Trobades 2018: Escola Valenciana exposa la urgència d’aprovar la nova llei de la funció pública que inclou la capacitació lingüística

  • ‘Nosaltres, pel valencià’ aplega més de 207.500 persones en les 17 festes que han homenatjat a Joan Fuster pertot el País Valencià.

  • L’entitat cívica suma complicitats ciutadanes en la seua campanya d’amigues i amics per donar continuïtat als seus projectes.

  • Bétera (el Camp de Túria) i Biar (l’Alcoià – Comtat) clouran el calendari festiu de les Trobades el dissabte 26 de maig i el 9 de juny, respectivament.

La cloenda del sisé cap de setmana de Trobades d’Escoles en Valencià ha congregat més de 64.500 persones que estimen la llengua a les comarques de l’Horta Sud, la Marina Baixa, la Vall d’Albaida i el Camp de Morvedre. Enguany, la participació en les 17 Trobades celebrades creix fins a tocar una xifra que s’acosta a les 207.500 persones. Aquestes festes trauen al carrer l’èxit dels programes d’ensenyament en valencià i animen les famílies a matricular les seues filles i els seus fills en les escoles que més hores de valencià impartisquen. Sols així s’aconsegueix arribar al plurilingüisme.

El valencià és eina de cohesió social i les Trobades vertebren el territori amb alegria, tradició, amistat, coeducació, música, modernitat, poble, festa, solidaritat, drets, il·lusió i, sobretot, dignitat. Dignitat per saber parlar valencià. Dignitat per aprendre el valencià a l’escola. Dignitat per viure en valencià sempre.

Amb tu, fem llengua, cultura i país

Escola Valenciana demana la complicitat de les persones assistents a les Trobades per donar continuïtat a projectes tan importants com el Cinema en Valencià, els concerts de música de la Gira, el Voluntariat pel Valencià, la RadioEscola, l’Oficina de Drets Lingüístics… «Totes i tots sabem que sense l’esforç col·lectiu i la suma d’energies les Trobades no es podrien desenvolupar. Per aquesta raó, és important que totes les persones que s’estimem la nostra llengua aporten la seua llavor, és a dir, es facen Amigues i Amics d’Escola Valenciana. Amb una simbòlica aportació de moltes persones aconseguirem seguir endavant amb la nostra tasca. Continuarem fent llengua, cultura i país», ha assenyalat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, durant la Trobada a Montitxelvo.

 

Montitxelvo: XXXIa Trobada de la Vall d’Albaida

Montitxelvo ha sigut el cor de la XXXIa Trobada de la Vall d’Albaida. Aquest poble d’uns 600 habitants ha vist multiplicada la seua població amb la presència d’uns 12.000 visitants procedents dels pobles veïns. Els carrers s’han omplit de festa i alegria. El ritme l’han marcat Batukatà, Xanques de l’IES de l’Estació, Dolçainers i Tabaleters del Regall, la Banda de Montitxelvo i alumnes del grup instrumental de les bandes de Montitxelvo, Salem i Ràfol de Salem.

Una jornada per recordar. En aquest marc, el president de la Coordinadora pel Valencià de la Vall d’Albaida, Josep Andrés Timor, ha assenyalat el paper essencial dels Centres Rurals Agrupats —CRA— en l’ensenyament: «Les Trobades cohesionen el territori comarcal i fan valdre la importància de tots els pobles. Hui, estem a Montitxelvo, un poble que, juntament amb Terrateig, Ràfol de Salem, Aielo de Rugat, Salem i Rugat tenen una escola en comú: el CRA Serra de Benicadell. Escola Valenciana es preocupa per fer escola a totes les escoles. És fonamental. Està dins del nostre ideari garantir l’ensenyament en valencià a totes les escoles», per aquesta raó, «demanem a l’Administració una intervenció en l’escola rural. Calen mesures per protegir-la».

Josep Andrés ha aprofitat la presència del president Ximo Puig i la consellera d’Administració Pública, Gabriela Bravo, per convidar el Govern del Botànic a «aprovar la nova llei de la funció pública, en la qual es recull la plena capacitació lingüística». Una acció que representa per a Escola Valenciana «un pas gegantí en la normalització del valencià. És una mesura urgent per posar fi a la discriminació per raó de llengua i per garantir el bon servei a la ciutadania».

A més, el president de la Coordinadora ha manifestat que «sovint, quan ens adrecem a les administracions públiques, no ens atenen en valencià i ens obliguen a canviar de llengua perquè el treballador o la treballadora desconeix el valencià, una de les dues llengües oficials del País Valencià. Amb la introducció de la plena competència lingüística com a condició indispensable per treballar de funcionari, això es corregirà» i ha conclòs: «La dignitat de l’ús del valencià no només ha d’avançar en l’escola sinó en tots els àmbits i, sobretot, en l’administratiu».

La Coordinadora de la Vall d’Albaida per la defensa i l’Ús del Valencià, Escola Valenciana i els ajuntaments de Montitxelvo, Rugat, Aielo de Rugat, Salem, Ràfol de Salem i Terrateig, la Diputació de València, la Generalitat Valenciana i la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida han organitzat la XXXIa Trobada de la Vall d’Albaida. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la consellera de Justícia, Gabriela Bravo; el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer i la coordinadora nacional del BLOC i coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, no han volgut perdre’s la festa pel valencià.

 

 

Torrent: XXXIa Trobada de l’Horta Sud

L’Horta Sud ha celebrat la 31 festa d’estima per la llengua a Torrent. Més de 27.000 participants dels pobles veïns de la comarca han gaudit compartint la llengua i la cultura que els agermana. La gran varietat d’activitats que s’han desenvolupat durant la Trobada d’Escoles en Valencià ha vestit de colors ben vius Torrent.

«Satisfet, emocionat i agraït» és com s’ha mostrat el president d’El Guaix – Coordinadora pel Valencià de l’Horta Sud, Vicent Font, amb la Trobada: «Hem dedicat tot un any a fer activitats per acomboiar a totes les comunitats educatives de cara a la jornada de hui». Entre l’agenda d’actes amb motiu de XXXIa Trobada de l’Horta Sud, Font ha ressaltat la publicació del llibre “30 anys d’ensenyament en valencià a Torrent”: «És una joia. Un treball molt bonic que recull aportacions d’un centenar de persones que han estat protagonistes de l’ensenyament en valencià a Torrent: professorat, mares, pares, alumnat i altres persones implicades en aquesta història que començà l’any 1988 a l’escola Lope de Vega».

En aquesta línia, Vicent Font ha al·ludit als lemes que els han acompanyat durant tot el curs escolar: «Fem rogle pel valencià perquè estem De cor amb el valencià, i ha enumerat algunes de les activitats destacades que han desenvolupat amb motiu de la Trobada: «L’exposició 50 anys construint un model d’ensenyament en valencià i la de 30 anys de Trobades, la jornada escolar de pilota valenciana, la de danses tradicionals, la volta a peu, estes a nivell de poble amb més de 500 participants en cadascuna d’elles. I la Trobada Musical, amb la implicació de 27 centres educatius de tota la comarca i 1600 alumnes». El president d’El Guaix ha agraït «el suport de l’ajuntament i la resta d’institucions que han fet costat» i ha remarcat «la il·lusió i l’entusiasme de totes les persones que han fet possible cadascuna de les activitats».

L’alcalde de Torrent, Jesús Ros, ha exposat: «Ha sigut impressionant la gran quantitat de mares, pares, xiquetes, xiquets que han desfilat per l’avinguda de Torrent». Així, Ros, ha assenyalat els actes que l’organització ha desenvolupat durant els tres mesos abans de la festa pel valencià i ha volgut destacar-ne «el monòlit per recordar la primera Trobada que es portà a terme a Torrent fa 20 anys. Aquesta escultura de pedra representa la fusió de les dues Trobades celebrades a Torrent: l’actual i la de 1998». Per a l’alcalde de Torrent, les festes per la dignitat del valencià són «un reconeixement públic a la gent que treballa per la llengua».

La XXXI Trobada de l’Horta Sud ha comptat amb la presència del conseller d’Hisenda, Vicent Soler; la vicepresidenta de la Diputació de València, M. Josep Amigó; el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler; el cap d’Inspecció Educativa, Pepe Blasco, i els acadèmics de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Honorat Ros i Abelard Saragossà.

 

 

Polop: XXXa Trobada de la Marina Baixa

Altea, Tàrbena, Orxeta, la Nucia, Benidorm, Finestrat, l’Alfàs del Pi, Relleu, Callosa d’En Sarrià, Sella i la Vila Joiosa s’han donat cita a Polop de la Marina per celebrar una data redona: el 30 aniversari de la Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina Baixa. Aquesta jornada lúdica i reivindicativa ha comptat amb la participació de vora 8500 persones.

La Coordinadora pel Valencià de la Marina Baixa i Escola Valenciana, en col·laboració amb l’Ajuntament de Polop, han aconseguit organitzar una gran festa pel valencià amb la implicació dels centres educatius, la comunitat educativa, un bon nombre d’associacions de cultura popular, les famílies, els veïns i les veïnes.

Els assistents han pogut gaudir de tots els atractius d’una festa pel valencià: tallers escolars, cercavila al ritme de la Colla El Ginjoler i la Unió Musical de Polop, actuació de colles de dolçaina i tabal, danses populars, el concert de música de la Gira d’Escola Valenciana amb Desermint, així com una gran varietat d’activitats, que han palesat quina és l’escola que coeduca en valors d’amistat, convivència, plurilingüisme, solidaritat, ecologisme. Per descomptat: l’ensenyament en valencià.

La secretària de la Coordinadora pel Valencià de la Marina Baixa, Marieta Soler, ha declarat: «El centre històric i els carrers s’han omplit de gom a gom. Ha sigut una Trobada molt lluïda, la gent s’ha quedat contenta amb la varietat d’activitats que els hem proposat». A més, la portaveu de la Coordinadora ha agraït «la implicació de totes les associacions que hi ha participat: des de la Unió Musical de Polop, al grup de danses, les colles de dimonis ‘Amics de la Cordà, les associacions de mestresses de casa i El Corcoll, la muixeranga de la Marina Baixa… Tot aquest treball col·lectiu s’ha materialitzat en una gran festa per l’educació en valencià».

Per la seua banda, l’alcalde de Polop, Gabriel Fernández, ha considerat que la jornada ha s’ha desenvolupat en «un bon ambient, amb alegria i bona sintonia». Per a Fernández, les Trobades, d’una banda, «reivindiquen la nostra llengua, els nostres costums i les nostres arrels» i, d’altra banda, «són una festa per compartir els valors del valencià». L’alcalde ha donat les gràcies a totes les persones que s’han bolcat en l’organització del 30 aniversari de la Trobada de la Marina Baixa i ha comentat: «Ens sentim encantats d’haver acollit al nostre poble aquesta festa i també estem contents de mantindre viva la llengua».

Representants dels ajuntaments de la comarca han assistit a la Trobada, així com el portaveu  de  Compromís  a  la Diputació d’Alacant, Gerard  Fullana, i el director  del  Servei  de  Llengües de la Universitat d’Alacant, Ferran  Isabel.

 

Gilet: XXIIIa Trobada del Camp de Morvedre

Gilet ha acollit les escoles de Benavites, Albalat dels Tarongers, Estivella, Petrés, Benifairó de les Valls, Alfara de la Baronia, Quart de les Valls, Canet d’en Berenguer, Sagunt, Torres Torres, Quartell, Algar de Palància, Faura, Segart, Algímia d’Alfara per celebrar la XXIIIa edició de la Trobada del Camp de Morvedre.

Els vora 5.000 assistents han pogut gaudir de les actuacions de les Feretes i Cançonetes, els tallers escolars, les rutes turístiques pels carrers de Gilet, el concert de música de la Gira amb Ramonets, la cercavila acompanyada per la banda de la Societat Musical Verge de l’Estrela, les dolçaines i els tabals, els balls de percussió amb bombes d’aigua de l’IES Clot del Moro de Sagunt, els instruments reciclats de l’escola Ausiàs March i, per descomptat, les Feretes, i moltes més activitats, que han conformat l’agenda d’actes festius a Gilet. Enguany, la Trobada ha comptat amb paradetes d’Organitzacions No Governamentals, com ACNUR, Creu Roja, APRO i Arrel.

La portaveu de la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià del Camp de Morvedre, M. Josep Soriano, ha expressat: «Estem contents amb la participació de tota la comarca. La tasca conjunta amb el CRA Baronia Baixa, la Coordinadora, l’Ajuntament de Gilet i les associacions ha sigut excel·lent. Per a Escola Valenciana és important que l’escola estiga arrelada al medi», per aquest motiu, «el paper de l’escola rural és clau per mantindre viva la nostra identitat i l’hem de cuidar i protegir. Cal ressaltar la tasca de tota la comunitat educativa del CRA en la promoció de valors tan importants com la solidaritat, la convivència, l’ecologia i, per descomptat, l’aprenentatge del valencià des de l’estima. En aquest context tan il·lusionant hem desenvolupat la Trobada».

El director del CRA Baronia Baixa, Àngel Poveda, durant el seu parlament ha posat en relleu la tasca dels mestres que fan possible l’ensenyament en valencià i ha negat les acusacions d’adoctrinament que les darreres setmanes han tractat de desprestigiar l’escola pública, de qualitat i en valencià.

Per la seua banda, l’alcalde de l’Ajuntament de Gilet, Salvador Costa, ha fet constar que «el poble estava desbordat de gent i amb un ambient impressionant. Gilet ha sigut el poble amfitrió de la Trobada del Camp de Morvedre per segona vegada; la primera fou fa 21 anys i ja teníem ganes de repetir». Costa s’ha mostrat «encantat» amb tots els actes que s’han desenvolupat i amb totes les persones que «s’han compromés en l’organització d’aquesta jornada, que ha requerit tot un any de treball i bona coordinació».

La Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià del Camp de Morvedre i Escola Valenciana han organitzat aquesta jornada de germanor i estima col·lectiva pel valencià. La Trobada ha comptat amb el patrocini de l’Ajuntament de Gilet i la col·laboració de la Diputació de València i la Generalitat Valenciana. El vicepresident de la Diputació de València, Toni Gaspar, i el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, han assistit a la Trobada de Gilet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: