Intens dissabte de Trobades a la Vall d’Albaida, l’Horta Sud, la Marina Baixa i el Camp de Morvedre

  • Tota la informació de les Trobades a un clic: Espai Trobades d’Escola Valenciana.

  • Les tretze Trobades que homenatgen la figura de Joan Fuster han reunit vora 143.000 persones sota el lema ‘Nosaltres, pel valencià’.

El dissabte 19 de maig, les Trobades d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida, l’Horta Sud, la Marina Baixa i el Camp de Morvedre reuniran milers i milers de persones sota el lema fusterià ‘Nosaltres, pel valencià’. Cercaviles, centenars de tallers escolars, danses populars, exposicions, rutes històriques pels pobles, muixerangues, jocs tradicionals, concerts de música en valencià de la Gira d’Escola Valenciana i presentacions de llibres són els principals atractius que configuren les festes pel valencià a Montitxelvo, Torrent, Polop i Gilet.

 

Montitxelvo: XXXIa Trobada de la Vall d’Albaida

Montitxelvo serà el poble que acollirà la XXXIa Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida, el proper dissabte 19 de maig. La Trobada arranca a les 9’30 hores a la Plaça de l’Ajuntament amb la Ruta de l’Aigua o Ruta Geocaching, guiada per Josep Miquel Climent Orts. A les 11 hores hi haurà jocs tradicionals al carrer del Mig i el taller ‘Els riuraus’. Més tard, a les 11’30 hores, s’obriran al públic tres exposicions: “50 anys construint un model d’escola en valencià” i “Joan Fuster”, a la Casa Abadia, i “L’escaldà del raïm” al Saló de Plens de l’Ajuntament (carrer de Dalt, 26).

A migjorn, els assistents tindran l’oportunitat d’acudir a la presentació del llibre “Els parlars valencians”, a càrrec dels autors Vicent Beltran i Carles Segura-Llopes, que tindrà lloc a la Casa de la Música. Després de dinar, a les 16’30 hores, començarà la cercavila des de les Escoles, amb la participació de Batukatà, Xanques de l’IES de l’Estació, Dolçainers i Tabaleters del Regall, la Banda de Montitxelvo i alumnes del grup instrumental de les bandes de Montitxelvo, Salem i Ràfol de Salem.

Vora les 17 hores, la cercavila arribarà al Poliesportiu i l’alumnat del CRA Serra Benicadell delectarà tothom amb la interpretació de la Cançó de la Trobada. En acabant, les xiquetes i els xiquets podran gaudir amb el munt de tallers que han preparat els centres educatius de la comarca de la Vall d’Albaida. A més, hi haurà concert de la Gira d’Escola Valenciana amb els grups Entropia i Neuròtics. A les 19’30 hores està previst que finalitzen els tallers. La cloenda de la XXXIa Trobada d’Escoles en Valencià a la Vall d’Albaida vindrà de la mà de Trobadorets.

Aquesta festa per la llengua ha sigut possible gràcies a la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la defensa i l’Ús del Valencià, Escola Valenciana i els ajuntaments de Montitxelvo, Rugat, Aielo de Rugat, Salem, Ràfol de Salem i Terrateig, la Diputació de València, la Generalitat Valenciana i la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida.

L’organització de la festa pel valencià ha desenvolupat actes en tots els pobles que conformen el CRA Benicadell. El 4 de març, Ràfol de Salem va acollir la presentació de la Trobada u el XXIIIé Premi Benicadell, a Salem es va lliurar el XXé Premi Sambori el 15 d’abril, així com Aielo de Rugat i Rugat van celebrar les Jornades d’Escola Rural. El passat 12 de maig, la Trobada d’Escriptors i Escriptores de la Vall d’Albaida va tindre lloc a Terrateig.

Més informació

 

Torrent: XXXIa Trobada de l’Horta Sud

El Guaix – Coordinadora pel Valencià de l’Horta Sud i Escola Valenciana han confeccionat la XXXIa Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Sud el proper 19 de maig, i conviden la ciutadania a participar en una jornada lúdica i reivindicativa a Torrent. Per obrir boca de cara a la festa pel valencià, El Guaix ha organitzat un concert de la Gira d’Escola Valenciana el divendres 18 de maig a les 22 hores al Pati Rosa (al costat de l’IES Tirant lo Blanc) amb Pau Alabajos, Tesa i Mox.

A les 9 del matí comença la Festa pel Valencià amb la col·locació de les taules per als tallers a càrrec de persones voluntàries que col·laboren amb l’organització i, fins a les 16 hores no s’inicia el muntatge dels tallers per part dels responsables. A les 17 hores tindrà lloc la concentració de les cercaviles. En el cas de la cercavila A, els participants es reuniran a la Plaça Major i la cercavila B a l’escola Federico Maicas (carrer Simancas). A les 17’30 hores arranquen les cercaviles que recorreran el poble fins a confluir a la Plaça de la Unió Musical. Poc més tard, vora les 18 hores, l’organització ha previst el lliurament de recordatoris de la Trobada als centres participants amb l’assistència de les autoritats. Acte seguit, les colles que hi participen amb les figures realitzades per la Muixeranga La Torrentina interpretaran La Muixeranga.

Des de les 18’30 fins a les 20’30 hores les xiquetes i els xiquets podran triar entre més d’un centenar de tallers per passar-ho bé i aprendre. Durant la realització dels tallers hi haurà dues actuacions: L’U i Dos i el Grup de Ball de Torrent. A les 20’45 hores, els assistents gaudiran del concert de la Gira d’Escola Valenciana amb el cantacançons Dani Miquel i els Ma·Me·Mi·Mo·Músics. En acabant, es procedirà al sopar organitzat per la Llavor a la plaça. La fi de festa vindrà acompanyada d’un correfocs a les 23’15 hores.

La XXXIa Trobada de l’Horta Sud ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torrent, la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud, la Diputació de València i la Generalitat Valenciana.

Més informació

 

Polop: XXXa Trobada de la Marina Baixa

La Trobada a Polop comença a les 11’30 hores amb una concentració a la Plaça de l’Ermita, lloc on els participants en la cercavila s’organitzaran per recórrer els carrers acompanyats per la Colla El Ginjoler i la Unió Musical de Polop.

De 12 a 14 hores es desenvoluparan els tallers. Tothom podrà visitar l’exposició dels treballs col·lectius d’Infantil del Premi Sambori i els dibuixos finalistes del concurs de dibuix de la Trobada a l’Aula de Lectura del carrer Pòsit. A les 14 hores finalitzaran els tallers i l’organització posarà a l’abast dels assistents taules i cadires perquè els assistents puguen dinar de cabasset. Vora les 16’30 hores s’entregaran els guardons als centres i entitats que participen en la Trobada i del premi del concurs de dibuix per a la portada del díptic. A més, l’organització lliurarà els premis del concurs de literatura en valencià Sambori.

 

Tancaran l’acte, la presidenta de la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià de la Marina Baixa, Reme Gadea Blasco, i l’alcalde de Polop, Gabriel Fernández Fernández. En acabar, l’organització oferirà un berenar per a tots els assistents i actuació del Grup de danses El Porxet. A les 20 hores, el concert de la Gira d’Escola Valenciana amb l’actuació de Desermint. Després, la colla de dimonis polopins de l’associació Amics de la Cordà de Polop de la Marina clourà la XXXa edició de la Trobada de la Marina Baixa amb la baixada del foc.

La Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià de la Marina Baixa i Escola Valenciana han organitzat aquesta festa d’estima pel valencià en col·laboració amb l’Ajuntament de Polop, la Generalitat Valenciana, la Universitat d’Alacant, Valor Xocolates, Com a casa i Vista Gràfic. La Trobada ha comptat amb la participació dels ajuntaments de Polop, la Nucia, Altea, la Vila Joiosa, Benidorm, Orxeta, Callosa d’En Sarrià, Relleu, Finestrat, Sella, l’Alfàs del Pi i Tàrbena.

Més informació

 

Gilet: XXIIIa Trobada del Camp de Morvedre

El proper dissabte 19 de maig, Gilet farà visible la cohesió del poble valencià durant la jornada de festa i germanor que ha organitzat la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià del Camp de Morvedre i Escola Valenciana, amb el patrocini de l’Ajuntament de Gilet i en col·laboració amb la Diputació de València i la Generalitat Valenciana.

La XXIIIa Trobada d’Escoles en Valencià del Camp de Morvedre ha previst una agenda ben nodrida d’activitats per a fer gaudir a grans i menuts. A les 18 hores comença la cercavila acompanyada per la banda de la Societat Musical Verge de l’Estrela, dolçaina i tabal i les Feretes. A les 18’45 hores es donarà la benvinguda als centres educatius. A les 19 hores es desenvoluparan moltes activitats de forma simultània: s’inauguraran els tallers i les paradetes, els assistents podran gaudir amb la visita guiada per Gilet i amb un taller de circ per Feretes i Cançonetes a l’escenari.

Vora les 21 hores, la Plaça de l’Estela serà el lloc que acollirà el sopar popular amb les actuacions de Feretes i Cançonetes. Després la vetllada, vora les 22 hores, actuarà Ramonets i anunciarà la fi de festa.

El diumenge 20 de maig serà el darrer dia que es podrà visitar la mostra dedicada a Joan Fuster, que s’exposa al Centre Cívic de Gilet.

Més informació

 

Agenda musical de la Gira d’Escola Valenciana

18 de maig: 22h. Pati Rosa de Torrent (l’Horta Sud). Pau Alabajos, Tesa, Mox.

19 de maig: 23h. Plaça de la Generalitat Valenciana, l’Alcúdia de Crespins (la Costera). Origen, Cactus, La Fúmiga.

19 de maig: 17’30h. Poliesportiu de Montitxelvo (la Vall d’Albaida). Entropia, Neuròtics i Trobadorets.

25 de maig: 23h. Pub Terra de Castelló (la Plana). Festa del Voluntariat pel Valencià amb Sixosis.

26 de maig: 22’30h. Albereda de Bétera (el Camp de Túria). Candela Roots, Via Lliure.

9 de juny: 24h. Plaça del Convent de Biar (l’Alcoià-Comtat). Skletxa i Kontaminació.

   

   

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: