Les Trobades 2022 recorren els carrers de Parcent, Miramar, Agres i Cinctorres

Aquest dissabte s’han celebrat les Trobades de la Marina Alta, la Safor-Valldigna, l’Alcoià-el Comtat i els Ports

Les Trobades d’Escoles en Valencià de Parcent (la Marina Alta), Miramar (la Safor-Valldigna), Agres (l’Alcoià i el Comtat) i Cinctorres (els Ports) s’han celebrat aquest dissabte 21 de maig amb el lema “l’Escola que ens fa lliures”. Unes trobades dedicades a la Llibertat, que aprofiten l’avinentesa del centenari del naixement de l’escriptor i assagista Joan Fuster. Aquestes “festes per la llengua” han reivindicat “una escola lliure, diversa, feminista i coeducadora, arrelada, crítica, laica, intercultural, pacifista, democràtica, compromesa, sostenible, universalista i solidària”.

Escola Valenciana ha reivindicat que “cal que parlem de llibertat, ara més que mai. I és que l’escola és des d’on naix. De la mà de mestres com Empar Navarro, Carme Miquel o Empar Granell”. I perquè eduquem en Llibertat, Escola Valenciana insisteix que “el valencià ha de ser un dels pilars fonamentals del nostre sistema educatiu”.

Per això mateix, Escola Valenciana reivindica que tots els centres educatius estiguen en condicions d’oferir “una càrrega lectiva superior o igual al 50% en valencià: com més àrees es vehiculen en valencià, millors seran els resultats”.

Parcent, la Marina Alta

Parcent ha acollit la XXXV Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina Alta, organitzada per la CAPPEV Marina Alta, Escola Valenciana, l’Ajuntament de Parcent.

L’esdeveniment ha començat amb un passacarrer a càrrec de la Banda de Parcent, junt amb la Muixeranga de Segària, seguit d’activitats esportives de pilota, rocòdrom i patinatge. El president de la CAPPEV Marina Alta, Òscar Caselles, ha destacat l’alegria de “poder tornar a celebrar les trobades i omplir els carrers de Parcent”. A més, ha agraït “la predisposició de l’Ajuntament de Parcent i el treball de les comunitats educatives i voluntàries i voluntaris que han fet possible aquesta trobada”.

A continuació, s’ha representat l’obra de teatre “El viatge de Monipé” i han tingut Lloc diferents jocs organitzats per les Escoles, l’actuació de la Muixeranga de Pego i una partida de pilota, seguides de la Dansà de la Marina. Després, ha tingut lloc l’actuació musical “La mostra de la cançó” a càrrec de Dani Miquel. Ha tancat la Trobada el concert de La Gira d’Escola Valenciana en el qual han actuat els grups Reacció, els Catarres i Cactus.

A aquesta Trobada han acudit la directora general d’Inclusió Educativa de la Generalitat Valenciana, Raquel Andrés Gimeno; el responsable de projectes institucionals de la Universitat d’Alacant, el vicesecretari general de la Universitat d’Alacant, Pep Ochoa; i representants sindicals, institucionals i d’entitats socials de la Marina Alta.

Miramar, la Safor-Valldigna

Miramar ha acollit la XXXIV Trobada d’Escoles en Valencià de la Safor – Valldigna, organitzada per la Coordinadora Safor-Valldigna pel Valencià, Escola Valenciana, l’Ajuntament de Miramar.

La Trobada ha arrancat amb una cercavila pels carrers de Miramar, amenitzada per la Unió Musical Milamarina. A continuació, s’ha celebrat l’acte de benvinguda i entrega dels obsequis als centres educatius participants. La presidenta de la Coordinadora Safor-Valldigna pel Valencià, Pilar Gregori, ha destacat que, “després de tres anys volent celebrar la Trobada a Miramar, a la fi ho hem aconseguit”. Enguany, “totes les Escoles han fet seu el lema «l’Escola que ens fa lliures» I han fet un mural que restarà al CEIP Oliteretes en record de la Trobada”.

Tot seguit, han començat totes les activitats relacionades amb la Trobada: tallers, partides de frontó i una cercavila i posterior actuació de la Muixeranga de La Safor. Per últim, s’ha celebrat un sopar de germanor i ha tancat l’esdeveniment l’actuació musical de La Ruba.

A aquesta Trobada han acudit l’alcaldessa de Miramar, Pilar Peiró Miñana; la consellera d’Educació Cultura i Esport, Raquel Tamarit; la diputada de Normalització Lingüística de la Diputació de València, Dolors Gimeno; el director general de Política Lingüística i Gestió Multilingüisme, Rubén Trenzano; i representants sindicals, institucionals i d’entitats socials de la Safor i la Valldigna.

Agres, l’Alcoià i el Comtat

Agres ha acollit la XXXIII Trobada d’Escoles en Valencià de l’Alcoià i el Comtat, organitzada per la Coordinadora Alcoià i Comtat pel Valencià, Escola Valenciana, l’Ajuntament d’Agres.

L’esdeveniment, que ha tingut activitats repartides durant tota la jornada, ha arrancat aquest matí amb una cercavila, seguida de la inauguración del mural de fusta de la trobada, una dansada a càrrec del Grup de Danses d’Agres, jocs de fusta, malabars, La Colla en Ruta d’À Punt, un taller de Muixeranga a càrrec de la Muixeranga Penyeta Blanca de Cocentaina i un passacarrer a càrrec de la Unió Musical d’Agres.

La presidenta de la Coordinadora Alcoià i Comtat pel Valencià, Elionor Ortolà i Perles, ha posat en valor el treball “importantíssim del CRA Mariola-Benicadell d’Alfafara-Agres-Gaianes, de l’Ajuntament d’Agres i la regidoria d’Educació i també els ajuntaments d’Alfafara i Gaianes, que s’han bolcat en aquesta trobada, en la qual ha destacat la unió per a fer partícip a tota la comarca”. 

La Trobada ha seguit de vesprada amb la inauguració de tallers i paradetes a  càrrec de centres educatius, entitats i editorials, entre els quals destaca el taller a càrrec d’estudiants gallecs d’intercanvi provinents de l’IES Luis Seoane de Pontevedra, fet que fa d’aquesta una trobada multilingüe. També s’ha tingut en compte la inclusió i s’han utilitzat pictogrames i llengua de signes per a fer més accessible la Trobada. Després, ha tingut lloc l’actuació del contacontes Carles Cano, seguida de l’actuació de la Muixeranga Penyeta Blanca de Cocentaina. Ha tancat l’esdeveniment el concert de Canta Canalla, ESIS i Bòria.

A aquesta Trobada han acudit la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó; el gerent de la Universitat d’Alacant, Francesc Vañó; la coordinadora estatal de la xarxa de centres educatius associats a la UNESCO, María Luisa Márquez; la responsable d’institucional d’EUPV i diputada autonòmica, Estefania Blanes; l’acadèmica i vocal de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, M. Àngels Francés; el representant d’Escola Valenciana, Pablo Montaner i Brotons; i representants sindicals, institucionals i d’entitats socials de la comarca.

Cinctorres, els Ports

Cinctorres ha acollit la XIV Festa per la Llengua del Maestrat I els Ports, organitzada per Maestrat Viu, Escola Valenciana, l’Ajuntament de Cinctorres, l’Ajuntament del Portell, l’Ajuntament de Castellfort, el CRA Celumbres, el Centre d’Estudis dels Ports i l’Aplec dels Ports.

La presidenta de Maestrat Viu, Pila Marés, s’ha manifestat molt contenta de poder “recuperar la presencialitat de la Festa per la Llengua”, que coincideix amb l’edició als Ports, “comarca amb la què compartim problemes i sensibilitats per la cultura i la llengua pròpia”. Per això mateix, “reivindiquen l’escola valenciana i agrair a la Comunitat Educativa del col·legi rural agrupat Celumbres del Portell, Castellfort i Cinctorres per haver fet seua la Festa per la llengua”. Pilar Marés  ha recordat que les activitats continuaran el proper dissabte dia 28 a Sant Jordi, amb “l’acte dels premis Maestrat Viu que està obert a tothom que tingui aquesta sensibilitat per la llengua i la cultura”.

L’acte s’ha inaugurat amb una actuació de dolçaines i tabals, seguida d’una fira d’entitats a la plaça del Pou de Cinctorres, Tot seguit, ha tingut lloc una actuació infantil de contacontes. Després, ha tingut lloc l’actuació “Ball del Corro” a càrrec de l’escola Municipal de Dansa de Borriana. Després, s’ha celebrat una mostra de danses valencianes. Per finalitzar, Taller de dansa del Ball del “Corro” de Palanques. Ha tancat la Festa per la Llengua un concert infantil a càrrec de Samarucs.

A aquesta Trobada han acudit el president de la Diputació de Castelló, José Martí; el director de gabinet de Presidència de la Diputació de Castelló, Josep Gisbert; l’acadèmic i vicepresident de l’AVL, Joan Rafael Ramos; i representants sindicals, institucionals, centres educatius i representants d’entitats socials del Maestrat i dels Ports.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: