La XVIa Nit d’Escola Valenciana a Albocàsser.

Escola Valenciana demana la llei d’Igualtat Lingüística i la derogació de la LOMCE 

  • La XVIa Nit d’Escola Valenciana es va celebrar el 17 de novembre a Albocàsser.
  • Manuel Vicent Albiol va rebre el guardó extraordinari; Ferran Zurriaga el ‘Josep Vicent Garcia” a la trajectòria individual; i la Federació Coordinadora de Muixerangues el premi a l’ús social del Valencià.
  • El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i el conseller d’Educació, Vicent Marzà, entre els assistents.
  • Reconeixement a la primera Colònia Escolar Valencianista de Sant Pau d’Albocàsser el 1933.
  • La benvinguda va estar a càrrec de la representant de l’Associació l’Assegador, Alina Covaci, i Alícia Fermosell va dedicar unes paraules com a portaveu de Maestrat Viu.

 

Guardonats a la Nit d’Escola Valenciana. FOTO: ©PRATS i CAMPS.

Escola Valenciana va celebrar, el 17 de novembre, a Albocàsser la seua XVIa Nit amb el lliurament dels premis “Intentant la llibertat”. “Uns guardons molt emblemàtics per a Escola Valenciana, perquè ens donen l’oportunitat de fer valdre la tasca que dia rere dia fan persones i entitats per afavorir la salut de la nostra llengua. Aquestes persones són peces clau per a la nostra arquitectura humana, són elements essencials per a la construcció del nostre país” explicava el president de l’entitat al seu parlament, Natxo Badenes.

Autoritats a la Nit d’Escola Valenciana. FOTO: ©PRATS i CAMPS.

El president d’Escola Valenciana va aprofitar per a tornar a demanar “la derogació de la LOMCE. És una llei antidemocràtica, classista, retrògrada, injusta, sectària, segrega l’alumnat, margina el valencià i, a més de no comptar amb el suport de les comunitats educatives, mercantilitza l’educació i la converteix en un negoci. Per això, demanem al Govern de Madrid un Pacte Educatiu amb el consens de les comunitats educatives”, a més de reclamar “la llei d’igualtat lingüística que proposem ha d’incloure la capacitació en valencià com a condició indispensable per treballar en la funció pública”.

Ermita de Sant Pau d’Albocàsser (Alt Maestrat). FOTO: ©PRATS i CAMPS.

Tanmateix el to del parlament de Natxo Badenes va ser més bé emotiu amb paraules d’estima cap als professionals de l’educació i cap als guardonats: “tenim la sort d’estar rodejats de mestres sabudes i sabuts, de persones que ensenyen el valencià des del cor, que és l’única manera d’ensenyar a crear un món millor, ple de valors socials. Mestres com Ferran Zurriaga, a qui hem lliurat el Guardó ‘Josep Vicent Garcia’, i Manuel Vicent Albiol, que ha rebut el Guardó Extraordinari, han dedicat la seua vida a sembrar la llavor de la llengua entre l’alumnat. Han ensenyat a les xiquetes i els xiquets a estimar el valencià a través dels nostres referents, amb curiositat, amb il·lusió, amb rigor”. “La Federació Coordinadora de Muixerangues és una bona mostra de la vitalitat del valencià. Les exhibicions plàstiques que ens ofereixen les colles són, sobretot, cultura, tradició i patrimoni. Recrea la història de les valencianes i els valencians: l’esforç i la convicció per recuperar la saviesa popular. El treball conjunt, la germanor i la cooperació són clau per assolir la cohesió entre persones” va destacar Natxo Badenes.

Natxo Badenes, president d’Escola Valenciana. PRATS i CAMPS.

Finalment el president d’Escola Valenciana tancà el seu parlament amb unes paraules al lexicògraf, Francesc Ferrer Pastor, a qui estan dedicades les Trobades d’Escoles en Valencià 2019: “La llengua és l’ànima d’un poble, i el nostre poble no pot deixar de banda aquesta característica de la seua personalitat. No seria noble” per afegir “Nosaltres som persones nobles i continuarem endavant amb l’herència de paraules que ens ha deixat”.

Guardonats a la Nit d’Escola Valenciana

Ferran Zurriaga i Agustí, premi ‘Josep Vicent Garcia’, va recordar al seu discurs l’aventura del Grup Freinet valencià amb una invitació “a traure el coratge suficient per fer a visible el que parlem; pensem que és allò que més necessitem hui en dia. Tindre coratge de saber-nos membres actius d’un poble amb una cultura, una  història i una llengua. I nosaltres no volem el mal a cap llengua, sinó el bé que a la nostra li ha estat negat durant segles i encara no li ha estat restituït”.

Ferran Zurriaga i Agustí, premi ‘Josep Vicent Garcia’. FOTO: ©PRATS i CAMPS.

Manuel Vicent Albiol Simó, premi Extraordinari, va dedicar part de les seues paraules “als qui tenen com a primer objectiu del seu treball, que els xiquets i les xiquetes vagen a gust a l’escola, que s’hi senten segurs, escoltats i estimats. Als qui ensenyen a l’alumnat a ser crítics i curiosos, a investigar, a prendre decisions, a construir el seu aprenentatge”.

Manuel Vicent Albiol Simó, premi Extraordinari. FOTO: ©PRATS i CAMPS.

El president de la Federació Coordinadora de Muixerangues, Enric Sorribes, va destacar la importància del guardó a l’Ús Social del Valencià i la complicitat amb Escola Valenciana, present sempre amb alguna colla a totes les Trobades d’Escoles en Valencià.

Federació Coordinadora de Muixerangues, premi a l’Ús Social del Valencià
FOTO: ©PRATS i CAMPS.

Descobriment de la placa

En finalitzar l’acte, es va descobrir una placa commemorativa als 85 anys de la primera Colònia Escolar Valencianista, nascuda a Sant Pau d’Albocàsser el 1933 amb la coordinació del mestre i gramàtic Carles Salvador, i que va suposar el naixement de l’ensenyament en valencià.

Homenatge a la Colònia Escolar Valencianista de 1933.
FOTO: ©PRATS i CAMPS.

Trobades 2019

La vetllada, organitzada per Escola Valenciana i Maestrat Viu Col·lectiu en defensa de la llengua, va ser també l’escenari de presentació de la imatge de les Trobades 2019 acompanyada del lema “Som i serem paraules” en homenatge al lexicògraf Francesc Ferrer Pastor, on “Evocarem aquell diccionari blanc i blau per commemorar la tasca d’aquest erudit que ens dotà de les eines necessàries per escriure correctament el valencià” va destacar el president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes.

 

Nit d’Escola Valenciana. FOTO: ©PRATS i CAMPS.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: