Escola Valenciana demana un nou i ampli consens pel valencià en una festa multitudinària

Diego Gómez, president d’Escola Valenciana: "La Festa pel Valencià ha demostrat ser un acte cívic de l’activisme social, que està visualitzant la nostra estima pel valencià, el nostre esforç per normalitzar la llengua des de les comarques i la nostra demanda als representants polítics de mesures que impulsen polítiques reals i efectives per potenciar socialment el nostre tret d’identitat més important".

La Fira de Mostres de València ha acollit hui la Festa pel Valencià, un acte que té per objectiu tancar les celebracions dels 25 anys de Trobades d’escoles en Valencià amb la participació d’alumnes, centres educatius, pares, mares i professorat de les comarques valencianes. Aquesta festa ha volgut oxigenar i reviscolar les celebracions del 9 d’octubre retent un homenatge cívic al nostre tret d’identitat més important, el valencià. Perquè junt a les 24 associacions i Coordinadores comarcals que conformen Escola Valenciana, en aquest acte també tenen el seu protagonisme associacions i entitats locals i comarcals de caire social i cultural que demostren que hi ha una àmplia i diversa xarxa associativa entorn al tema de la llengua.

Segons el president d’Escola Valenciana, " volem que la Festa servesca de punt de partida per a obrir les portes a un context que genere un nou i ampli consens pel valencià, perquè la nostra llengua suma, perquè està per damunt de qualsevol color polític i perquè cal ser conscient que el valencià necessita un impuls real des de tots els àmbits socials".

A l’acte han assistit representants de les universitats, com el vicerector d’innovació Educativa de la Universitat d’Alacant Faraó Llorens, representants sindicals de l’STEVPV i CCOOPV, UGTPV, entitats com Fapa-València. També han volgut estar en la celebració representants del PSPV-PSOE amb el seu secretari general, del Bloc, EU i d’ERPV, així com el delegat del govern, Ricardo Peralta i el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach.

LA CLAU QUE OBRI TOTS ELS PANYS: centenars d’escoles i instituts dipositen els seu "Llibre de les claus" a la base de l’escultura

L’activitat de capçalera de la Festa pel Valencià és la participació dels centres d’ensenyament en valencià en un monument creat per un pintor i escultor, que basa bona part de la seua obra en la recuperació plàstica dels moments i personatges clau de la nostra història com és l’artista de renom internacional, Manuel Boix.

L’alumnat de cada centre educatiu de totes les comarques valencianes han dipositat en la base de vidre de l’escultura el seu "Llibre de les claus". Cada Llibre conté materials que en aquest moment està treballant l’alumnat de cada centre, uns materials en forma d’escrits, dibuixos, fotografies, etc, on es treballa el valor del valencià, relacionat amb altres valors bàsics com són la sostenibilitat, la pau o la interculturalitat.

Manuel Boix, ha dit aquest matí davant de milers de perseones que "el procés de creació de l’escultura ha suposat deixar de tindre vacances aquest estiu, però ha pagat molt la pena, perquè ara estic veien tot el riu de xiquets i xiquetes que estan dipositant els "llibres de les claus" I estan donant-li un sentit total al monument".
L’Escultura, que medeix 3 metres d’altura, és bust gegant d’un infant en bronze obert per la meitat. Enmig hi ha una clau. El cap se sosté sobre una gran base de vidre transparent. La forma del cap recorda un llibre obert i el títol fa referència a un poemari de Vicent Andrés Estellés. Juga amb el significat de la clau, fent referència al lema de les Trobades 2010 i al llibre-cervell com a contenidor de les claus-valors que es fomenten i s’aprenen als centres d’ensenyament en valencià.

El destí final de l’escultura, després què l’alumnat òmpliga de llibres la base de vidre el 9 d’octubre, serà la nova Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat d’Alacant.

DISCURS DE DIEGO GÓMEZ, PRESIDENT D’ESCOLA VALENCIANA – FESTA PEL VALENCIÀ

Amics i amigues, BON DIA.

En nom d’Escola Valenciana – Federació d’associacions per la Llengua MOLTES GRÀCIES per haver vingut a la FESTA DEL VALENCIÀ. Moltes gràcies als nostres presentadors, als nostre voluntaris, als nostres músics, … moltes gràcies a totes i tots els que esteu fem possible aquesta festa. Moltes gràcies a Neus i Samuel alumnes de 4rt de l’ESO d’Alcoi que m’han fet arribat uns versos.

El 9 d’octubre ja ha arribat,
nostra senyera ja està en alt,
i ens veiem commemorant,
de Jaume I l’entrada triomfant.

Dames i cavallers, avui 9 d’Octubre, festa del poble valencià, el rei Jaume torna a entrar a la ciutat de València, i sense dubtes el rei conqueridor està amb nosaltres, sense les càmeres de canal 9, naturalment.

El rei Jaume vol acompanyar els xiquets, xiquetes i joves de l’escola en valencià i a les seues famílies que demanem més ensenyament en la nostra llengua. I no fa costat als que la menyspreen i s’obliden que el valencià és llengua pròpia, el valencià és el nostre tret d’identitat més potent.

El rei Jaume fa costat als que reivindiquem el requisit lingüístic i majors quotes de normalitat. Està amb la gent de les comarques, amb la gent que vol fer del seu regne un País Valencià solidari, acollidor, sostenible, participatiu i democràtic. El nostre rei està fart de trapatroles, fart de gent que no escolta, que insulta, que no raona. Gent que en realitat no estima la seua terra i la seua llengua. Gent de la qual no cal refiar-se. Gent que el rei Jaume desterraria d’aquesta terra.

Però mireu, ara fa 25 anys que es va encendre la flama de les Trobades. Any rere any, sense apagar-se, la flama de les Festes per la Llengua brilla en els carrers dels nostres pobles i ciutats. Una flama que sempre ens acompanya, també els dies que plou. Com també ens brilla la mirada del Vicent Marçà, el Manel García Grau, l’Enric Valors, la Sofia Salvador, el Ximo Llinares, Francesc Ferrer Pastor, i molts altres. I com no la llum meravellosa del somriure de la nostra estimada Empar Granell ens arriba als nostres cors i als nostres ulls, omplint-nos de satisfacció i d’alegria.

Amb emoció, entusiasme i alegria,
celebrem que avui és el nostre dia,
i, és clar, que ens agradaria
fer de la llengua la nostra via.

Una via de comunicació,
que ha arribat fins a la nostra generació,
i ens ha transmés la raó,
amb força i convicció.

I sense dubtes gràcies a les Trobades. Podem dir en veu alta i clara que el valencià, la nostra llengua, és ben viva. Per això ara i avui, és el moment d’expressar el nostre agraïment a les persones que com totes i tots vosaltres, segueixen treballant per la seua revitalització i recuperació. Quan vam començar a caminar, fa 25 anys 10.600 xiquets i xiquetes estudiaven en valencià, ara ho fan més de 211.000. No ha estat gràcies als governs, ha estat gràcies als ciutadans i ciutadanes com vosaltres. Amb vosaltres, tenim futur.

Però avui també és l’hora de renovar el nostre compromís valencià de forma col•lectiva. Ja ho van fer amb el mural dels mariscalets i en aquesta jornada ens reafirmem i omplin de vida l’escultura la CLAU QUE OBRI TOTS ELS PANYS. Perquè el valencià és eixa gran caixa plena de llibres de valors, de records, de treballs, de vivències, de música, d’imaginació, de relats, de versos, … Gràcies a Manolo Boix que ha plasmat en la seua escultura les vivències dels xiquets i xiquetes valencians que estudien en valencià. Les paraules i les esperances de tota una generació d’estudiants romandrà per sempre més dins d’aquesta escultura, tot un símbol de creativitat i esperança per salvar la nostra llengua. Gràcies a Manolo Boix per regalar-nos la possibilitat d’omplir de vida la nostra llengua.

Avui, el 9 d’octubre de 2010 hem volgut oxigenar la nostra diada, hem volgut que vosaltres sigueu els protagonistes. La Festa pel Valencià és una celebració cívica, participativa, feta des de la base social que demostra que la societat valenciana tenim coses a dir, ens sabem mobilitzar i sabem reivindicar que el valencià ha d’ocupar un lloc destacat en la vida pública, que no tolerem els retalls en matèria de promoció lingüística, que volem una Llei de la Funció Pública amb Requisit Lingüístic i que d’una vegada per totes quasevol família puga escollir ensenyament en valencià per als seus fills, perquè estan en el seu dret.

Escola Valenciana, es compromet a continuar comptant amb les persones, amb els ciutadans i ciutadanes de totes les comarques, amb les universitats valencianes, amb els sindicats, amb els artistes i músics valencians, amb els editors, amb els ajuntaments, amb les associacions, amb els mitjans de comunicació, amb totes i tots aquells que pensen que el País Valencià està per descobrir i per vertebrar.

Escola Valenciana vol comptar amb la diversitat i trencar amb les imposicions i les falsedats actuals. Hem de generar un nou gran consens pel valencià, ho hem fet en el passat i ho tornarem a fer en el futur. D’aquest esforç dependrà la nostra llengua i el nostre País. Hem de dir SI al valencià, i això implica dir SI a la democràcia, SI a la tolerància, SI al plurilingüisme, SI a l’ensenyament de qualitat, SI al poble valencià.

Hem de reviscolar, comptar amb la gent, compartir experiències i vivències, perquè ara més que mai, nosaltres tenim la clau.
Gràcies per acudir
a aquest acte tan festiu.
Ja que la unió fa la força:
I recorda: TU TENS LA CLAU!

Endavant l’escola en valencià.
Sí al valencià.
Moltes gràcies.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: