Escola Valenciana considera insuficient la proposta de requisit lingüístic presentada per la Generalitat

L’entitat entén la llei com “un primer pas en la regularització de la normalització lingüística de l’administració però molt lluny de garantir la igualtat real dels valencianoparlants”

Escola Valenciana ha analitzat la proposta d’aplicació del requisit lingüístic en la funció pública presentada per la Generalitat, la qual considera “insuficient”, ja que “no garanteix la competència lingüística del funcionariat”.

“El requisit lingüístic, que és una reivindicació de la nostra entitat des de 1983, és molt important per a la normalització lingüística”. A més, Escola Valenciana recorda que “3 de cada 4 vulneracions lingüístiques es produeixen en l’àmbit de l’administració pública” i insisteix que les i els treballadors de l’administració “han de poder atendre correctament en qualsevol de les dues llengües oficials, és a dir, han de ser competents lingüísticament”. I encara més, Escola Valenciana recorda que “1 de cada 2 vulneracions lingüístiques tenen lloc a l’àmbit sanitari” i considera que “excloure Sanitat i Justícia d’aquesta proposta és una renúncia inadmissible”.

L’entitat considera que “l’única manera de garantir els drets lingüístics de la ciutadania és amb una plena competència lingüística de tot el funcionariat”. En aquest sentit, l’entitat adverteix que “no es poden atorgar certificats de valencià de forma automàtica”, sinó que “s’ha d’acreditar correctament el coneixement de valencià”.

També cal insistir que “l’alumnat que només ha cursat un 25% d’assignatures en valencià no tindrà mai el mateix nivell de competència lingüística que aquelles persones que han realitzat els seus estudis en un programa d’ensenyament òptim amb una càrrega lectiva igual o superior al 50% en valencià”.

La proposta d’Escola Valenciana

Posar a la ciutadania al centre, en matèria de drets lingüístics, i assegurar la competència lingüística per a tota l’administració radicada al País Valencià, aquesta és la proposta d’Escola Valenciana per a combatre l’alt nivell de vulneracions lingüístiques que es produeixen en l’administració pública.

Aquesta norma hauria d’afectar a tota l’administració i no només per a la Generalitat: ajuntaments, diputacions, mancomunitats administració de l’Estat, universitats o empreses públiques, entre altres.

“Treballar per a garantir els drets lingüístics de valencianes i valencians en qualsevol àmbit, públic o privat” és un dels objectius d’Escola Valenciana. I és per això que “hem reclamat tossudament, junt amb altres organitzacions, l’exigència del requisit lingüístic per als funcionaris que treballen al País Valencià, siguen de l’administració de l’estat, de la generalitat, provincial, municipal o dels organismes que hi depenen”. 

Escola Valenciana es mostra decebuda per aquesta proposta que “deixa igual l’àmbit assistencial sanitari que és on més vulneracions es produeixen”. En aquest sentit, “volem que el funcionariat tinga un nivell lingüístic suficient per dignificar el seu ús, per això també s’haurà de revisar els nivells lingüístics que es proposen per als  diferents grups funcionarials”.

D’altra banda, Escola Valenciana recorda que el nivell C1 de valencià capacita al professorat valencià per fer classes en valencià a escoles i IES. Per això mateix, “no pensem que només per aprovar l’assignatura en batxillerat amb un 7 es garantisca l’ensenyament de qualitat que volem”.  La Generalitat és el primer lloc on s’ha de reconéixer “el rigor que en el seu treball posen la universitat,  la JQCV i EOI entre altres”.

Per últim, Escola Valenciana es posa a la disposició de les administracions públiques per a treballar en matèria de drets lingüístics i demana que “abans de publicar cap norma, es consensue amb les entitats que, com la nostra i durant dècades, treballem per la normalització de la nostra llengua per tal de millorar-la i fer-la eficaç”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: