En defensa dels nostres drets! #JoSócBellreguard

En defensa dels nostres drets! #JoSócBellreguard

L’ajuntament de Bellreguard, poble de la Safor, ha rebut un requeriment per part de la delegació del govern espanyol donant-li un mes per a que retole les senyals de trànsit en bilingüe o «al menos en castellano». El termini per complir la imposició de delegació de govern acaba el proper divendres 2 de març.

En  el  requeriment  argumenten  un  fals  bilingüisme  per  intentar  disfressar  el  model d’assimilació lingüística que des del govern espanyol volen imposar, no respectant la diversitat lingüística i cultural a  l’Estat  espanyol.  Al  País  Valencià  encara  estem  molt  lluny  de  trobar-nos  en  una  situació  de bilingüisme on les dues llengües estan en les mateixes condicions i tenen les mateixes eines de difusió i consolidació. En aquesta situació desigual és necessari defensar la llengua en perill de desapareixes o caure en desús.

L’article 3 de la Constitució estableix la cooficialitat de la nostra llengua i l’obligació del govern de respectar-la i protegir-la, pel fet de formar part de la riquesa i el patrimoni cultural de tots i totes. La Carta Europea de les llengües minoritàries, signada per l’estat espanyol, també obliga a eixe respecte, protecció i promoció. El govern espanyol està, per tant, incomplint les seues pròpies normes obligant al poble de Bellreguard a canviar unes senyals que poden excloure el valencià. És una mostra més d’una voluntat recentralitzadora, d’una involució democràtica que inclou retallades de drets socials i límits a la llibertat d’expressió i a les llibertats individuals i col·lectives. No podem permetre que es vulneren els nostres drets de forma sistemàtica ni normalitzar una situació d’afebliment democràtic.

No  podem  permetre  que  un  govern  que  maltracta  als  veïns  i  veïnes  de  Bellreguard  i  a  tots  els valencians i valencianes per mitjà d’un finançament injust i unes inversions insuficients pretenga a més alterar la nostra normalitat i convivència.

Bellreguard és un poble on parlen, pensen, estimen i es relacionen en valencià. Un poble que ha estat i  és  un  referent  en  la  defensa  de  la  llengua  i  la  cultura  valenciana.  Un  poble  on  el  valencià  és  una llengua inclusiva, propera, familiar i popular. Una llengua del poble, que impregna cada racó, plaça i carrer, que es parla a les botigues, als bars, al camp i a l’institut, la llengua dels i les bellreguardines.

Ens posem al costat del poble de Bellreguard i el seu Ajuntament per fer efectiva la seua reivindicació legítima  de  viure  plenament  en  valencià  i  fer  front  a  les  amenaces  al  valencià  per  part  del  govern espanyol.  Tenim  el  dret  de  parlar  la  nostra  llengua  i  no  acceptarem  cap  imposició  que  vulnere  els nostres drets com a valencians i valencianes. Enfortim la democràcia defensant els nostres drets i les nostres llibertats.

Convoquem  el  divendres  dia  2  de  març  a  les  19h  una  concentració  a  Bellreguard  en  defensa  dels nostres drets i en suport del poble de Bellreguard.

Donen suport a la convocatòria fins al moment:

Acció Cultural del País Valencià, Bloc Nacionalista Valencià, Colla de Dolçainers i Tabaleters de Bellreguard, Compromís, Moviments de Renovació Pedagògica Col·lectiu de Mestres de La Safor i Escola d’Estiu Marina – Safor, Coordinadora Safor -Valldigna pel Valencià, ERPV, Escola Valenciana, EUPV, Intersindical Valenciana, Joves pel Dret a Decidir, Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, Plataforma per la Llengua del País Valencià, Podem, Poble Lliure País Valencià, PSPV Safor -Valldigna, Compromís Safor –Valldigna, BLOC de la Safor –Valldigna, Compromís per Bellreguard, PSPV Bellreguard, Ateneu Popular de Bellreguard la Roda.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: