Alacant pel Valencià, amb la participació d’Escola Valenciana, commemora la LUEV

El   23   de   novembre   de   1983,   les   Corts   Valencianes   van   promulgar   la   Llei   d’Ús   i Ensenyament del Valencià (LUEV), l’única que les Corts han aprovat fora de la seu de València i, precisament, a la ciutat d’Alacant.

Aquella   llei,   si   bé   no   s’ha   dotat   dels   mecanismes que haurien permés  la   plena normalització de l’ús social del valencià en tots els àmbits comunicatius, ha fet possible, almenys, la introducció de la nostra llengua en el sistema educatiu i en l’administració pública.

Amb motiu dels 35 anys de l’aprovació de la LUEV, s’ha constituït la plataforma Alacant pel Valencià a l’entorn de la qual s’apleguen diverses entitats cíviques, polítiques i acadèmiques compromeses amb la normalització de la nostra llengua i de la nostra cultura a la ciutat d’Alacant.

A propòsit d’aquest 35é aniversari, la plataforma Alacant pel Valencià fa públic aquest MANIFEST per expressar els aspectes sobre el quals considera que cal incidir per avançar en la normalització del valencià a Alacant.

  1. El valencià, a l’ensenyament

Les entitats culturals i socials i les administracions han de fomentar que les xiquetes i els xiquets d’Alacant es matriculen en programes amb una alta presència del valencià. Són programes educatius de qualitat i els únics que garanteixen l’aprenentatge de les dues llengües oficials i d’una tercera llengua.

  1. El valencià, als mitjans de comunicació

És necessari que els mitjans de comunicació locals, tant escrits com audiovisuals, facen un ús efectiu del valencià.

  1. El valencià, a l’espai públic

Cal que la senyalització de la ciutat siga en valencià (noms de carrers, barris, localitats pròximes, edificis oficials, transport públic, etc.). Això exigeix el recuperació i la correcta fixació de la toponímia. Els noms del lloc són part fonamental del patrimoni cultural de tots i totes.

Atesa la importància d’Alacant com a nucli comercial per a la mateixa ciutat i per a les comarques meridionals, cal que hi haja accions directes que afavorisquen l’ús oral i escrit del valencià en les botigues, en els restaurants i en les superfícies comercials. Això ajudarà a garantir en aquest àmbit els drets lingüístics de tots els ciutadans, d’Alacant i de fora.

  1. El valencià, a l’administració

L’administració pública ha de garantir que els ciutadans que vulguen usar el valencià ho puguen fer amb completa normalitat. Més encara: demanem mesures per a promoure que la ciutadania faça servir el seu dret de dirigir-se a l’administració. Això implica que tot el personal de la funció pública d’Alacant ha de poder atendre en valencià.

  1. Benvinguts i benvingudes!

Animem els alacantins i les alacantines a convertir-se en valencianoparlants actius. Les llengües s’aprenen amb l’ús, fent-les servir, parlant-les a l’escola, al carrer, a les botigues, als mitjans de comunicació, a l’administració…

 

Signants:

La Cívica – Escola Valenciana

Departament de Filologia Catalana – Universitat d’Alacant

Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana

Acció Cultural del País Valencià (Alacant)

Institut d’Estudis Catalans (Delegació d’Alacant)

Compromís

Esquerra Unida

Podem

Esquerra Republicana del País Valencià

PSPV – PSOE

PCPV

Muixeranga d’Alacant

Casal Popular Tio Cuc

Colla Corball de l’Alacantí

Comissions Obreres del País Valencià (CCOOPV

Intersindical Valenciana

UGT-PV

“Gatzara” (Sindicat d’estudiants Universitat d’Alacant)

Colla de dimonis “Puto del Socós”

“Meka: mesa de carnestoltes d’Alacant”

Plataforma pel Dret a Decidir d’Alacant

Colla Cocó. Dolçaines i Tabals

Kali Nord

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: