Trobades 2016: «fem escola, fem poble i fem país»

• Les Trobades evidencien la tasca de la comunitat educativa i l’èxit dels programes d’ensenyament en valencià

• El requisit lingüístic en la funció pública «ha de ser una realitat».

• «La RTVV és imprescindible per a assolir la normalització del valencià».

• L’alcaldessa de Montaverner, Amparo Roses Català; el conseller de Cultura de la Mancomunitat de municipis de la Vall d’Albaida, Fede Vidal; la professora M. Carme Agulló, la narradora professional Almudena Francés, el jugador de raspall, José Francisco García Boscà, i el tècnic de la Federació Pilota Valenciana, David San Juan, han assistit a la roda de premsa, acompanyats d’un bon nombre de mestres.

 

           dsc_0080.jpg 

 

Escola i poble. El centre educatiu Dr. Esplugues «representa un context tan simbòlic per a Escola Valenciana com és l’escola, el lloc on naix, creix i es desenvolupa el model de l’escola que volem: l’escola pública, de qualitat i en valencià», ha comentat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, durant la presentació de les Trobades. A més, el poble de Montaverner simbolitza «la vertebració del territori i l’estreta unió dels pobles que compartim la llengua. Amb les Trobades fem escola, fem poble i fem país».

Enguany, les Trobades estrenen una situació social i política ben diferent als últims anys. Són les primeres festes per la llengua des que es produí el canvi d’un govern que llevava unitats de valencià a un govern que defensa l’ensenyament en valencià i participarà en les Trobades.

El president de l’entitat cívica ha aprofitat aquest marc per posar en valor «la implicació, l’esforç i el treball de conjunt de tota la comunitat educativa», gràcies a la qual «l’escola valenciana, la nostra escola, la que hem construït entre tots, és sinònim d’excel·lència educativa». En aquest sentit, Moreno ha assenyalat la «gran fita» de l’escola en valencià: «la immersió ha sigut decisiva per a incrementar el nombre de parlants de la nostra llengua i per a assolir un nivell equilibrat de les dues llengües cooficials del nostre país.»

 

          dsc_0054.jpg 

 

En el projecte de país per a viure en valencià que ha espigolat Escola Valenciana suposa una necessitat imperiosa l’obertura d’una ràdio i una televisió amb continguts íntegrament en valencià. Per a l’entitat és essencial que aquests mitjans de comunicació estiguen al servei del poble i es definisquen com a servei públic. Vicent Moreno ha recordat els dibuixos animats de Bola de Drac per a exemplificar com la llengua formava part de la vida quotidiana dels xiquets i les xiquetes: «el valencià apareixia a la tele, els seus ídols parlaven en valencià, cosa que els feia imitar-los i, de retop, incrementava el prestigi social de la llengua.»

Per la seua banda, la mestra, actual acadèmica de l’AVL i primera presidenta d’Escola Valenciana, Carme Miquel, ha al·ludit a la importància de la Llei d’Ús i Ensenyament -LUEV-, que «va trencar el desert lingüístic i cultural en què vivíem» i, malgrat «haver avançat molt, cal un major esforç perquè es desenvolupen i es facen efectius els decrets de la LUEV». A més, Carme Miquel ha volgut recordar la tasca que va fer la mestra d’Ontinyent, Empar Granell: «mestra capdavantera en el món de l’Educació».

 

          dsc_0086.jpg 

 

Entre els assistents a la presentació es trobava la membre de la Coordinadora Safor-Valldigna pel Valencià, Encarna Serrano, que ha fet notar el reclam i l’objectiu de les Trobades des que van nàixer fa més de 30 anys: «volem viure en valencià i que la llengua es desenvolupe en condicions òptimes». Així, Serrano ha adduït que «l’escola és una part important en el procés de normalització del valencià, tanmateix, no pot ser l’única, la llengua necessita estar present en tots els àmbits.»

El president de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià, Josep Andrés Timoner, ha establit una analogia entre el context en el qual el grup Al Tall va crear la cançó d’El Tio Canya l’any 1976 i la situació de la llengua en l’actualitat: «a hores d’ara continuem amb uns tràngols semblants als del Tio Canya quan anem a les administracions i parlem valencià, perquè no es respecten els nostres drets lingüístics, no s’aplica l’Estatut d’Autonomia.» La introducció del requisit lingüístic en el sector públic és una de les demandes històriques d’Escola Valenciana. Amb aquesta mesura «s’evitarà la discriminació per raó de llengua i farem un pas endavant a favor del foment del valencià en la funció pública», ha manifestat Josep Andrés, i ha assenyalat el recent acord del Parlament Balear a favor de la competència lingüística de tots els treballadors en la funció pública. «Escola Valenciana demana el mateix a l’actual govern valencià: volem que la llengua dels valencians no siga un mèrit sinó un requisit per a treballar en l’Administració i atendre correctament les necessitats de la ciutadania valenciana.»

 

         dsc_0052.jpg 

 

En un altre ordre de coses, el president de la Coordinadora amfitriona que obri les Trobades ha remarcat «el paper fonamental de les Trobades durant els últims 30 anys per consolidar un model educatiu que es nodreix dels programes d’ensenyament en valencià.» Durant la seua intervenció, Andrés ha posat en valor el treball desenvolupat per les comunitats educatives, gràcies a les quals ha arrelat «un model d’ensenyament capaç de vertebrar les comarques valencianes al voltant de la definició d’un projecte de país més enllà de l’escola

Josep Andrés ha repassat l’agenda de les Trobades i ha convidat la ciutadania a aquests esdeveniments festius, reivindicatius i vertebradors, que són possibles «pel compromís de les coordinadores comarcals que formen part d’Escola Valenciana, la implicació de mestres i professors, pares i mares, alumnes, associacions cíviques i entitats de cultura popular que any rere any aconsegueixen reunir milers d’assistents.» 

 

                            dsc_0083_dos.jpg 

 

Amb la intenció de fer visible la cohesió de la ciutadania valenciana en tots els àmbits d’ús de la llengua, l’acte ha comptat amb l’assistència de diferents professionals del món de la Cultura, l’Ensenyament i l’Esport, com és el cas del president de la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera, Josep Roca; el president de la Coordinadora pel valencià ‘El Guaix’, Vicent Font; la professora de la Universitat de València, M. Carme Agulló; la narradora professional Almudena Francés; el jugador de raspall, José Francisco García Boscà, i el tècnic David San Juan, com a representant de la Federació Pilota Valenciana. L’alcaldessa de l’Ajuntament de Montaverner, Amparo Roses Català, i el conseller de Cultura de la Mancomunitat de municipis de la Vall d’Albaida, Fede Vidal, han sigut les personalitats polítiques que hi han estat presents.

 

unpaisdescoles_ev_851x315px.jpg

 

Calendari de les Trobades 2016

MONTAVERNER (la Vall d’Albaida)
9 d’abril

EL PINÓS (les Valls del Vinalopó)
10 d’abril

BARXETA (la Costera)
16 d’abril

MURO (l’Alcoià i el Comtat)
16 d’abril

VILAMARXANT (el Camp de Túria)
16 d’abril

ALGEMESÍ (la Ribera)
17 d’abril

EL PUIG (l’Horta Nord)
17 d’abril

AGOST (l’Alacantí) Secundària i Batxillerat
22 d’abril

CASTELLÓ, UNIVERSITAT JAUME I (la Plana Alta)
23 d’abril

SEDAVÍ (Horta Sud)
23 d’abril

LA VILA JOIOSA (Marina Baixa)
23 d’abril

ALACANT (l’Alacantí) Infantil i Primària
24 d’abril

GUARDAMAR (el Baix Vinalopó i el Baix Segura)
24 d’abril

PATRAIX (València)
24 d’abril

PORT DE SAGUNT (el Camp de Morvedre)
24 d’abril

LA FONT D’EN CARRÒS (la Safor-Valldigna)
30 d’abril

ONDARA (la Marina Alta)
21 de maig

VIVER (l’Alt Palància)
3 de juny

BENASSAL (El Maestrat-Els Ports)
5 de juny

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: