Sant Vicent del Raspeig, Albalat dels Sorells i Crevillent celebraran Trobades aquest diumenge

Aquest cap de setmana ve carregat de festes d’estima pel valencià. Les Trobades de l’Horta Nord, l’Alacantí, les Valls del Vinalopó, el Baix Vinalopó i el Baix Segura, ofereixen tota una agenda d’activitats adreçades a grans i a xicotets: cercaviles, tallers escolars, actuacions musicals, teatre, jocs tradicionals, exposicions, danses populars, contacontes, rutes històriques pels pobles, muixerangues, presentacions de llibres.

El Verger encetà la setmana passada les festes populars que dignifiquen la llengua i la cultura. El dissabte 1 d’abril és el torn de Novelda, i el diumenge 2 d’abril tindran lloc tres Trobades a Crevillent, Sant Vicent del Raspeig i Albalat dels Sorells.

DIUMENGE 2 D’ABRIL

XXIXa Trobada de l’Alacantí

El CEIP Miguel Hernández de Sant Vicent del Raspeig és l’escola acollidora on es donen cita els centres educatius d’ensenyament en valencià de la comarca de l’Alacantí, el proper diumenge 2 d’abril, per celebrar la XXIXa edició de la Trobada. Els actes previstos per a aquesta jornada lúdica i festiva comencen a les 10 hores amb una xocolatada. Després d’esmorzar, a les 10’30 hores, els participants partiran en cercavila des de l’antic Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig i a les 11 hores es desenvoluparan els parlaments de les autoritats que inauguraran la festa pel valencià.

A partir de les 11’30 i fins a les 13’30 hores els centres educatius oferiran una gran varietat de tallers (jocs, pintacares, manualitats, habilitats, plantes…) i, alhora, es desenvoluparan tot tipus d’activitats, ja siga l’actuació de la Muixeranga d’Alacant, la sessió de Conversa del Voluntariat pel Valencià, el taller de la Colla de Nanos d’en Romeu d’Alacant, l’exhibició del Corball Colla de Cultura Popular, el taller de jocs populars a càrrec de la Universitat d’Alacant, jocs de fusta gegants… i tot, amenitzat per la Colla El Tossal. A les 12’30 hores, l’actuació de Dani Miquel delectarà a grans i a xicotets.

Després del dinar, a les 16 hores, la companyia DesBaratats oferirà l’espectacle familiar ‘L’Ànima dels llibres’, acte que clourà la XXIXa Trobada d’Escoles en Valencià de l’Alacantí, organitzada per La Cívica, el CEIP i l’AMPA Miguel Hernández de Sant Vicent del Raspeig, així com les AMPA i les escoles d’ensenyament en valencià d’Infantil i Primària de la comarca l’Alacantí. Aquesta festa per la llengua ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments d’Agost, Alacant, el Campello, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeix i Xixona.

Més informació

XXXa Trobada de l’Horta Nord

Albalat dels Sorells és el poble amfitrió de la XXXa Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Nord. El calendari d’actes per celebrar aquesta festa per la llengua s’inicià el 14 de març amb el lliurament de diplomes de la fase local del concurs de literatura en valencià Sambori. La Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord és l’única que fa dos fases del Premi Sambori: una local i una altra comarcal. El 23 de març els centres educatius van poder assistir al pregó passejada anunciadora de la Trobada, a càrrec de l’escola El Castell. A l’endemà, tingué lloc la inauguració de les exposicions ‘Trobada’, a l’Espai Cultural Cartells Trobada, i ‘Dones escriptores’, a més del Sopar Homenatge al professor Mateu Rodrigo, que comptà amb l’actuació d’ARS HORO, de músiques medievals i tradicionals mediterrànies.

L’Horta Nord és una comarca amb una llarga tradició musical. Les Trobades d’aquesta comarca sempre vénen acompanyades de receptes musicals, ja siga el concert de La Gira, la Trobada Musical o el Concert Coral. Enguany, 480 xiquetes i xiquets han actuat davant de més de 2000 persones en el Concert Trobada de Cors, que tingué lloc el 25 de març a la plaça Comte d’Albalat. Aquesta iniciativa comptà amb la col·laboració de la Unió Musical d’Albalat dels Sorells, dirigida per Francisco Socuéllamos Marqués, i la participació d’una desena de centres educatius de la comarca, així com la implicació de diferents corals, com el Cor Infantil de la Unió Musical de Paiporta, el Cor Infantil de la Unió Musical de la Pobla Farnals, Escola Centre Artístic Musical Santa Cecília de Foios i la Coral de xiquets de Bonrepòs i Mirambell. Aquest concert fou dirigit per Vicent Ros Barrachina i els assistents van poder escoltar peces com la Cantata,“… I queixalets també!” amb text d’Enric Valor i música de Vicent Ros Barrachina, “Lluna Mediterrània” de Teo Aparicio o “La Malaguenya de Barxeta” popularitzada per Pep Gimeno “Botifarra”. L’acte es va cloure amb la cançó de la XXXa Trobada de l’Horta Nord, ‘Parlem en valencià’, amb lletra i música del mestre de música del centre, Vicent Ros Barrachina.

Entre les activitats prèvies a la festa d’estima col·lectiva pel valencià a Albalat dels Sorells, el grup Atletisme Albalat Entrena organitzà una cursa popular. El 29 i el 30 de març, prop d’una vintena de centres educatius i més de 850 alumnes han participat en la cinquena edició de la Trobada Musical de l’Horta Nord. El proper 31 de març, l’Associació Cultural El Portalet d’Albalat dels Sorells i l’AMPA, inauguraran l’exposició “Arxiu de la memòria gràfica”, al Centre Cívic. De nit, a les 22’30 hores, el concert de La Gira farà vibrar els assistents amb Atzembla, Sumèria i Aspart, al Parc del Comte d’Albalat amb la col·laboració del Col·lectiu Jove d’Albalat dels Sorells. L’1 d’abril l’organització lliurarà el Premi Sambori Comarcal a l’Espai Cultural amb l’actuació d’Assaig Animat.

El diumenge 2 d’abril arriba el dia gran de la Trobada a Albalat dels Sorells. A les 10’30 hores es desenvoluparan dues cercaviles que començaran en diferents punts del poble i convergiran en la Plaça de l’Ajuntament, i aniran acompanyades per la Unió Musical d’Albalat dels Sorells, colles de tabaleters i dolçainers i xarangues. La cercavila A estarà formada per les escoles d’Albalat, Alboraia, Almàssera, Bonrepòs i Mirambell, Burjassot, Foios, Godella, Meliana, Paterna, Tavernes Blanques i Vinalesa. La cercavila B estarà constituïda per una desena de centres educatius procedents d’Albuixec, Alfara, el Puig, la Pobla, Massalfassar, Massamagrell, Montcada, Museros, Puçol i Rafelbunyol. La festa pel valencià comptarà a partir de les 11 hores amb més d’un centenar de tallers escolars, exhibició de Colp Bol al carrer Molí, pilota valenciana al carrer Mangraners. Mitja hora més tard, s’inaugurarà l’exposició «L’escola, el poble, la seua gent», una memòria gràfica d’Albalat. A les 13 hores tindrà lloc la dansà popular i les danses del Corpus CEIP la Font de la Canyada. Abans de l’hora de dinar actuaran les colles de dolçainers i tabaleters i la Muixeranga amb Jove Muixeranga de València. El cantacançons Dani Miquel farà ballar a partir de les 16 hores a grans i xicotets i serà l’encarregat de cloure la XXXa Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Nord.

Més informació

XXVa Trobada del Baix Vinalopó i el Baix Segura

Santa Pola, Guardamar, Elx i Crevillent commemoraran el proper 2 d’abril una data redona: 25 anys fent Trobada al Baix Vinalopó i al Baix Segura. Des de les 10 hores, les escoles d’aquestes comarques es donaran cita al Parc Nou de Crevillent i els participants podran gaudir d’una agenda ben atractiva, que inclou vora una trentena de tallers escolars, manualitats, música al vent, pilotes malabars, hologrames, titelles de dit, pleita, jocs, rocòdrom. Entre la varietat d’activitats que proposa el Raig de Crevillent, cal destacar l’exposició ‘Descobrim la serra de Crevillent’, que tracta de donar a conéixer un dels llocs més emblemàtics del poble. A més, la Trobada comptarà amb la participació especial del tenor crevillentí José Manuel Mas. La jornada estarà amenitzada pel Grup de dolçaines l’Estoreta de Crevillent i Rondalla els Sonadors de Crevillent. Hi haurà una fira del llibre en la qual participaran la Llibreria Mediterrani de Crevillent, la Llibreria Rei en Jaume d’Elx, l’Editorial Bromera d’Alzira, l’Editorial Denes de Paiporta, la Revista Xiulit d’Alboraia, el Casal Jaume I d’Elx, la Llibreria el Tio Tonico d’Elx i l’IVAC.

El Raig de Crevillent, l’Antina de Santa Pola, la Gola de Guardamar del Segura, Escola Valenciana i el Tempir d’Elx, han organitzat la XXVa Trobada del Baix Vinalopó i el Baix Segura, que ha comptat amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, les regidories d’Educació i Cultura de l’Ajuntament de Crevillent, la Diputació d’Alacant, el vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat Miguel Hernández, vicerectorat de Cultura, Esports i Llengües de la Universitat d’Alacant.

Més informació

Agenda musical de la Gira aquest cap de setmana

31 de març: Albalat dels Sorells (Horta Nord) 
Atzembla
Sumèria
Aspart
Lloc: Plaça de l’Hort del Comte
Hora: 22’30 hores
Gratuït

 1 d’abril: Novelda (Les Valls del Vinalopó) 
Trobadorets
Arreu
Pellikana
Lloc: Plaça Vella
Hora: 18’30 hores
Gratuït

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: