8 pel·lícules amb perspectiva feminista i en valencià

Escola Valenciana celebra enguany 8M amb el clam “Activisme Feminista” i ha preparat un conjunt de recomanacions audiovisuals que fomenten la igualtat entre dones i homes de forma pedagògica.

Cadascuna d’aquestes pel·lícules té perspectiva de gènere i han estat seleccionades pel “Cinema a l’Escola” d’Escola Valenciana. Per a contractar una projecció, ens podeu contactar mitjançant telèfon (whatsapp) al 659 052 242 o per correu electrònic a cinema@fev.org.

1. El vent entre les canyes

Anaïs Sorrenino, Arnaud Demuynck, Madina Ishkakova, Remi Durin i Nicolas Liguori. França, Bèlgica i Suïssa, 2017, 62 minuts

La Xibeca del cinema ofereix als xiquets i a les xiquetes cinc aventures al voltant de la llibertat, amb músiques originals, heroïnes sorprenents i una qualitat gràfica extraordinària.

La divertida nena que vol jugar a cavallers a Randes i dragó, la bonica amistat entre una princesa i una dragona a La caça del dragó, les boniques estrelles a La nena i la nit, les ganes de ser lliure de l’animaló fantàstic a La unicorn i la lluita per l’alliberació de la tirania a El vent entre les canyes, conformen un programa de curtmetratges que és un meravellós cant a la llibertat.

Recomanada per a: Educació Infantil 5, Cicle inicial de primària 

Què treballem? 
– Perspectiva de gènere: rols femenins protagònics no normatius
– Narracions curtes: curtmetratges com contes
– Introducció a l’ètica: el concepte de llibertat

2. El diari de la Florentina

Janusz Martyn, Anna Wroblewska-Dzwoniarek, Dorota Ciesla. Polònia, 2014. 70 min.

La Florentina és una musaranya (no se l’ha de confondre amb un ratolí!). Amb la seua família ha anat a viure a un poblet del bosc on al principi s’hi sentirà un poc sola, però aviat es farà amiga d’unes xiquetes degús: Celestina, Albertina i Miquelina. Ella, que encara és molt xicoteta, observa el món que la volta amb el candor i la sorpresa d’un infant. Descobreix les coses a la vegada que n’aprèn el nom i escolta i comprova les explicacions dels grans amb la mica de sospita de qui vol pensar per si mateixa. Encuriosida, explora l’entorn a la vegada que s’adona de qui és, i de com profunds són, també, els sentiments: l’admiració, la felicitat, la por, juntament amb la decepció, la culpabilitat, la responsabilitat, la gelosia i,  finalment, l’alegria de ser germana gran.

El diari de la Florentina és una pel·lícula dirigida a xiquetes i xiquets de 3 a 6 anys i basada en unes històries infantils publicades a la revista polonesa Miś el 2008. Els premis que van rebre els llibres posteriors que se’n van fer destacaven la seua intel·ligència, calidesa i sentit de l’humor tractant temes infantils.

Recomanada per a: Educació Infantil 4, Educació Infantil 5

Què treballem?

– Educació emocional: la timidesa, la responsabilitat i la gelosia
– Estructura narrativa per episodis
– Perspectiva de gènere: jocs lliures d’estereotip.

3. La Ventafocs

Václav Vorlícek, Txecoslovàquia. 1973, 85 minuts

Al 1977, per iniciativa de l’Associació Cavall Fort, Drac Màgic, Rialles, es va estrenar La Ventafocs, una pel·lícula txeca dirigida per Václav Vorlícek. Va ser la primera pel·lícula infantil doblada al català i es va fer molt popular entre els xiquets i les xiquetes d’aquella època, que encara la recorden com una de les pel·lícules més destacades de la seua infància i com una versió ben diferent del clàssic conte de fades, amb una protagonista alegre, decidida i valenta i amb uns escenaris naturals plens de bellesa.

Recomanada per a: Cicle Inicial, Cicle Mitjà, Cicle Superior.

Què treballem?

– L’adaptació d’un conte clàssic: el recorregut dels contes de fades
– Perspectiva de gènere: rols femenins protagonistes no normatius
– La història del doblatge en català

4. Al sostre del món

Rémi Chayé, França-Dinamarca, 2015, 81 minuts.

Sant Petersburg, 1882. Sasha, una joveneta de l’aristocràcia russa, ha estat sempre fascinada per la vida aventurera del seu avi, Olukin. Explorador famós, va fer construir un magnífic vaixell trencaglaç, el Davai, que no ha tornat de la seua darrera expedició a la conquesta del Pol Nord. Sasha decideix partir cap al Gran Nord seguint la pista del seu avi per tal de recuperar el famós vaixell.

Recomanada per a: Cicle Inicial, Cicle Mitjà, Cicle Superior de Primària

Què treballem?

– La construcció del personatge heroic: les heroïnes
– L’estructura narrativa en el cinema d’aventures
– La representació del paisatge

5. La boda de Rosa

Iciar Bollaín, Espanya, 2020. 99 minuts

Amb gairebé 45, Rosa compagina el seu treball com a modista per al cinema amb el treball que suposa ajudar a la seua demandant família. Desesperada, Rosa es veu impulsada a prendre la sobtada decisió d’abandonar tot i centrar-se en sí mateixa, segellant-ho casant-se sola. Però no tot és tan fàcil com ella pretén, i haurà de superar al seu pare, germans i filla si vol unir-se amb si mateixa en matrimoni i començar a viure la seua vida.

Recomanada per a: SECUNDARIA, BATXILLERAT I CICLES FORMATIUS

6. La innocència

Lucia Alemany. Espanya 2019.DURACIÓ: 92 m. 

INTERPRETES: Carmen Arrufat, Laia Marull, Sergi López,  Joel Bosqued, Sonia Almarcha, Estelle Orient, Laura Fernández

Lis és una adolescent que somia en convertir-se en artista de circ i eixir del seu poble, encara que sap que per a aconseguir-ho caldrà lluitar durament amb el seus pares. És estiu i es passa el dia jugant al carrer amb les seues amigues i tontejant  amb el seu nuvi, uns anys major que ella. La falta d’intimitat i el  constant dels veïns obliguen a Lis a portar la seua relació en secret perquè els pares no s’ha assabenten. Una relació que canviarà la seua vida per sempre. (IVC)

Recomanada per a: SECUNDARIA, BATXILLERAT I CICLES FORMATIUS

7. Sufragistes

Sarah Gavron, Gran Bretanya, 2015. Duració: 1h 47min 

Maud (Carey Mulligan) treballa en una bugaderia d’ençà que té set anys a l’Anglaterra de principis  de segle. Un dia veu a una companya de treball, Violet, llançant pedres a una tenda durant una  protesta pel dret al vot femení. A partir d’ací i a poc a poc la protagonista entrarà en contacte amb  la lluita sufragista i deixarà la seua vida anterior per unir-se a la causa encara que açò vaja a suposar  problemes familiars i laborals.

Recomanada per a: SECUNDARIA, BATXILLERAT I CICLES FORMATIUS

8. La dona del segle

Sílvia Quer,  Espanya, 2017. 90 minuts

Guió: Margarita Melgar 

Repartiment: Elena Martín, Nora Navas, Àlex Monner i Bruna Cusí. 

1919, Barcelona. Una dona criada a un orfenat decideix descobrir si un famós pintor és realment el  seu pare. Aquesta cerca li farà viure entre la Barcelona burgesa i la Barcelona obrera de principis de  segle. 

Amb el rerefons de la Vaga de la Canadenca i l’eclosió dels moviments sindicals i feministes,  Consuelo, la protagonista, ha de batallar contra totes les discriminacions a les quals està sotmesa  com a dona i com a gitana quan entra a treballar, per una confusió, en els magatzems El Segle.

Un bonus:

9. Valentes (À Punt)

Sèrie documental que recupera la memòria de dones valencianes il·lustres i oblidades. Disponible al web d’À Punt.

Un comentari a “8 pel·lícules amb perspectiva feminista i en valencià

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: