La llavor del valencià

Hi ha persones que naixen amb algun tipus de llavor. Algunes, la reben de joves: i altres, de més majors. Ens referim a eixa llavor que plantem a dins nostra, una llavor única, que ens recorda en cada moment qui som i quina és la nostra cultura: la llavor del valencià.

Quan germina, amb cura i estima, arrela molt fort i s’alça, ben amunt, fins a tocar el cel. Quina sort tenim, per tindre aquesta llavor. Una herència que ens hem heretat, de generació en generació, fins a arribar als nostres dies.

Amb l’arribada de la pandèmia des d’Escola Valenciana volem transmetre un missatge d’agraïment i solidaritat a la comunitat educativa i en especial al professorat valencià perquè amb tanta estima ha continuant sembrant la llavor de futur en la nostra escola.

Per això considerem imprescindible que es garantisca la continuïtat dels projectes lingüístics de centre d’infantil i primària al seu pas a secundària. En conseqüència tots els instituts han d’estar en condicions d’oferir una càrrega lectiva superior o igual al 50% en valencià: quantes més àrees es vehiculen en valencià, millors són els resultats. A més, és imprescindible apostar pels programes lingüístics òptims. Per tant, l’aprovació de programes experimentals ha d’estar subjecta a garantir l’adquisició del valencià i a promoure la immersió lingüística que és la millor llavor per avançar en el plurilingüisme, tant als centres d’infantil i primària, com també a secundària.

Amb les ReTrobades 2021, Escola Valenciana ha repartit milers de llavors arreu del País Valencià. Llavors d’herbasana, timonet o cantuesso,  que simbolitzen el paper que tenim cadascuna i cadascú de nosaltres en el futur de la nostra llengua. Aquestes llavors simbolitzen el llegat que hem rebut de figures com Empar Navarro, una mestra republicana entusiasta i lluitadora a qui dediquem les nostres ReTrobades 2021 i VIé Congrés d’Escola Valenciana que celebrarem a final d’any amb els eixos de: coeducació, plurilingüisme i transformació digital. 

Empar Navarro va treballar en la Segona República per la igualtat de les dones i també perquè el valencià fora llengua vehicular a l’ensenyament. Va lluitar perquè el professorat de magisteri haguera d’equiparar l’ús del valencià i el castellà a les aules. Va ser detinguda en juliol de 1939 i condemnada a 3 anys de presó pel seu activisme antifeixista. Finalment fou restituïda com a mestra el 1962 i va exercir el seu ofici a Albalat dels Sorells i a Murla fins a la seua jubilació el 1970. La figura i la vida d’Empar Navarro representa centenars de mestres represaliats i represaliades pel franquisme que, fidels als seus idearis pedagògics i el seu compromís social, ens deixaren una herència farcida d’esperança i fe en la capacitat de la humanitat per a transformar el món.

El futur de les llavors que hem repartit està a les vostres mans. I teniu el deure de regar-les, d’estimar-les i de fer-les créixer. Quan plantem aquesta llavor, germina el futur de la nostra llengua. Un futur que no creix de forma aïllada, sinó en comunitat.

Tenim la convicció que l’ensenyament en valencià és la terra més fèrtil on poden germinar les nostres llavors. Un ecosistema compromés amb la coeducació, amb els valors socials i amb la consciència mediambiental.

Enguany més que mai, es fa palesa la necessitat de continuar amb les Trobades. Escola Valenciana i les coordinadores que en formem part, hem de preservar aquest exercici col·lectiu per fer visibles les nostres propostes i reivindicacions. La situació sanitària ens demana responsabilitat, i no podrem xafar carrers, pobles i comarques com hem fet històricament. Els actes que hem organitzat portaran, de forma simbòlica, la llavor i l’esperit de les Trobades d’Escoles en Valencià

Dins de cadascuna i cadascú de nosaltres hem sembrat una llavor per tal de fer germinar el futur de la nostra llengua. Vos esperem a les ReTrobades 2021: Llavors de futur!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: