Escola Valenciana trasllada al Síndic de Greuges la greu situació del valencià al sud

L’entitat reclama que s’actue d’ofici davant les contínues vulneracions de drets lingüístics

Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua ha lliurat l’Informe de Denúncies dels drets lingüístics al País Valencià 2019 al Síndic de Greuges aquest matí 5 de febrer a Alacant. La Federació també ha manifestat la seua preocupació per la situació excepcional del valencià al sud.

L’entitat cívica ha reclamat el Síndic de Greuges que actue d’ofici davant els casos de vulneracions lingüístics que pateix la ciutadania valencianoparlant. Aquest fet suposa un incompliment sistemàtic de l’Estatut bàsic de l’empleat públic, que en el seu article 54.11 estableix que el funcionariat “Han de garantir l’atenció al ciutadà en la llengua que sol·licite sempre que siga oficial en el territori”.

El president d’Escola Valenciana Natxo Badenes exigeix que “totes les persones que vulguen treballar en les administracions públiques valencianes han de tindre coneixements de valencià”. Badenes insisteix que “només amb la competència lingüística es garanteix el dret de la ciutadania a ser atesa en la seua llengua” i per això, “cal que el Govern valencià garantisca aquest dret mitjançant la inclusió del requisit lingüístic en la Llei de Funció Pública”.

La Federació d’Associacions de la Llengua ha proposat també una campanya conjunta d’actituds lingüístiques amb el Síndic de Greuges i la Universitat d’Alacant que difonga entre l’alumnat dels centres educatius valors de convivència i drets lingüístics, amb la finalitat de resoldre el conflicte lingüístic existent. L’entitat a més ha remarcat les bones pràctiques que ja existeixen als centres educatius del sud, en especial la seua participació en la Trobada d’Escoles en Valencià del Baix Vinalopó i Baix Segura, l’assistència al Cinema en Valencià o el Premi Sambori de literatura.

L’entitat ha convidat el Síndic de Greuges a participar en la XVII Nit d’Escola Valenciana, que tindrà lloc el 22 de febrer en Elx (el Baix Vinalopó). Un esdeveniment en el qual Escola Valenciana lliura els seus guardons a persones i col·lectius que treballen per la normalització de la nostra llengua i que enguany se celebrarà al sud per reivindicar l’estima pel valencià davant els atacs constant que rep.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: