La Fundació Sambori atorga els guardons del XXIV Concurs de Literatura en Valencià

L’acte ha tingut lloc a la Facultat de Farmàcia de la UV

La Fundació Sambori ha celebrat aquest dissabte 4 de juny l’acte de lliurament de país del 24é Concurs de Literatura en Valencià i el 19é Concurs Universitari de Narrativa Curta a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València, a Burjassot (l’Horta Nord). A aquesta gala, la Fundació Sambori atorga els guardons de la fase final de tot el País Valencià.

L’acte ha començat amb música, oferida per l’Associació Llorca de Música Tradicional. Els Premis han estat conduïts per Marian Villaescusa i també han comptat amb l’actuació de Miquel Mateu i Marian Villaescusa, amb l’espectacle El pollastret Superstar.

Més de 90.000 xiquetes i xiquets de tot el País Valencià han participat enguany als premis Sambori, que conjuntament amb els participants del Sambori-Òmnium i el Sambori-OCB a les Illes Balears, fan una participació de més de 100.000 xiquets i xiquetes que escriuen i estimen la nostra llengua.

La presidenta de la Fundació Sambori, Laura Font, ha reivindicat l’escriptor i assagista valencià Joan Fuster en el centenari del seu naixement. “Com deia Fuster, «Ningú s’ha d’enganyar: dir bon dia ja és fer literatura» i vosaltres amb les vostres històries heu aconseguit que el nostre Premi, el Premi Sambori siga la llavor que fa créixer la nostra llengua, ben viva i arrelada a l’escola”.

Per a la presidenta de la Fundació Sambori, els premis han apostat “pel lema d’enguany de les Trobades: «L’escola que ens fa lliures», perquè volem una escola on totes les ètnies, les diferents identitats de sexe, les diferents capacitats i competències tinguen cabuda, una escola que ha de ser diversa, feminista i coeducadora, arrelada al medi, crítica, laica, intercultural, pacifista, democràtica, sostenible i, en definitiva, una escola lliure i compromesa”. Font també ha agraït el treball “a les persones organitzadores d’aquest premi, a la gent d’Escola Valenciana,  al jurat, al professorat, a les famílies i a les xiquetes i xiquets participants”.

El vicepresident de la Fundació Sambori, Àngel Martí; la patrona de la Fundació Sambori i responsable del Sambori a les comarques de la Plana Alta i la Plana Baixa, Conxa Ortells; i el membre de la Societat Coral Micalet, Vicent Moreno; han atorgat el Premi Empar Granell a la millor proposta pedagògica en la modalitat d’aula a M. Cristina Igual i Marisol Carreguí del CEIP Ausiàs March de la Vall d’Uixó (la Plana Baixa) pel treball Vaig nàixer el 2019. A més, han atorgat el Premi Vicent Marçà a la participació comarcal a la Coordinadora d’Alumnat, Pares, Mares i Professorat per l’Ensenyament Públic en Valencià de l’Horta- València per la Llengua, per la seua trajectòria, participació i implicació incondicional, que ha sigut recollit per Laura Font, presidenta de la CAPPEPV, Paula Beneito, Cristina Sola, Vicent Lozano, Alejandra Martínez i Neus Olivé.

A l’acte han acudit la directora general d’Innovació Educativa i Ordenació, per delegació del president de la Generalitat Valenciana, Reis Gallego i Perales; el director de l’Àrea de Llengües de la Universitat Politècnica de València, Lluís Miret Pastor; la vicepresidenta del Consell Valencià de Cultura, Dolors Pedrós; el president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes; la (vicepresidenta d’Òmnium Cultural, Marina Gay; el membre de la junta nacional i responsables de la comissió de cohesió social d’Òmnium Cultural, Montse Ortiz; el membre d’Amics de la Bressola, Jordi Israel Mata; el representant de Societat Coral el Micalet, Vicent Moreno; i Xelo Valls Gregori, Elena Sansano Insa i Toni Montes Barbarroja, en representació de la FECCOOPV.

GUARDONADES I GUADONATS EN ELS PREMIS SAMBORI 2022

XIX CONCURS UNIVERSITARI DE NARRATIVA CURTA EN VALENCIÀ SAMBORI

El primer premi ha sigut per a Rebecca Esquinas Alfaro, de la Universitat Politècnica de València per l’obra Vinci. El segon premi se l’ha emportat Maria Saiz Raimumdo, de la Universitat de València, per l’obra Tardor de fulles mortes. Adrià Capellino Jimeno, de la Universitat Politècnica de València, s’ha fet amb el tercer premi per l’obra Armistici. En aquesta modalitat, el jurat ha cregut convenient atorgar dos accèssits: Un per Lucía Vizcaíno Gil, de la Universitat d’Alacant, per l’obra Visc per sentir, i altre per a Daniel Sancho Oviedo, de la Universitat Politècnica de València, per l’obra Reverberants d’ultratomba.

XXIV CONCURS DE LITERATURA EN VALENCIÀ

FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES i ESCOLES OFICIALS D’IDIOMES

L’obra 999, d’Enric Vicent Flors Ureña, del CFPA Germà Colón de Castelló de la Plana, ha obtingut el primer premi. En segon lloc, Jose Valls Botella, del CFPA Beniassent de Cocentaina (el Comtat), per l’obra Conte de l’hostalet. En tercer lloc, l’obra Va succeir a Ademús, de Joaquín Manuel Muñoz Barberá, del CFPA Parc de l’Oest (València).

BATXILLERATS I CICLES FORMATIUS

L’obra Òbit, de Max Soria Torres (IES Clot del Moro, Sagunt, el Camp de Morvedre), ha obtingut el primer premi. En segon lloc, Una bossa de taronges, de Clara Martínez Albelda (IES Ausiàs March, Gandia, la Safor i la Valldigna). En tercer lloc, Sofia Quintanilla Azorín (IES El Quint, Riba-roja, el Camp de Morvedre) per l’obra Entre llandes de fesols.

SEGON CICLE DE SECUNDÀRIA

El primer premi d’aquesta categoria se l’ha emportat Guillem Sanchis Rams (IES Lluís Vives, València) per l’obra 1917, diari d’un capità. En segon lloc, Mireia Aznar Sanfèlix (SES La Llosa de Ranes, la Llosa de Ranes, la Costera), per l’obra Vull viatjar. L’obra L’exposició, de Virginia Fuertes Lloret (IES Sos Baynat, Castelló de la Plana, la Plana Alta), s’ha fet amb el tercer premi.

PRIMER CICLE DE SECUNDÀRIA

Alejandro Pastor García (IES El Puig, el Puig de Santa Maria, l’Horta Nord) s’ha fet amb el primer premi per l’obra El receptari màgic. En segon lloc, l’obra Olor a menta, de Claudia Navarro Martínez (Col·legi Santo Domingo Savio, Petrer, les Valls del Vinalopó). En tercer lloc, Maria Ibarra Guirao (IES Canónigo Manchón, Crevillent, el Baix Vinalopó) per l’obra La fugida.

MODALITAT COL·LECTIVA

Quant al premi de la modalitat col·lectiva, el primer lloc l’ha obtingut  el Centre d’Educació Especial Tomàs Llàcer d’Alcoi (l’Alcoià), per l’obra Un viatge a la platja.

TERCER CICLE DE PRIMÀRIA

L’obra 2222 de Pau Benlloch Borrás (CEIP Cervantes, Algemesí, la Ribera) ha obtingut el primer premi. En segon lloc, Marisa Sisternes Calatayud (CEIP Vicent Gironés Mora, Ontinyent, la Vall d’Albaida) per l’obra Un grup Whatsapp de l’època de la meua iaia. L’obra El meu germà és un heroi!, de Marc Alba Bou (CEIP Crist del Miracle, la Llosa de Ranes, la Costera) ha obtingut el tercer premi.

SEGON CICLE DE PRIMÀRIA

En aquesta categoria s’han atorgat dos primers premis a Mariam El Fariati (CEIP Montdúver, Gandia, la Safor i la Valldigna) per l’obra El tauró blau i a Ulises Tamarit García (CEIP Jaume I, Puçol, l’Horta Nord) per l’obra Història d’una mascareta en l’època del COVID. El segon premi se l’ha emportat Vera Enguídanos Maza (CIEM Unió Musical, Llíria, el Camp de Túria) per l’obra El donyet de les menudalles. En tercer lloc, dos premis ex aequo per a l’obra L’emoció desconeguda d’Anna Manjon Tellols (CEIP Angelina Abad, Vila-real, la Plana Baixa) i l’obra Ona Holmes i el misteri del Micalet de Laia Juste Marín (CEIP Mare de Déu del Pilar, Bonrepòs i Mirambell, l’Horta Nord).

PRIMER CICLE DE PRIMÀRIA

En la modalitat individual, Manuel García Pascual (CEIP Lluís de Santàngel, el Saler, l’Horta) s’ha emportat el primer premi per l’obra Conte de Nadal. En segon lloc, l’obra La neu ha envaït Xàtiva, de Júlia Montaner Lagardera (CEIP Attilio Bruschetti, Xàtiva, la Costera). En tercer lloc, Sira Valcárcel Ribes (CEIP Alborxí, Alzira, la Ribera) per l’obra El poble de “Ja”.

En la modalitat d’aula, el jurat ha cregut convenient atorgar dos primers premis ex-aequo per al CRA Palància-Espadà (Navaixes, l’Alt Palància) per l’obra Quina aventura més llarga (Mestra: Lurdes Orduña Galán) per al CEIP Vicent Blasco Ibáñez (Montesa, la Costera), per l’obra Un missatge molt especial (Mestra: Maite Calatayud Ros).

INFANTIL EN LA MODALITAT D’AULA

El premi en la modalitat d’Educació Infantil de 0 a 3 anys ha sigut per al CEIP Divina Aurora (Mestres: Carmen Sala i M. José Valls, Tavernes de la Valldigna, la Safor i la Valldigna) per l’obra La bruixa Caramala.

El premi en la modalitat d’Educació Infantil de 3 anys ha tingut dues obres guanyadores. Per una banda, l’obra Somnis, del CEIP Crist de la Pau (Mestra: Andrea Soler Ortuño, Sant Joan d’Alacant, l’Alacantí) i l’obra Els contes de la iaia Neleta (Mestra: Diana Sánchez Santos, CEIP Riu Millars, Ribesalbes, la Plana Baixa).

El premi en la modalitat d’Educació Infantil de 4 anys ha sigut per a l’obra Moltes gràcies, molt amable del CEIP Félix Rodríguez de la Fuente (Mestra: M. Dolores Llamas Aguilera, Manises, l’Horta Sud).

El premi en la modalitat d’Educació Infantil de 5 anys ha tingut dues obres guanyadores: l’obra Xinxon del CEIP Sant Miquel (Mestra: Isabel Nácher Palones, Llíria, el Camp de Túria) i l’obra Gràcies del CEIP Martínez Valls (Mestra: Inma Ibáñez Micó, Ontinyent, la Vall d’Albaida).

Un comentari a “La Fundació Sambori atorga els guardons del XXIV Concurs de Literatura en Valencià

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: