Massamagrell, Carlet i Xixona són ports del Valencià

Massamagrell, Carlet i Xixona han estat el 7 d’abril seu de les Trobades d’Escoles en Valencià en una jornada lúdica, on els vaixells del taller de papiroflèxia d’Escola Valenciana han estat el símbol de l’estima per la llengua.

A l’Horta Nord els balls de Massadansa i l’actuació de la coral Els Menuts de Bonrepòs i Mirambell han singularitzat la trobada que enguany acull per primera vegada a la comarca, i amb trenta-dos edicions, el poble de Massamagrell. 14.000 persones i més d’un centenar de tallers lúdics i didàctics han omplert la plaça de la Constitució en confluir les dues cercaviles.

El president de la Coordinadora de l’Horta Nord, Àngel Martí, ha destacat la importància de la Trobada com impulsora de xarxa comarcal dels centres educatius i potenciadora de la vertebració territorial. Enguany totes les escoles han participat en la creació d’un joc de taula, treballant preguntes i informació sobre característiques, monuments i històries locals que configuren un recorregut per tots els pobles de la comarca.

La cloenda porta com a sorpresa amb una flashmob a càrrec dels centres d’educació primària locals i un concert del Grup Carraixet.

Les 8.000 persones que han participat de la Trobada d’infantil i primària de la comarca de l’Alacantí han amarrat bé les veles pel fort vent que ha bufat al llarg de tot de matí. El barranc de la Font de Xixona ha estat el centre neuràlgic dels tallers, actuacions i espai de la Colla d’À Punt, mentre que la Casa de la Cultura ha sigut el punt de partida de les visites teatralitzades pel municipi en commemoració del 750 Aniversari de la Carta Pobla de la vila, amb actuacions que s’allarguen fins a la vesprada amb l’actuació de Trobadorets.

El president de la Coordinadora, Abraham Esteve ha explicat que “apostem per un model d’ensenyament on els xiquets i xiquetes de la comarca dominen el valencià, el castellà i una llengua estrangera. El model de plurilingüisme ha de ser l’objectiu dels centres educatius, perquè les escoles que aposten per aquest model són les més sol·licitats per les famílies a l’hora de la matriculació”. Esteve ha recordat la trobada de secundària, celebrada divendres passat a Sant Joan d’Alacant, per també reivindicar “una continuïtat del model plurilingüe a la comarca en els cicles posteriors, per assegurar que els xiquets i les xiquetes puguen seguir estudiant en valencià també en secundària”.

Carlet ha creat un nou cau de riu humà en el recorregut de la cercavila presidida per la pancarta de “Som i serem paraules”. Vora 150 tallers i paradetes i 27.000 persones han navegat en una Trobada que “té la funció d’escenificar el suport de les comunitats d’aprenentatge, els centres educatius i entitats a l’ensenyament en valencià i la dignificació de l’ús social de la llengua” ha manifestat el president de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera, Joan Cortés.

“Una festa pel valencià però també una fita que vertebra la comarca amb la participació dels centres de tots els pobles” ha afegit Joan Cortés. Un agraïment que l’ha completat l’Alcaldessa de Carlet, Maria Josep Ortega al “professorat que ompli els somnis dels xiquets i les xiquetes que després transformen en paraules, i les paraules són estima a la llengua”. La solta de trenta-quatre coloms i disparada de salves han representat el número de l’edició de la Trobada. A la vesprada serà el torn de la jornada gastronòmica “Més a gust en valencià” i l’actuació musical de Dani Miquel i els Ma Me Mi Mo Músics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: