Cap de setmana de Trobades multitudinàries

Video de Trobades a Vilaweb Tv

Breu de Trobades a l’informatiu de C9 

Segons Diego Gómez, president d’Escola Valenciana, "les Trobades d’enguany, a més de fomentar la lectura en valencià, assenyalen al conseller Font de Mora per tal que rectifique la seua política educativa".

Aquesta és la 24a edició de les Festes per la Llengua, que s’han encetat sota el lema "El valencià és teu" aquest cap de setmana en tres punts, la Vall d’Albaida (Llutxent), la Plana Alta i la Plana Baixa (Castelló de la Plana) i l’Horta Nord (La Pobla de Farnals). Són les primeres Trobades d’un total de 21 que se celebraran arreu de les nostres comarques fins a juny. Segons Diego Gómez, president d’Escola Valenciana, "les Trobades d’enguany arranquen amb rècord d’assistents, pares, mares, alumnes, ciutadans i ciutadanes que entenen que el valencià és el vehicle de convivència de tots el valencians i valencianes, la llengua que regalem als que arriben al nostre País per primera vegada i la base d’aprenentatge per a construir una escola plirilingüe amb xiquets i xiquetes que dominen les dues llengües oficials del nostre territori i d’altres tan importants com l’anglés".

Així mateix, el president d’Escola Valenciana ha recordat que les Festes per la Llengua 2009 són Trobades Lectores per a fomentar la lectura en valencià. És per això que entre totes les Trobades es repartiran 200.000 vals d’un euro de descompte entre l’alumnat per adquirir llibres a l’Espai del Llibre de cada Trobada. Aquesta iniciativa s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració del Fòrum Valencià del Llibre, amb el suport del qual es repartiran també milers de punts lectura amb 10 raons per a llegir en valencià.

Festa per la Llengua de la Plana Alta i la Plana Baixa – Castelló de la Plana
Aquesta és la 22a Trobada que organitzen els Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló . S’ha celebrat en un dels punts més importants de la ciutat, el Parc Ribalta, ple de gom a gom des de primeres hores del matí i que ha acollit a més de 18.000 persones. Han participat més de 60 centres educatius de les dues comarques, que han realitzat tallers de tot tipus per als xiquets i xiquetes que s’hi han acostat. Així mateix, s’han repartit 6.000 vals d’1 euro de descompte en llibres per als més menuts. De fet, a l’Espai del Llibre, s’ha comptat amb la presència dels escriptors Joan Pla i Pep Castellano que signaren els seus llibres.

Natxo Badenes, vicepresident d’Escola Valenciana i responsable dels Col·lectius de Castelló ha comentat que "les comarques de Castelló són un exemple a seguir  quant al foment de l’ensenyament en valencià i l’ús social de la nostra llengua". De fet és en aquestes comarques on més alumnes tenen l’oportunitat d’estudiar en valencià i és ací també una de les zones on la nostra llengua dóna més mostres de normalitat d’ús. No obstant això, Badenes ha insistit en el significat del lema de les Trobades d’enguany: "Cal que les persones nouvingudes i que es concentren en nuclis tan importants com el Grau de Castelló sàpiguen que el valencià també és seu".

Representants polítics i del món educatiu com Miguel Ángel Mulet, diputat provincial de cultura, Francisco Toledo, rector de la UJI o Margarita Porcar, vicerectora de cultura de la UJI, han volgut fer acte de presència per recolzar aquesta iniciativa d’Escola Valenciana.

La Trobada ha comptat també amb una àmplia oferta d’actuacions a l’aire lliure: grups de danses, dolçaines i el teatre de carrer han donat un gran colorit a aquesta cita que demostra l’estima a la nostra llengua. Però realment la Trobada ha estat el colofó de tota una setmana de celebracions a Castelló en motiu d’aquest esdeveniment. Entre els actes previs destacables cal remarcar els concerts de La Gira, el festival itinerant de música en valencià, que s’han celebrat durant el cap de setmana a la capital de la Plana. Divendres Al Tall va ser el grup protagonista de la vetlada i dissabte a la nit Aspencat, Sva-ters i Malagäna Ska, van donar mostres de la gran qualitat de la música feta en la nostra llengua davant de mig miler de joves.

Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Nord – La Pobla de Farnals.
15.000 assistents a la festa per la llengua d’una comarca que celebra la 22a edició d’aquest acte. Per a Àngel Martí, gerent d’Escola Valenciana i president de la Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord, "enguany la nostra Trobada ha marcat un rècord d’assistència, la qual cosa demostra que la gent de l’Horta Nord s’implica cada vegada més en les activitats d’Escola Valenciana i n’estem molt agraïts".

Martí ha recalcat també que "tots i totes els que som hui ací volem més lectura en valencià, més implicació dels nostres representants polítics per a promoure la nostra llengua i més ensenyament en valencià com a base d’una escola plurilingüe real".

Els xiquets i xiquetes que hui han estat a la Pobla de Farnals han pogut disfrutar dels més de 50 tallers organitzats per escoles de tota la comarca. S’han repartit 9.000 vals d’un euro de descompte en l’Espai del Llibre, on s’ha comptat amb la presència d’escriptors com Manel Alonso i Maria Jesús Bolta. Amb motiu de la Trobada, s’han organitzat dues exposicions, una sobre Joan Fuster i l’altra sobre els cartells de les diferents festes per la llengua que s’han realitzat en la comarca fins ara. Els actes han finalitzat a ritme de la marxa del Grup Trobada, una colla de xiquets i xiquetes que canten al ritme de la música més de moda amb lletres que expliciten valors com l’estima per la nostra llengua, la pau o la sostenibilitat.

XXII Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida – Llutxent
Les festes per la llengua van arrancar dissabte a Llutxent. Unes 12.000 persones de la comarca participaren en una cercavila que va començar a primera hora de la vesprada i que va desembocar en l’espai destinat als 70 tallers organitzats pel centres educatius de la comarca i l’Espai del Llibre, que va comptar amb la presència d’escriptors i persones del món de la literatura com Joan Josep Soler Navarro, Reme Tomàs i Joan Olivares.

Empar Granell, presidenta de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del valencià va destacar que "des d’Escola Valenciana s’ha fet una aposta molt important per la promoció de la lectura en la nostra llengua i prova d’això ha estat el repartiment de més de 10.000 vals de descompte entre l’alumnat de la comarca perquè tinguen l’hàbit de llegir i adquirisquen literatura en valencià".

Per la seua banda, Emili Gascó, membre d’Escola Valenciana, va destacar  en el seu parlament que "cal fer efectius els nostres drets lingüístics i poder viure amb normalitat en la nostra llengua". A més a més,  es va fer referència a la necessitat d’obrir les portes al plurilingüisme en l’ensenyament emprant com a llengua de base el valencià, ja que l’ensenyament en valencià és, ara per ara, l’únic que garanteix la competència lingüística en les dues llengües oficials del País Valencià, i ser bilingüe té de positiu aprendre amb major facilitat altres llengües com l’anglés.

En el marc de la Trobada es van lliurar també els premis Sambori comarcals i la festa va acabar amb un concert de La Gira, on actuaren el grup de hip hop Rapsodes i The Skafeïnats.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: