Entrevista a ‘Un Món de Paraules 2.0: El valencià és diverit!

L’app per a practicar valencià a qualsevol dispositiu mòbil ja està ací: Un Món de Paraules 2.0: El valencià és divertit. L’editorial Itbook, especialitzada en el desenvolupament d’aplicacions multiplataforma per al sector educatiu, ens presenta una app pensada perquè xiquetes i xiquets de 6 a 12 anys practiquen, de forma motivadora, el vocabulari i l’ortografia del valencià. Fes la teua aportació a unmondeparaules.escolalab.org!

Objectiu de finançament assolit:

En què consisteix aquest projecte?

Desenvoluparem una app perquè els xiquets i les xiquetes de 7 a 13 anys puguen millorar els seus coneixements d’ortografia valenciana i ampliar el seu vocabulari en valencià de manera entretinguda i motivadora, gràcies a la seua ludificació i les seues divertides il·lustracions. L’aplicació estarà disponible per al seu ús en l’àmbit familiar en tauletes o mòbils. I també en les escoles, ja que inclourà 180 activitats interactives que abastaran tot el currículum oficial d’ortografia en valencià d’Educació Primària.

A quina necessitat sociolingüística tracta de respondre aquest projecte?

Les apps educatives estan cada vegada més presents a les nostres llars i a les nostres aules. I són especialment útils en l’ensenyament de llengües, perquè faciliten l’aprenentatge de la pronunciació correcta i l’assimilació de les normes gramaticals i del vocabulari. A l’AppStore ja troben el seu mercat les aplicacions educatives de les llengües amb major implantació al món. Però nosaltres volem que el valencià també participe d’aquesta revolució, amb recursos digitals de qualitat, per a fer la nostra llengua cada vegada més accessible i atractiva als xiquets i xiquetes de la Comunitat Valenciana, i ajudar-los a utilitzar-la correctament, independentment de la seua llengua materna.

Aquesta aplicació serà útil a l’àmbit familiar? / Les persones nouvingudes podran trobar en aquesta aplicació una introducció als fonaments de la nostra llengua?

Per descomptat, l’objectiu principal d’aquesta campanya és donar a conéixer entre les famílies aquesta app que ajudarà els seus fills i filles a consolidar el seu coneixement del valencià des de casa, de manera motivadora i a un preu molt assequible.A més l’app és especialment eficaç per a aquells xiquets i xiquetes que no tinguen el valencià com a llengua nativa, ja que els convida a acostar-se al valencià de manera entretinguda i els seus continguts permeten practicar i millorar a cada xiquet/a al seu propi ritme de manera progressiva. I com les locucions dels textos seran realitzades per narradors valencians natius, podran familiaritzar-se amb les particularitats de la fonètica valenciana.
I també molt important: es tractarà d’una aplicació totalment segura per a la infància. Sense publicitat de cap mena, sense recol·lecció de dades per a tercers i sense necessitat de connectar-se a internet perquè funcione una vegada instal·lada a la tauleta.

Quin impacte tindrà el projecte en relació a la nostra llengua?

Considerem que feia falta una app com aquesta destinada al públic escolar, que convide als xiquets i xiquetes a practicar la llengua valenciana —amb les nostres particularitats lèxiques i fonètiques—, de manera divertida i solvent acadèmicament. Per això els seus continguts didàctics estaran elaborats per experts en lingüística en valencià. Les locucions dels textos seran realitzades per narradors valencians natius i la mecànica de les activitats i la ludificació comptaran amb la supervisió docent de professores en exercici en col·legis públics valencians.

Què es pot esperar d’aquest projecte a llarg termini?

En desenes de col·legis valencians ja estan utilitzant la versió 1.0 de l’aplicació per a pissarra digital només amb vocabulari, però amb la versió 2.0 volem ampliar els seus continguts perquè permeta practicar tota l’ortografia escolar, en qualsevol dispositiu mòbil i amb un preu reduït, a l’abast de qualsevol família i col·legi. La nostra intenció és que aquesta aplicació esdevinga un recurs educatiu de referència per a l’ensenyament del valencià en Educació Primària. Volem que aquest micromecenatge tan sols siga un punt de partida. Si l’app té bona acollida entre les famílies i els col·legis ara, haurem fet el primer pas per al seu autofinançament, i així podrem continuar fent-la créixer curs a curs afegint-li noves activitats interactives de gramàtica valenciana.

A què destinareu els diners que aporte la gent?

La nostra vocació és crear recursos educatius a l’abast de tothom. Per això en aquest micromecenatge hem volgut demanar una aportació molt baixa, perquè cap família o col·legi es quede fora. Per tan sols 10 euros es pot aconseguir l’aplicació i un divertit quadern il·lustrat d’activitats de vocabulari de 80 pàgines. Així que necessitem que s’animen molts mecenes per a aconseguir el nostre objectiu. Amb els primers 5.000 euros pagarem l’elaboració dels materials didàctics als filòlegs, la supervisió dels docents, les locucions en valencià i el cost d’enviament dels quaderns. Amb això considerarem assolida la primera fita, perquè el nostre treball com a editors, dissenyadors i programadors esperem poder recuperar-lo en els pròxims anys gràcies a les vendes d’aplicació.

Per què és important fer aportacions a “Un Món de Paraules 2.0”?

Trobar espai comercial per a una app educativa escolar en llengua valenciana no és fàcil. Necessitem la vostra col·laboració, però sobretot necessitem que ens ajudeu a fer molta difusió, perquè totes les famílies i col·legis de la Comunitat Valenciana coneguen aquest projecte: Una app assequible creada en la nostra terra específicament perquè els xiquets i xiquetes puguen practicar l’ortografia de la llengua valenciana, sota la supervisió didàctica de professors valencians, amb el nostre vocabulari característic i amb la pronunciació del valencià estàndard. Perquè si volem que el valencià siga present a tot arreu, hem d’aconseguir que també siga present en les tauletes dels nostres fills i filles, i que s’ho passen bé jugant en valencià.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: