencià en tots els àmbits, i el model participatiu d’orientació que recomana lectures. L’acte de lliurament del guardó ha tingut lloc al pati gòtic del Palau de la Generalitat Valenciana i ha recollit el premi el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, i la presidenta de la Fundació Sambori, Laura Font.

Membres històrics i actuals d’Escola Valenciana i la Fundació Sambori, d’esquerra a dreta: Josep Chaqués, Vicent Romans, Sara Ribes, Conxa Ortells, el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, Diego Gómez, Laura Font i Vicent Moreno.

Vicent Moreno ha agraït aquest reconeixement i ha manifestat que «és un esperó per continuar endavant el nostre treball amb més il·lusió encara. Recollim aquest guardó en nom de totes les persones nostres estimades que han fet feina de valent durant tots els anys fins a hui: Carme Miquel, Empar Granell, Paqui Gimeno, Vicent Romans, Josep  Chaqués, Emili Gascó, Diego Gómez i molts més».

A més, el president de l’entitat cívica ha afegit: «El Premi Sambori, a l’igual que les Trobades, vertebra el país a través de la literatura, i fa valdre la tasca de les famílies, mestres, professors i professionals del món de l’educació, que any rere any fan possible aquest concurs de literatura en valencià a les escoles. Després de 20 anys de Premi Sambori i 33 anys de Trobades, totes les persones que fem possible la continuïtat dels projectes d’Escola Valenciana ens sentim encoratjats a mantindre viva la flama del valencià en l’ensenyament, la literatura, el carrer, el cinema, els mitjans de comunicació, els concerts de música…». Amb aquestes paraules Moreno ha conclòs la seua intervenció: «Educar pel valencià és estar a favor del plurilingüisme, la cultura, l’educació participativa, el coneixement científic, el benestar emocional de l’alumnat».

Per la seua banda, Laura Font ha remarcat la importància d’instruir l’alumnat en valors com el diàleg i la solidaritat: «Debatre i expressar lliurement les nostres opinions són elements que garanteixen la bona salut democràtica. Tanmateix, sovint, hi ha escriptors, polítics, rapers, manifestants, o qualsevol altra persona, que són censurats i condemnats per expressar les seues idees. Hem de dir-ne prou. No podem permetre que la nostra societat tinga por. Por de l’autoritarisme, de la repressió, de manifestar el que pensa. Des d’Escola Valenciana i la Fundació Sambori ens refermem: sols amb l’exercici de la nostra llibertat es pot construir un món més just, igualitari i humà».

La presidenta de la Fundació Sambori ha dedicat unes paraules a la sentència de ‘la manada’ i ha fet valdre el potencial de l’escola per capgirar les injustícies: «Vull expressar la meua solidaritat amb totes les dones que tenen el coratge i la valentia de denunciar un sistema injust, governat per homes. Per homes que t’exigeixen patir una violència extrema per demostrar que, veritablement, has sigut violada per cinc homes-bèsties».

A més, Laura Font ha volgut palesar el concepte de violència: «Aquesta resolució judicial fou violenta. Fou una mostra més que les violències físiques i jurídiques són perpetrades per un sistema patriarcal que ens vol callades i submises. La nostra  escola té la responsabilitat d’ensenyar l’alumnat els drets, les llibertats i el sentit crític per identificar les injustícies i per evitar cometre-les. Sols així podrem transformar la societat. Sols així podrem mantindre els valors democràtics».

L’acte ha comptat amb membres de Junta d’Escola Valenciana i persones vinculades a l’entitat, com Vicent Romans, Conxa Ortells, Josep Chaqués, Diego Gómez i Sara Ribes. Els assistents han pogut gaudir de l’actuació del cantacançons Dani Miquel, la participació dels Negrets i els Tornejants de l’Alcúdia a la plaça de Manises, i una activitat d’intercanvi de llibres.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: