La nostra Carme

«Escola Valenciana està trista per la pèrdua d’una amiga i companya, a més de dona referent de la recuperació de la nostra dignitat des del món de la cultura, l’ensenyament i l’activisme social. Carme sempre tenia la flama encesa d’aquelles persones valentes que treballen intensament per millorar el món en què vivim i donar-li una herència de paper, alegria i amistat, a les generacions que vindran després», ha expressat el president de l’entitat cívica, Natxo Badenes, i ha afegit: «Des d’Escola Valenciana manifestem el nostre condol a la família i amics en aquests moments tan dolents».

La nostra Carme, comunicat d’Escola Valenciana

Avui és un dia trist per la pèrdua d’una amiga i companya, a més de dona referent de la recuperació de la nostra dignitat des del món de la cultura, l’ensenyament i l’activisme social.

Us deixem les paraules de Natxo Badenes, president d’Escola Valenciana:

La nostra Carme, comunicat d’Escola Valenciana

Programa especial de RadioEscola dedicat a Carme Miquel


Articles i notícies

Recull de premsa del comiat de Carme Miquel


Des de l’Escola La Masia volem expressar-vos el nostre condol més sincer per la pèrdua de Carme Miquel, mestra de mestres, brillant i tendra escriptora i dona compromesa amb la nostra llengua i el nostre país.

La trajectòria de Carme Miquel l’han convertida per sempre en un referent pedagògic imprescindible per entendre els moviments de renovació pedagògica que suposaren l’inici de l’escola en valencià i de les cooperatives d’ensenyament com La Masia.

Escola La Masia

En nom de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València i en el meu propi volem fer arribar a través seu, a Escola Valenciana, el nostre més sentit condol en aquests moments de profund dolor per la pèrdua de Carme Miquel i Diego.

Ens ha deixat una gran dona compromesa del seu temps i el seu país, gran referent en l’educació pública, de qualitat, en valencià i democràtica.

No tinc cap dubte que la seua absència deixarà un buit impossible d’omplir. El seu record i la seua memòria sempre restarà entre nosaltres

Xavier Rius i Torres

Diputat de l’Àrea de Cultura

Hem rebut la trista notícia de la mort de Carme Miquel, sens dubte una de les persones que més i millor ha treballat per l’educació valenciana.
En nom meu, i en nom de la nostra comunitat educativa, us faig arribar el meu condol, amb l’estimació més sincera.

Josep Maria Esteve Faubel

Degà de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant

La Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord vol expressar el condol per la mort de l’amiga Carme Miquel, mestra i referent de tots nosaltres en la lluita per una escola valenciana, pública, de qualitat, ecologista, feminista i progressista.

Carme Miquel ha estat un exemple a seguir per a la Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord i és per això que aquesta és una gran pèrdua.

Gràcies per tot el que ens has donat, per tot el que ens has ensenyat. Allà on sigues, Carme, que la terra et siga lleu.

Volem acomiadar-nos de Carme amb aquest poema de Vicent Andrés Estellés:

POST-MORTEM
Hi ha dies, hi ha certs dies, ja veus ara,
estic morint-me de tristesa, plore,
pense en tu i et voldria al meu costat:
ara sí que seríem ben feliços.
Tot t’ho perdone, vida meua, tot,
t’ho perdone, ho oblide, res de res,
ara seria el teu amant sol·lícit,
tractaria d’entendre’t, de comprendre’t.
Que em note sol, que toque soledat,
que no puc més, recorde i et recorde,
recorde tot allò que no hem viscut.
Que estic morint-me, que vull viure, que
vull que tornes i prendre’t una mà,
agafar-me a la vida, que m’acabe.
(L’inventari clement, 1955)

Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord

Buida i trista es com em trobe front a la pèrdua de Carme Miquel.
Hem de ser fidels al seu llegat com a mestra i activista per la llengua.
Ella ens marca el camí i nosaltres des de l’admiració més sincera el seguirem.
Per sempre Carme Miquel

Xon Doménech Agramunt


5 comentaris a “La nostra Carme

 1. Ha faltat Carme Miquel, tot un referent de l’escola valenciana. Alguns mestres de valencià, el curs 1983-84, encetàrem la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) amb alguns dels seues llibres, que foren de gran ajuda. Avui l’escola valenciana, i la cultura en general, ha perdut una gran dona, mestra i escriptora.
  Aquest humil poema és el meu petit homenatge.

  Carme Miquel

  El teu mestratge mai ha estat fonedís
  tot en català i sense fronteres
  sens dubte que fores de les primeres
  cridant Escola i Llengua al País!

  T’agrada escriure sempre amb mot precís
  i vendre Barrets barata rialles,
  deixar Vola, Topi! contant històries
  vessar l’Aigua en cistella de canyís.

  Dius que vols preservar l’imaginari
  que és col•lectiu, de tots i llegendari
  com també ho és La mel i la fel dels pobles,

  i tantes costums, tradicions, cobles.
  Tu vindràs de La Nucia, doctora,
  sovint de De tot un poquet, escriptora.

 2. Ha estat un plaer haver compartit Escola valenciana, escoles d’estiu, el vostre mestratge..la vostra literatura, però més que res, el teu bon fer ensucrat de somriure. Gràcies, amiga.

 3. Benvolguda Carme, perdre’t ha sigut una notícia molt trista, te n’has anat i has deixat un buit en molts cors… dir-te adéu costa. Vull donar-te les gràcies pel teu treball envers la llengua i la cultura, gràcies per tot el que has fet per l’Escola, pel valencià, per les dones… per tot el futur que ens has regalat.
  Mestra valenciana valenta, Carme Miquel: M’acalme a tu… com diu la cançó.
  Una abraçada,

 4. Gran dona i excel·lent mestra. Compromesa amb la llengua i cultura del País Valencià. Ha estat un referent inequívoc per tots els que hem intentat, amb el nostre esforç, engrandir i fer créixer l’escola valenciana (l’escola en valencià). Carme, et mantindrem viva en el record amb l’esperança que el teu exemple seguisca guiant la tasca de moltes generacions d’ensenyants i amb el desig que el teu esforç i passió per l’escola pública i en valencià perdure en el temps i no siga mai “com aigua en cistella”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: