Escola Valenciana: «La sentència del TSJ atempta contra els drets lingüístics de la ciutadania»

  • «La diversitat lingüística del nostre país es veu seriosament amenaçada amb decisions judicials que limiten el desenvolupament d’una de les llengües».

  • Sols el domini del valencià i el castellà evitarà la discriminació lingüística.

  • Escola Valenciana presentarà un recurs contra la decisió de TSJ.

Amb l’anul·lació del Tribunal Superior de Justícia ―TSJ― d’11 articles del Decret 6/2017 de la Generalitat Valenciana que regula l’ús del valencià  en les administracions públiques valencianes, les reaccions en Escola Valenciana no s’han fet esperar: «És una decisió que no s’empara ni en l’Estatut d’Autonomia, ni en la Constitució Espanyola, ni tampoc en el corpus jurídic europeu. Es tracta d’una decisió amb clars tints polítics, centrada en l’argument de la supremacia del castellà, llengua oficial, juntament amb el valencià», ha assenyalat el responsable de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana, Vicent Romans.

Imatge d’arxiu. Taula redona ‘Parlem de drets lingüístics. Lús del valencià a l’adminsitració pública’, organitzada per Escola Valenciana el 21 de juliol de 2016 a La Nau – Universitat de València.

L’entitat cívica ha lamentat que «d’ara endavant, el valencià no tindrà un ús prioritari en la funció pública. Aquesta sentència judicial ―encara no ferma―, suposa un retrocés gegantí en la normalització de la nostra llengua». En aquesta línia, Escola Valenciana ha insistit en què «la diversitat lingüística del nostre país es veu seriosament amenaçada amb decisions judicials que limiten el desenvolupament d’una de les llengües. La conseqüència directa de la resolució del TSJ és que les comunicacions entre el personal funcionari i la ciutadania, la retolació i les notificacions ja no cal que es facen en valencià. És, francament, incomprensible».

Àudio amb declaracions del vicepresident d’Escola Valenciana, Joan Cortés.

Igualtat lingüística

Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua treballa per la igualtat lingüística des que va nàixer fa 33 anys. Amb perspectiva històrica, l’entitat valora que «el valencià ha sigut durant molts anys una llengua minoritzada. El decret esmentat tractava de contrarestar aquesta situació discriminatòria amb l’objectiu de recuperar àmbits. El valencià necessita una acció compensatòria perquè puga equiparar-se en drets i usos al castellà, la llengua amb qui comparteix oficialitat. Fins que no hi haja un marc legal, una llei d’igualtat lingüística, aquestes injustícies no cessaran».

Imatge d’arxiu. Taula redona ‘Parlem de drets lingüístics. Lús del valencià a l’adminsitració pública’, organitzada per Escola Valenciana el 21 de juliol de 2016 a La Nau – Universitat de València.

Escola Valenciana valora presentar un recurs contra la decisió de TSJCV ni d’iniciar unes altres accions de rebuig, perquè l’ús del valencià és visca amb normalitat a les administracions públiques valencianes.

A tall de síntesi, Escola Valenciana ha remarcat: «La ciutadania té el dret de ser atesa en valencià. Les treballadores i els treballadors de la funció pública haurien de garantir aquest dret i tindre un domini funcional de les dues llengües oficials al País Valencià. És a dir, sols la plena competència lingüística evitarà la vulneració  de drets lingüístics».

 

2 comentaris a “Escola Valenciana: «La sentència del TSJ atempta contra els drets lingüístics de la ciutadania»

  1. Sembla que molts jutges no tenen clar que és la igualtat lingüística perquè es continua atacant al valencià, llengua minoritzada i poc respectada.
    Als nostres governants: que no us juguen una mala passada, sabeu que després de tants anys que hem tingut al PP n’hi ha molt camí per a fer, ànim, defensem la igualtat lingüística, que de veres siguem bilingües reals. Si els jutges no ho tenen clar, mala cosa és però ningú és jutge per sempre…

    1. La gent que ve d’altres regions segueix sense voler entendre als valencians només saben dir que nosaltres som els nacionalistes… Dins de la meua comunitat autònoma jo sóc el nacionalista? Al contrari ells sí que ho són… I els polítics tenen la mateixa malaltia… On està Europa quan se la necessita per posar fi a aquesta maquinació… Doncs haurem de tancar portes a gent sense títols en valencià i pujar els nivells de valencià per deixar més gent fora… Discriminació per al que ens discrimina…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: