El Voluntariat pel Valencià a Vila-real

El Voluntariat pel Valencià trenca les seues fronteres i, després de l’èxit de les anteriors edicions a Vila-real, enguany dóna el salt a Europa i al món per a posar en contacte persones interessades a aprendre a parlar en valencià conversant amb nadius de la ciutat a través d’internet. El regidor de Normalització Lingüística, Santi Cortells, ha presentat aquesta innovació, acompanyat per la coordinadora tècnica del Voluntariat pel Valencià, Dariana Groza, i pel president de la Associació Cultural Socarrats, Fermí Font, que han donat a conéixer els detalls d’aquesta nova edició.

“Com cada any, el programa torna a posar en contacte persones que parlen valencià amb unes altres que volen fer el pas de llançar-se a practicar, amb l’únic requisit de quedar una hora a la setmana, al llarg de deu setmanes”, explica l’edil, qui destaca els beneficis d’aquesta experiència. “No només serveix per a conéixer altra gent, sinó que a aquells que acaben d’arribar a la nostra ciutat se’ls obri una porta a una integració en la societat més positiva, ja que és un programa obert i participatiu que pretén mostrar-los el valencià com una llengua d’acollida”, indica.

No obstant açò, el Voluntariat pel Valencià no deixa d’innovar i enguany, a la modalitat presencial, amb persones residents a Vila-real que hauran de quedar una hora a la setmana, se suma la modalitat en línia. Aquesta nova versió del programa ajudarà a que aprenents amb poc temps aprofiten les xarxes socials o altres instruments virtuals per a contactar amb voluntaris per a conversar però sense eixir de casa.

“Gràcies a la Xarxa Llull, a la qual l’Ajuntament de Vila-real està adherit, posarem en contacte persones que estudien valencià en universitats de tot Europa i de la resta del món amb aquells que el parlen i que estan interessats a aprendre un altre idioma a través de videoconferència perquè facen tàndems virtuals”. I és que, tal com explica Cortells, “només a Alemanya existeixen entre 30 i 40 universitats que ensenyen valencià, a les quals se sumen múltiples centres universitaris de llocs com, per exemple, Canadà, Croàcia, França, Estats Units, Itàlia o Irlanda, entre un llarguíssim etcètera”.

Per la seua banda, Fermí Font assegura que l’associació Socarrats “està al 100% amb aquest programa”. “Un dels nostres objectius és fomentar el valencià al carrer o a l’àmbit científic i, per açò, animem la gent a participar, ja que és una activitat molt motivadora i gratificant, tant per a qui rep com para qui dóna”, puntualitza.

Dariana Groza aclareix que “el Voluntariat no és un curs de valencià, però no és incompatible amb estar formant-se”. “La meua pròpia experiència m’ha demostrat que, amb motivació i ajuda, podem integrar-nos a la perfecció i aprendre una nova llengua significa enriquir-nos i integrar-nos millor en el nostre entorn”. A més, els participants rebran material perquè sempre tinguen recursos sobre els quals conversar. “Mai es quedaran en blanc i sense saber de què parlar”, afegeix.

Les inscripcions ja estan obertes en www.voluntariatpelvalencia.org i davant qualsevol dubte o aclariment, els interessats podran contactar amb la Regidoria de Normalització Lingüística, l’AC Socarrats i Escola Valenciana. La campanya comença l’1 de març amb la presentació de les parelles. En l’equador, es programarà un passeig cultural i en la segona quinzena de juny tindrà lloc la clausura, en la qual es lliuraran els diplomes de participació. “La campanya sempre està oberta, així que qualsevol moment és bo per a llançar-se a parlar en valencià”, conclou el regidor de Normalització Lingüística.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: