Begís, Vilanova d’Alcolea, Ador i Palma de Gandia són els pobles amfitrions de les properes Trobades

  • L’Alt Palència, la Safor – Valldigna i el Maestrat celebren les Festes pel Valencià que enguany retren homenatge a l’humanista Joan Fuster.

Els dies 11, 12 i 13 de maig arriben les Trobades d’Escoles en Valencià a l’Alt Palància, la Safor – Valldigna i el Maestrat, respectivament. Cercaviles, tallers escolars, actuacions musicals, teatre, jocs tradicionals, exposicions, danses populars, contacontes, rutes històriques pels pobles, entre altres activitats, es posen a l’abast de la ciutadania en les festes d’estima col·lectiva pel valencià.

Fins ara, les Coordinadores Comarcals i la Federació d’Associacions per la Llengua – Escola Valenciana han celebrat deu Trobades, que han creat un potent teixit social amb la convocatòria de 125.000 persones sota el lema fusterià ‘Nosaltres, pel valencià’ a Rafelguaraf (la Ribera), Alcalalí (la Marina Alta), Alfara del Patriarca (l’Horta Nord), la Vall d’Uixó (la Plana), Monòver (les Valls del Vinalopó), Elx (Baix Vinalopó i Baix Segura), Sant Vicent del Raspeig i Alacant (l’Alacantí), València (Castellar –l’Oliveral) i Llanera de Ranes (la Costera). La reivindicació d’aquestes celebracions és un clam: viure en valencià i cridar ben alt per la dignitat de l’ensenyament en valencià.

Divendres 11 de maig

Begís: IVa Trobada a l’Alt Palància

Begís celebrarà el proper divendres 11 de maig la IVa Festa per la Llengua de l’Alt Palància amb més d’una trentena de tallers escolars, actuacions, cercavila, jocs populars, teatre, contacontes, entre altres activitats proposades per a l’alumnat dels centres educatius d’Infantil, Primària i Secundària de la comarca.

L’agenda d’actes amb motiu de la Trobada preveu a les 9’30 hores la recepció de l’alumnat al Poliesportiu de Begís. Col·lectius per la Llengua i la Cultura a Castelló i Escola Valenciana han organitzat aquesta Festa per la Llengua en col·laboració amb la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana.

L’organització ha proposat activitats de diversa mena, que s’inicien a les 9’45 hores amb una cercavila des de la plaça de la Gota fins a la plaça de l’Ajuntament, lloc on els assistents podran esmorzar tots junts i fer-se fotos amb el photocall de les Amigues i els Amics d’Escola Valenciana. Entre les 10’45 i les 12’55 hores, l’alumnat tindrà al seu abast més d’una trentena de tallers escolars, jocs tradicionals i cooperatius, esports, balls, gimcana i, a més, podrà gaudir de l’actuació d’El Diluvi a les 13 hores. Marcel el Marcià serà l’encarregat de cloure aquesta jornada d’estima pel valencià.

Més informació

 

Dissabte 12 de maig

Ador i Palma de Gandia: XXXa Trobada de la Safor – Valldigna

La XXXa Trobada d’Escoles en Valencià de la Safor-Valldigna arranca a les 17 hores amb una concentració al Poliesportiu de Palma. Quinze minuts més tard s’iniciarà la cercavila, que recorrerà els carrers del poble fins al CEIP La Murteta d’Ador/Palma.

A les 17’45 hores, l’organització donarà la benvinguda als assistents i lliurarà els obsequis als centres docents participants. Acte seguit, tindrà lloc els parlaments per part de les autoritats. A les 18 hores comencen les activitats, els més d’un centenar de tallers escolars i paradetes d’associacions, editorials i empreses. A les 18’30 hores i a les 19’30 hores hi haurà una exhibició de natació sincronitzada a la piscina municipal d’Ador i partides de pilota valencianade xiquetes i xiquets al carrer Colombaires de Palma.

A les 20 hores es clouran els tallers i, després, vora les 21’30 hores, el Frontó Municipal d’Ador acollirà el Sopar Trobada. A les 23 hores al Frontó Municipal, els concerts de la Gira d’Escola Valenciana amb Lilit i Dionís i la Trocamba Matanuska anunciaran la fi de festa. Aquesta festa pel valencià, que fa valdre les manifestacions de la cultura popular, ha sigut organitzada per la Coordinadora Safor-Valldigna pel Valencià, Escola Valenciana i els ajuntaments d’Ador i Palma de Gandia.

Més informació

 

Diumenge 13 de maig

Vilanova d’Alcolea: XIa Trobada al Maestrat

Maestrat Viu, Escola Valenciana, l’Ajuntament de Vilanova d’Alcolea, el CRA El Trescaire de la Pobla, Benlloch i Vilanova i l’AMPA Vilanova d’Alcolea han organitzat una jornada lúdica i reivindicativa ben nodrida d’activitats, en col·laboració amb l’associació Porretes d’arrels i ales, el Grup de Danses de la Murà de Vilanova d’Alcolea, la Societat Musical Santa Cecilia de Vilanova d’Alcolea, Aviva i la Diputació de Castelló.

Els actes comencen de bon matí, a les 9 hores amb el muntatge de tallers i paradetes. És a partir de les 10 hores quan comença la Fira d’Entitats a la placeta de Baix, al carrer d’Avall i al Clot. En aquest moment s’inaugura l’XIa Trobada del Maestrat. La cercavila recorrerà els carrers a càrrec de la Societat Musical Santa Cecilia de Vilanova d’Alcolea.

A les 11 hores, l’organització ha programat l’actuació de la Rondalla de Vilanova, del grup de danses la Murà de Vilanova amb les seues colles de dolçainers i tabaleters, i del grup el Pla de Borriana. Mitja hora més tard, els assistents podran gaudir d’un taller de ball de plaça a càrrec del grup de danses la Murà de Vilanova i de la Societat Musical Santa Cecilia de Vilanova d’Alcolea. A les 13 hores està prevista l’actuació de la Muixeranga de la Plana.

Al llarg del matí es podran visitar quatre exposicions: la mostra arqueològica municipal als Quatre Cantons, l’exposició dels logos i dels dibuixos finalistes del concurs de dibuix i logos de la Festa per la Llengua a Vilanova 2018 al Carreró i l’exposició Carrers amb noms de dones, desenvolupada pel SES Cabanes al Carreró.

Els parlaments i el lliurament de premis i reconeixements als guanyadors i finalistes dels concursos de dibuix i logos de la Festa per la Llengua de Vilanova d’Alcolea 2018 es portarà a terme a les 16’30 hores. Vora les 16’45 hores actuarà Trobadorets i, a les 17’30 hores, hi haurà l’actuació del grup Llàgrimes de ceba.

Més informació

Propers concerts de la Gira d’Escola Valenciana 2018

11 de maig: 13’15h. Plaça de l’Ajuntament de Begís (l’Alt Palància). Marcel el Marcià.

12 de maig: 19h. Parc del Passeig de Sant Joan amb Tavessera de Gràcia, Barcelona. La Fúmiga, Herba Negra, Bacora, Figuels DJ’s. 

12 de maig: 23 h. Frontó Municipal d’Ador (la Safor-Valldigna). Lilit i Dionís i la Trocamba Matanusca.

13 de maig: 16’30h. Carrer d’Avall a Vilanova d’Alcolea (el Maestrat). Trobadorets i Llàgrimes de ceba.

18 de maig: 22h. Pati Rosa de Torrent (l’Horta Sud). Pau Alabajos, Tesa, Mox.

19 de maig: 23h. Plaça de la Generalitat Valenciana, l’Alcúdia de Crespins (la Costera). Origen, Cactus, La Fúmiga.

19 de maig: 17’30h. Poliesportiu de Montitxelvo (la Vall d’Albaida). Entropia, Neuròtics i Trobadorets.

25 de maig: 23h. Pub Terra de Castelló (la Plana). Festa del Voluntariat pel Valencià amb Sixosis.

26 de maig: 22’30h. Albereda de Bétera (el Camp de Túria). Candela Roots, Via Lliure.

9 de juny: 24h. Plaça del Convent de Biar (l’Alcoià-Comtat). Skletxa i Kontaminació.

              

  

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: