Escola Valenciana presenta el seu VI Congrés #SomLlavors al voltant de la Coeducació, la Diversitat i Plurilingüisme i la Transformació Digital

El Congrés també reivindica la figura de la mestra republicana valenciana Empar Navarro

L’entitat també va presentar el web del congrés: congresescola.com

Escola Valenciana va presentar dijous 11 de juny de manera virtual el VI Congrés d’Escola Valenciana al seu canal de Youtube i Facebook. Aquest esdeveniment, que està previst que tinga lloc a finals de 2021, se centrarà en els eixos de la Coeducació, la Diversitat i Plurilingüisme i la Transformació Digital. L’acte de presentació, presentat per Aitana Ferrer, va comptar amb la participació de Carmen Agulló, Pilar Gregori i Josepa Costa.

Amb el VI Congrés #SomLlavors, Escola Valenciana pretén fer memòria i homenatjar totes les dones que han contribuït a fer una escola valenciana, innovadora i igualitària. Per això retrem un homenatge a la figura d’Empar Navarro, mestra valencianista i política valenciana de la Segona República amb un remarcable compromís social. Coneixent aquesta mestra se li fa  memòria,  i també ens permet conéixer l’educació en el temps de la Segona República i la introducció del valencià a l’escola d’aquell temps. Empar Navarro representa un canvi pedagògic i social que seria continuat per tot un llinatge de mestres valencianistes. A més, és la figura a la qual Escola Valenciana li ha volgut dedicar les Trobades d’Escoles en Valencià de 2020. 

L’eix de Coeducació i Diversitat s’analitzarà el sistema educatiu, el recurs socialitzador amb més potencial transformador i que pot fer que els centres educatius siguen els motors de la igualtat de gènere, des d’on construir les bases per a unes relacions més igualitàries entre xiquetes i xiquets.

Escola Valenciana abordarà el repte de la interculturalitat a l’eix de Plurilingüisme. Aquesta línia treballarà la manera de reforçar el paper del valencià com a llengua de referència del sistema educatiu, també per a potenciar-ne l’ús per part de l’alumnat. També per a analitzar com capacitar l’alumnat per utilitzar totes les llengües del seu repertori individual per gaudir, per a la creació estètica, per a l’anàlisi crítica i l’acció social a través del llenguatge i per actuar de manera ètica i responsable en qüestions d’importància local o global.

L’eix de Transformació Digital no se centrarà exclusivament en l’ús de la tecnologia, sinó també a reinventar la cultura digital i a aprendre i relacionar-nos en aquest món. Escola Valenciana vol donar resposta des de l’escola als grans reptes tecnològics de la societat actual, i això implica fer un ús responsable de les xarxes socials, combatre el masclisme, la xenofòbia i els prejudicis en l’àmbit digital. A aquest eix també es debatrà sobre la presencialitat a les aules, amb una escola on la figura docent és més important que mai i on aquesta escola no és només aprenentatge.

Aquest acte de presentació també ha donat a conéixer el web del VI congrés: congresescola.com. Un espai de trobada i reflexió, que visibilitzarà experiències potents i interessants que ja s’estan desenvolupant a centres educatius.

Previ a aquest sisé congrés, Escola Valenciana ha organitzat altres cinc congressos. El primer va tindre lloc en desembre de 1993 i va abordar l’absència del valencià en el sistema educatiu. El segon congrés es va celebrar en març de 1997 i va tractar sobre “Llengua, Cultura i Innovació i Renovación Pedagògica”. El tercer va ser a març de 2002 i va tractar sobre ‘L’Escola Valenciana i el món de la globalització’. El quart congrés va tindre lloc en desembre de 2006, enfocat en la sostenibilitat i el medi ambient. Pel que fa al cinqué congrés, aquest va tindre lloc a finals de 2011 i va treballar els eixos de plurilingüisme, participació social i valors, innovació i noves tecnologies i sostenibilitat i medi ambient.

Un comentari a “Escola Valenciana presenta el seu VI Congrés #SomLlavors al voltant de la Coeducació, la Diversitat i Plurilingüisme i la Transformació Digital

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: