Escola Valenciana reivindica la dignitat de l’ensenyament en valencià en la XXVIIIa Trobada de la Costera

  • Unes 8.000 persones s’han donat cita a Llanera de Ranes, el poble amfitrió de la XXVIIIa Festa pel Valencià de la Costera.

  • #NosaltresPelValencià suma una xarxa social de més de 125.000 persones amb les 10 Trobades celebrades.

  • Begís (l’Alt Palància), Ador i Palma de Gandia (la Safor – Valldigna) i Vilanova d’Alcolea (el Maestrat) acolliran les Trobades l’11, 12 i 13 de maig, respectivament.

Hui, la Costera ha celebrat a Llanera de Ranes el 28 aniversari de la festa d’estima per la llengua. Amb el lema fusteria ‘Nosaltres, pel valencià’, vora 8.000 participants han compartit els referents de la cultura popular i el sentiment de germanor de ser poble. Sens dubte: les Trobades són alegria i reivindicació. Dignitat i festa. Música i poble. Llengua i estima. Ball i revolució.

Cuinar una Trobada suposa pastar tres ingredients fonamentals: temps, compromís i il·lusió. Després, cal fényer-los amb mestria. Són molts mesos de preparació i les festes pel valencià necessiten la conjunció entre mestres, mares i pares, Coordinadores Comarcals, associacions, comunitats educatives… Sols així, la Trobada es forneja dolçament i sucumbeix als paladars més exquisits, com per exemple, les prop de 125.000 persones que ja han gaudit de les deu festes celebrades fins ara a Rafelguaraf (la Ribera), Alcalalí (la Marina Alta), Alfara del patriarca (l’Horta Nord), la Vall d’Uixó (la Plana), Monòver (les Valls del Vinalopó), Elx (el Baix Vinalopó i el Baix Segura), Sant Vicent del Raspeig i Alacant (l’Alacantí), València (Castellar – l’Oliveral) i Llanera de Ranes (la Costera).

El principal objectiu de la Federació d’Associacions per la Llengua – Escola Valenciana és viure completament en valencià. «Sovint, quan hem de fer cap tràmit a les administracions públiques ens veiem obligats a canviar de llengua perquè la persona que ens atén no sap valencià. Això és discriminació. Hem d’anomenar les coses pel seu nom. La ciutadania tenim dret de parlar valencià sempre i a tothora. No podem permetre que el valencià estiga desprotegit, no podem permetre que ens discriminen, no podem permetre que les funcionàries i els funcionaris desconeguen una de les llengües oficials del País Valencià», ha declarat el vicepresident d’Escola Valenciana, Joan Cortés, durant la Trobada a Llanera de Ranes.

«És més», ha afegit Cortés: «Des d’Escola Valenciana convidem tothom a fer visible aquesta vulneració dels nostres drets a través de la nostra Oficina de Drets Lingüístics (drets@fev.org) i reiterem la necessitat d’incloure la plena capacitació lingüística com un requisit per a accedir a la funció pública. La nostra entitat reivindica aquesta mesura que considera de justícia des dels anys huitanta… Cal que el Govern valencià implante la competència lingüística amb caràcter previ a les oposicions abans que no s’acabe el 2018».

Llanera de Ranes: XXVIIIa Trobada a la Costera

La XXVIIIa Trobada de la Costera ha congregat més de 8.000 assistents a Llanera de Ranes. Els pobles veïns de l’Alcúdia de Crespins, Vallada, Barxeta, Canals, el Genovés, la Font de la Figuera, Cerdà, Torrella, la Granja de la Costera, Llocnou d’en Fenollet, Rotglà i Corberà, Moixent, Montesa, Novetlè i Xàtiva han volgut participar en aquesta jornada lúdica i reivindicativa que pren el valencià com a nucli d’un gran moviment social i expressa el desig compartit de viure completament en valencià.

El president de la Coordinadora d’Ensenyament en Valencià de la Costera, Josep Roca, s’ha mostrat ben satisfet amb la gran participació de la Trobada i ha volgut remarcar «l’intens treball que ha portat a terme la comunitat educativa del CRA la Costereta, del qual formen part Llanera de Ranes, la Granja de la Costera, Cerdà i Torrella. Estem des de setembre amb els preparatius. Hem treballat de valent durant tot l’any i hui podem dir que tot l’esforç ha pagat la pena: la XXVIIIa Trobada de la Costera ha eixit a les mil meravelles, així com tots els actes previs que hem organitzat amb motiu de la festa pel valencià: el lliurament de premis del Sambori, el cinema en valencià, el Sopar Trobada… Per posar la cirereta a aquest 28 aniversari d’estima de la nostra llengua encara ens queda el concert de La Gira d’Escola Valenciana: Origen, Cactus i la Fúmiga acomiadaran la Trobada de la Costera el proper 19 de maig a l’Alcúdia de Crespins. Hem treballat molt i ho hem fet amb il·lusió, que és el que compta».

«Amb la Trobada reivindiquem la presència de la nostra llengua al carrer i expressem la nostra estima vers el valencià. També defensem la dignitat de l’ensenyament en valencià contra els atacs d’alguns partits polítics que tracten de desprestigiar el nostre model d’escola», ha manifestat el president de la Costera.

Josep Roca ha insistit en aquest aspecte: «Els partits polítics que no s’estimen gens el valencià tracten de dimonitzar els professionals del món educatiu que, amb molt d’esforç i compromís, fan possible que les xiquetes i els xiquets s’eduquen en valors d’igualtat, solidaritat, respecte, participació… i, és clar, en una escola plurilingüe per poder fer front als reptes del futur».

La XXVIIIa Trobada de la Costera ha combinat música, festa i llengua. Entre el gran ventall d’activitats que s’han desenvolupat caldria esmentar el centenar de tallers escolars, la cercavila que ha recorregut els carrers de Llanera de Ranes, les figures de les muixerangues, les exhibicions de danses populars, les diverses actuacions, taekwondo, jocs tradicionals, pàdel, el lliurament de recordatoris, les cançons populars que tothom ha entonat durant la festa i un llarg etcètera d’actes, que s’han acabat amb la gymkana.

La regidora d’Educació de l’Ajuntament de Llanera de Ranes, Gemma Esteve, ha comentat que «és la primera vegada que Llanera de Ranes acull la Trobada d’Escoles en Valencià i estem molt contents. Mai s’havia vist tanta gent al nostre poble». La regidora ha assenyalat que «la jornada ha sigut espectacular, molt participativa. Hem tingut muixerangues, danses, activitats per a xiquetes i xiquets; la gent major ha gaudit moltíssim, ha estat molt entretinguda. L’ambient no ha pogut ser millor». Gemma Esteve ha opinat que amb la Trobada han fet «una gran festa a la llengua mare» i és una forma «d’animar la gent a usar-la més i valorar-la».

Per la seua banda, l’acadèmica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Immaculada Cerdà, ha definit les Trobades d’aquesta manera: «Són les festes del goig de la paraula, són el goig del valencià fora de l’escola».

La Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera, Escola Valenciana, l’Ajuntament de Llanera de Ranes i el CRA la Costereta han aconseguit organitzar una gran festa per la dignitat de l’ensenyament en valencià i per fer valdre les manifestacions de cultura popular. La Trobada ha comptat amb la presència de representants polítics de tota la comarca, així com el síndic de Compromís a les Corts Valencianes, Fran Ferri, el diputat Pablo Seguí, els representants de l’Acadèmia Valenciana de la llengua, Immaculada Cerdà, Antoni Ferrando i Alfons Vila, i la presidenta de la Mancomunitat la Costera – Canal, M. José Tortosa.

La XXVIIIa Trobada d’Escoles en Valencià de la Costera ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de València i la Generalitat Valenciana, i amb el suport dels ajuntaments de Llanera de Ranes, Cerdà, Torrella i la Granja de la Costera i la Mancomunitat de Municipis la Costera – Canal.

Un comentari a “Escola Valenciana reivindica la dignitat de l’ensenyament en valencià en la XXVIIIa Trobada de la Costera

  1. Prompte la nova televisió valenciana estarà en funcionamient, es podrán vore les trobades de Escola Valenciana pe primera vegada, amb entrevistes a la gent. Són molts anys
    sense eixir a la ràdio, la televisión. És firt, al meu parer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: