Escola Valenciana reivindica el paper innovador de l’educació plurilingüe en la societat democràtica.
Les Trobades 2020 recuperen la memòria de la mestra Empar Navarro amb el lema “Arrels de vida, llavors de futur”.
Escola Valenciana ha desvelat aquest 14 de novembre al Centre del Carme la imatge que representarà enguany les festes per la llengua. Un treball conjunt d’Ana Almeria Vilaplana i Andreu Martínez Alborch, estudiants de la Facultat Belles Arts de la UMH a Altea i l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi, respectivament, persones guanyadores al II Concurs de Cartell que l’entitat organitza per a involucrar els centres educatius amb ensenyaments artístics.
Amb el lema Arrels de vida, llavors de futur, Escola Valenciana traça un pont entre “la tasca realitzada per persones i organitzacions que simbolitzen les arrels fondes, robustes i nodridores del arbre” i “ les noves realitats que ja s’albiren, nascudes de les llavors de sembra que es varen plantar amb la saó”, en paraules de Natxo Badenes, president de l’entitat.
Les Trobades, que són “l’aparador dels projectes educatius compromesos amb la coeducació, amb els valors socials, amb la consciència mediambiental, amb el pensament crític”, posen en valor un model educatiu innovador basat en ”el plurilingüisme i la multiculturalitat, amb l’aprenentatge cooperatiu i vivencial, amb la intel·ligència emocional i les habilitats socials”, indicava Badenes.
La il·lustració triada per representar les festes pel valencià és una apologia de la pedagogia freinetista, és a dir, «una escola arrelada, en contacte amb la natura, que supera l’espai físic de l’immoble. La natura que naix del centre d’una escola arrela ben fort, fins que s’obri pas per portes i finestres».
La mestra i política Empar Navarro és la figura a qui Escola Valenciana ha decidit dedicar les pròximes Trobades d’escoles en valencià per posar en valor el paper d’una mestra model de la II República, entusiasta per l’e nsenyament i lluitadora per una escola pública, laica i solidària. Navarro, com moltes mestres republicanes, tenia un compromís ferm per canviar l’escola i la societat.
També pionera per reivindicar la necessitat d’introduir el valencià en l’ensenyament, va ser una dona lluitadora i valenta que defensava un ensenyament progressista molt arrelat, postulats plenament vigents hui en dia. Fou presidenta de l’Associació de Mestres Valencians i va militar en el Partit Valencianista d’Esquerra. Va ser una de les mestres represaliades en acabar la Guerra Civil, depurada per la dictadura i va ser detinguda al juliol de 1939 i condemnada a 3 anys de presó pel seu activisme antifeixista.
Badenes també va tindre unes paraules per Carme Miquel i Llorenç Giménez, dues persones que ens han deixat recentment, i amb qui Escola Valenciana “se sentirà en deute durant molts anys pel treball fet pels dos; i el seu esperit incansable ens guiarà”.
Els pobles de les Trobades 2020
Escola Valenciana va presentar els municipis i ciutats que acolliran les 20 trobades d’escoles en valencià que l’entitat organitza de nord a sud del País Valencià:
- Guardamar del Segura, el Baix Vinalopó i el Baix Segura
- Mutxamel, l’Alacantí
- Alfondeguilla, la Plana Baixa
- El Campello, l’Alacantí
- Alzira, la Ribera
- Rafelbunyol, l’Horta Nord
- Parcent, la Marina Alta
- Alaquàs, l’Horta Sud
- Benigànim, la Vall d’Albaida
- Petrés, el Camp de Morvedre
- Casinos, el Camp de Túria
- Almassora, la Plana Alta
- Montolivet, ciutat de València
- Miramar, la Safor-Valldigna
- Petrer, les Valls del Vinalopó
- La Llosa de Ranes, la Costera
- Callosa d’En Sarrià, la Marina Baixa
- Sogorb, l’Alt Palància
- Albocàsser, el Maestrat
- Agres-Alfafara-Gaianes, l’Alcoià i el Comtat
Un comentari a “Escola Valenciana reivindica el paper innovador de l’educació plurilingüe en la societat democràtica.”