Escola Valenciana signa el Manifest 27-S de l’emergència climàtica en defensa del «futur, la vida i un món més just»

L’entitat cívica anima la ciutadania a sumar-se a la convocatòria internacional de mobilitzacions pel clima per reivindicar un altre model de vida més sostenible i just. Escola Valenciana és conscient que cal revertir l’escalfament global per garantir el futur de la vida a la Terra.

Per aquesta raó, el proper divendres 27 de setembre Escola Valenciana assistirà a les manifestacions d’Alacant (19h. Plaça de la Muntanyeta), València (18h. Plaça de la Mare de Déu), Castelló (19h. Plaça Major) i Elx (19h. Plaça de Baix) amb les més de 300 organitzacions que exigeixen als governs mesures concretes contra el canvi climàtic. A més, l’entitat cívica signa el Manifest «Vaga mundial pel clima», proposat per Juventud por el Clima. Fridays for future, 2020 Rebelión por el Clima, Alianza por el Clima i Emergencia Climática Ya.

Manifest del 27 de setembre

Vaga mundial pel clima

Els recents informes sobre l’estat de la biodiversitat de l’IPBES i sobre l’escalfament global de 1,5 °C de l’IPCC, que alerten d’un rumb que porta al deteriorament d’un gran nombre d’ecosistemes, tant terrestres com marins, així com a l’extinció d’1 milió d’espècies que es troben greument amenaçades per l’activitat humana. També s’està a la vora d’un punt de no retorn front al canvi climàtic.

Una crisi climàtica que és conseqüència d’un model de producció i consum que ha demostrat ser inadequat per a satisfer les necessitats de moltes persones, que posa en risc la nostra supervivència i impacta de manera injusta especialment a les poblacions més pobres i vulnerables del món. No respondre amb suficient rapidesa i contundència a l’emergència ecològica i civilitzatòria suposaria la mort de milions de persones, a més de l’extinció irreemplaçable d’espècies imprescindibles per a la vida a la Terra, tenint en compte les complexes interrelacions ecosistèmiques.

La contundència de les dades que assenyala com les regions mediterrànies són de les més vulnerables al canvi climàtic, de manera que no limitar la temperatura global en 1,5°C serà una factura massa cara per a les generacions presents i futures. La responsabilitat de les institucions europees i el Govern espanyol, així com els governs de les distintes comunitats autònomes i ajuntaments coordinats amb tots els grups polítics, és estar a l’altura de les necessitats que exigeix ​​el moment.

Les organitzacions signants demanen que en la nova etapa política es declare, de manera immediata, l’emergència climàtica i es prenguen les mesures concretes necessàries per reduir ràpidament a zero net les emissions de gasos d’efecte hivernacle, en línia amb el que estableix la ciència i sota criteris de justícia climàtica. Evitar que la temperatura global s’eleve per sobre d’1,5 °C ha de ser una prioritat de la humanitat. Cal reduir amb caràcter urgent les emissions de CO2eq (equivalent de carboni), i reajustar la petjada ecològica d’acord amb la biocapacitat del planeta.

Aconseguir aquests objectius requereix necessàriament de:

Veritat. Assumir la urgència de la situació actual admetent el diagnòstic, les indicacions i les vies de reducció reflectides en l’últim informe sobre 1,5°C, avalat per la comunitat científica. Reconéixer la bretxa de carboni existent entre els compromisos espanyols i les indicacions científiques. Els mitjans de comunicació tenen un paper fonamental per transmetre aquesta realitat.

Compromís. Declarar l’emergència climàtica a través d’assumir compromisos polítics reals i vinculants, molt més ambiciosos que els actuals, amb la consegüent assignació de recursos per fer front a aquesta crisi. Garantir reduccions de gasos d’efecte hivernacle en línia amb l’informe de l’IPCC per no superar un augment de temperatura global de l’1,5°C, que estableix un camí de reducció d’emissions global del 40 al 60% per al 2030 respecte del 2010.

A més, és imprescindible aturar la pèrdua de la biodiversitat per evitar un col·lapse de tots els sistemes naturals, inclòs l’humà.

Acció. Abandonar els combustibles fòssils, apostar per una energia 100% renovable i reduir de manera urgent i prioritària a zero les emissions netes de carboni el més aviat possible. Demandem que els governs analitzen com aconseguir aquest objectiu i proposen els plans d’actuació necessaris: frenen noves infraestructures fòssils (centrals, exploracions, grans ports, etc.); reducció dels nivells de consum de materials, energia i de les necessitats de mobilitat; canvi de model energètic sense falses solucions com l’energia nuclear; reorganització del sistema de producció; educació, a més d’altres mesures contundents. Tot això ha de quedar reflectit en la Llei de Canvi Climàtic i Transició energètica i en el Pla Nacional Integrat de Clima i Energia.

Solidaritat. El deteriorament ambiental de les condicions de vida es pateix de forma desigual en funció de la classe social, el sexe, la procedència o les capacitats. Defensem que la transició ha d’enfrontar aquestes jerarquies i defensar i reconéixer de forma especial a la població més vulnerable.

La degradació planetària i la creixent desigualtat tenen un origen comú i s’alimenten entre elles. Així, per exemple, moltes grans empreses i bancs obtenen enormes beneficis a través de l’especulació immobiliària, el desnonament, la gentrificació o la turistificació que expulsa les famílies de les seues cases, als veïns dels seus barris. Tot i que cada vegada hi ha més inversions en tecnologies per a la transició energètica, segueix havent-hi molts fons que sostenen i financen les grans empreses de l’oligopoli energètic en la seua explotació del planeta, i el resultat és l’increment de la pobresa, inclosa l’energètica.

Els col·lectius més desfavorits no poden empitjorar la seua situació, de manera que la transició s’ha de realitzar amb justícia social. En el cas dels territoris i els treballadors i les treballadores afectats cal adoptar mesures per assegurar llocs de treball alternatius en sectors sostenibles, afrontar la crisi energètica, la reducció de la jornada laboral, un millor repartiment de l’ocupació i el desenvolupament d’altres mecanismes al voltant de la Transició justa que han d’aconseguir que no es deixe ningú enrere.

Democràcia. La justícia i la democràcia han de ser pilars fonamentals de totes les mesures que s’apliquen, pel que han de crear-se els mecanismes adequats de participació i control per part de la ciutadania per abordar les qüestions socials difícils i per formar part activa de la solució mitjançant la democratització dels sistemes energètics, alimentaris, de transport, etc. En aquests processos s’ha de garantir la igualtat de gènere en la presa de decisions.

Realitzar un gir de 180 graus en les polítiques comercials internacionals, acabant amb la signatura de tractats de comerç i inversió que aprofundeixen la problemàtica de l’augment de gasos d’efecte hivernacle via increment del transport marítim interoceànic, així com de l’aviació civil, que dificulten la lluita contra el canvi climàtic a través de les clàusules de protecció d’inversions (ISDS). Les mesures de mercat no poden substituir l’adequada planificació de la transició ecològica.

Els països empobrits són els menys responsables de la degradació planetària. No obstant això, són al seu torn els països més vulnerables a les conseqüències d’aquesta ruptura dels límits. Els països més enriquits són els que acumulen un major deute ambiental, per això, i atenent als criteris de justícia climàtica, han de ser països com els europeus els que han d’adquirir uns compromisos més importants. Es fa necessari revertir el fet que el 20% de la població mundial absorbeix el 80% dels recursos naturals.

En defensa del futur, d’un planeta viu i d’un món just, les persones i col·lectius signants ens sumem a la convocatòria internacional de Vaga mundial pel clima, una mobilització que serà vaga estudiantil, vaga de consum, mobilitzacions als centres de treball i als carrers, tancaments en suport de la lluita climàtica.., i convidem la ciutadania i a la resta d’actors socials, ambientals i sindicals a secundar aquesta convocatòria i a sumar-se a les diferents mobilitzacions que succeiran el 27 de setembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: