Escola Valenciana reflexiona sobre el seu futur en un any insòlit sense Trobades d’Escoles en Valencià

Les entitats que formen Escola Valenciana es reuneixen a la Jornada d’Estiu 2020 que ha tingut lloc a Antella, la Ribera

Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua ha celebrat aquest dissabte 4 de juliol a Antella, la Ribera, la seua Jornada d’Estiu 2020, l’esdeveniment que celebra cada any l’entitat i en el qual es reflexiona sobre el futur de la federació.

La jornada ha començat amb la salutació del regidor d’Educació, Cultura i Esport de l’Ajuntament d’Antella, Paco Martínez, que ha rebut l’entitat per part del municipi. Martínez ha agraït el suport d’Escola Valenciana a la candidatura de la Maerà d’Antella a Patrimoni de la Humanitat. A més, ha aprofitat per a recordar la Trobada d’Escoles en Valencià que Antella va acollir l’any 2012, un esdeveniment  multitudinari que es recorda en tot el poble.

A continuació, el president d’Escola Valenciana Natxo Badenes ha donat la benvinguda a totes les Amigues i Amics d’Escola Valenciana que han acudit a aquesta Jornada d’Estiu.  Badenes ha començat agraint a tothom la presència a aquesta jornada donada la situació sanitària. “Per primera vegada, Escola Valenciana no ha celebrat les Trobades, i tampoc no s’han pogut lliurar els premis Sambori amb normalitat. L’activitat de l’Entitat s’ha vist especialment afectada i, per això mateix, done les gràcies a qui ha facilitat la reinvenció d’Escola Valenciana, aquest és un bon moment per a pensar quin és el nostre futur”, ha dit Badenes.

Badenes ha recordat que, la crisi sanitària de la Covid-19 ha impedit que Escola Valenciana celebrara cap de les 20 Trobades d’Escoles en Valencià previstes. En alguna ocasió s’havia hagut d’ajornar o suspendre alguna trobada per motius meteorològics, però aquesta situació és inaudita i enguany, per primera vegada, les Trobades no se celebraran.

Escola Valenciana ha donat suport a la candidatura de la Maerà d’Antella a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Per això mateix, l’entitat tancarà aquesta jornada amb una passejada pel municipi d’Antella a càrrec dels Maeros del Xúquer.

La situació actual del valencià

Escola Valenciana també ha analitzat el setge judicial que viu la llengua. Recentment, el Tribunal Suprem ha negat la unitat de la llengua qüestionant la legitimitat del govern valencià a adreçar-se en valencià al català o balear. A més, el TSCV ha declarat nuls diversos articles del decret de creació i funcionament de l’ODL.

Davant els atacs judicials a la llengua, Escola Valenciana instarà per carta al President de la Generalitat Valenciana a impulsar sense dilació una Llei d’Igualtat Lingüística que empare els drets lingüístics de valencianoparlants i que assegure, de forma efectiva, el dret a adreçar-se en valencià a l’administració amb la inclusió de la competència lingüística en la Llei de la Funció Pública.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: