Isabel de Villena

Isabel de Villena (1430 – 1490) fou abadessa del convent de la Trinitat de València i escriptora.

Preocupada per la formació de les seues germanes i filles de religió, va redactar, entre altres escrits ara perduts, una Vita Christi que passa per ser una de les més originals del segle XV, atés que s’esforça a destacar el paper de les dones que envoltaren a Crist i, en especial de la seua mare, Maria, i també la Magdalena, que es converteixen en models per a la vida religiosa femenina.

Més enllà de la voluntat didàctica inicial de sor Isabel, la Vita Christi és, encara als nostres dies, una obra fonamental de la nostra literatura medieval, que té l’honor de comptar amb una de les primeres escriptores conegudes.

A continuació us oferim un fragment de l’edició de 2011:

Ací comença un Vita Christi en romanç, perquè los simples e ignorants puguen saber e contemplar la vida e mort del nostre redemptor e senyor Jesús, amador nostre al qual sia donada glòria e honor de totes les obres com a faedor e ordenador d’aquelles.

Capítol Primer. Com per un àngel fon denunciada a Sant Joaquim la mundíssima concepció de la sua santíssima filla.

[…] Car venint e aconstant-se la plenitud del temps, per nostre senyor Déu ordenat, en lo qual sa majestat deliberava entendre en la reparació e salut de natura humana, e que, per a fer aquesta obra tan alta, era necessari sa clemència devallàs en la terra de la captivitat, on eren exel·lats los miserables fills d’Adam, e sabia molt cert que en tota la dita terra no hi havia posada decent per a sa altesa reposar […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: