Les Trobades 2023 arriben a Albalat de la Ribera, la Vall d’Uixó i Novelda

Aquest matí s’han celebrat les “Festes per la llengua” de la Ribera, la Plana i les Valls del Vinalopó

Escola Valenciana ha celebrat aquest 23 d’abril, Dia del Llibre, les Trobades 2023 de la Ribera, la Plana i les Valls del Vinalopó, que han tingut lloc a Albalat de la Ribera, la Vall d’Uixó i Novelda, respectivament. Aquestes festes per la llengua reten homenatge a la mestra, escriptora i ecofeminista Carme Miquel.

Albalat de la Ribera, la Ribera

La XXXVIII Trobada de Centres en Valencià de la Ribera s’ha celebrat aquest matí al municipi d’Albalat de la Ribera, organitzada per la Comissió Organitzadora de la 38a Trobada de Centres en Valencià Albalat de la Ribera 2023, l’Ajuntament d’Albalat de la Ribera, la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera i Escola Valenciana.

El president de la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera, Joan Cortés, ha posat de manifest l’aposta de la Coordinadora per impulsar “un model de trobada sostenible”. El lema triat per a aquesta festa és «Una Trobada sostenible per a un món sostenible», i serveix per a promoure “un model sostenible que volem que perdure i es consolide, on reduïm l’impacte i l’empremta ecològica de la Trobada, fomentem l’arribada del públic amb mitjans sostenibles i proposem temàtiques com la sostenibilitat per als tallers dels centres educatius”. En aquest sentit, Cortés ha destacat el caràcter comarcal d’aquesta Trobada, i que, a més de ser “un escenari de participació comarcal on visibilitzar l’estima i reivindicació pel valencià, també promovem els projectes i iniciatives que es duen a terme als centres, els models educatius de les escoles i donem cabuda a les temàtiques que es proposen”.

L’acte ha començat amb la recepció de representants institucionals a la Casa del Bou, seguida d’una concentració i cercavila cívica pels carrers d’Albalat, que ha acabat amb els parlaments de benvinguda, la hissada de la pancarta oficial i la disparada de salves celebrant la Trobada.

Tot seguit, han tingut lloc les diferents actuacions d’entaulat amb les Danses de la Ribera a càrrec del Grup de danses El Segreny d’Albalat, el Grup Trobada a càrrec del CEIP Severí Torres de Casteló, Knight Attack a càrrec de l’IES Sucro d’Albalat, Danses Populars a càrrec de l’AMPA i CEIP Carrasquer de Sueca, Batucada per la Trobada a càrrec de l’IES i CEIP d’Albalat i Tribut a la música en valencià a càrrec de la Banda Jove de l’Ateneu Musical i Cultural d’Albalat. També han arrancat les activitats als tallers lúdics i paradetes cíviques.

Després del repartiment de recordatoris a les comunitats educatives i els guardons als tallers més originals, educatius i reivindicatius, seguit de la 14a Jornada Gastronòmica “Més a gust en valencià”. Per últim, han tingut lloc els parlaments de cloenda i l’actuació musical a càrrec de Dani Miquel i els Ma Me Mi Mo Músics.

A aquesta Trobada ha acudit el diputat al Congres dels Diputats, Joan Baldoví; la consellera d’educació, Cultura i Esports, Raquel Tamarit; la diputada d’Informàtica i Tecnologia, Cooperació Internacional, Govern Obert i Participació i GIRSA de la Diputació de València, Mentxu Balaguer; l’editora d’Iglu Editorial, Lídia Martínez Fenollosa; el delegat del País Valencià de Plataforma per la Llengua, Toni Royo; i representants sindicals, institucionals i d’entitats socials de la Ribera.

Novelda, les Valls del Vinalopó 

La XXV Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó han tingut lloc aquest matí a Novelda, organitzada per Escola Valenciana, la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó, l’Ajuntament de Novelda i centres educatius, professorat, famílies i activistes del territori, amb la participació de més de 3500 persones. 

Per a la presidenta de Terres del Vinalopó i vicepresidenta d’Escola Valenciana, Immaculada Garrigós i Albert, “les Trobades representen un eix vertebrador del territori que fa possible a comunitats educatives, col·lectius, institucions i altres agents compartir espais d’estima, treball, defensa i gaudir de la llengua i la cultura”, per la qual cosa ha destacat la lluita històrica, encara vigent, de centres, professorat, alumnat, famílies i activistes per l’ensenyament públic, de qualitat i en valencià a la comarca. 

Els actes han començat amb un esmorzar popular, que ha donat pas a la cercavila amb els nans i gegants, les colles de dolçaina i tabal, grups de danses populars i Muixeranga. A continuació, han tingut lloc els parlaments institucionals, més de 30 tallers escolars, activitats d’animació lectora, fira del llibre i exposició de dibuixos, entre altres activitats. Tot seguit, hem pogut gaudir de l’actuació del Conservatori professional de dansa de Novelda i el concert de La Gira d’Escola Valenciana a càrrec del grup Iruixa+Skargots. Per finalitzar la jornada, hem lliurat els premis del Concurs literari d’aforismes del Vinalopó. 

En aquest esdeveniment han participat vora cent centres educatius, colles de música i dansa populars, col·lectius socials i culturals, editorials i altres entitats del territori. Entre les autoritats, la vicepresidenta d’Escola Valenciana, Imma Garrigós i Albert; el director territorial de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, David Vento Diéguez; l’alcalde i els regidors de Normalització Lingüística i Educació de Novelda, Fran Martínez Alted, Ivan Ñiguez Pina i Bartolomé Úbeda Fernández, respectivament. També, Brauli Montoya Abad, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; i el vicepresident del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, Jaume Fullana Mestre. Així, ens han acompanyat la regidora d’Educació i Normalització Lingüística de Petrer, Sabina Sendra Marco; la regidora d’Educació del Fondó de les Neus, Mara Teresa Senabre Cerdà; les regidores d’Educació, Joventut i Cultura de Monòver, Pilar Seller Maestre, Verónica Amat Bello i Júlia Tortosa Corbí, respectivament; l’alcalde i la regidora d’Educació del Pinós, Lázaro Azorín Salar i Silvia Verdú Carrillo; l’alcalde i el regidor d’Educació de la Romana, Nelson Romero Pastor i Enrique Rico Pérez; les regidores d’Igualtat i Joventut de l’Alguenya, María Àngeles Parda Rebollar i Eva Bernal Martínez, així com la regidora d’Educació de Montfort, Mari Carmen Ramírez Terol. A més de Leo Pomares Gonzalo, de la Federació d’Educació CCOO PV, i Ángel Ruiz Ramírez, de l’STEPV – Intersindical Valenciana; Lletra Impresa, Edicions del Bullent, Andana Editorial i Iglú Editorial. 

La Vall d’Uixó, la Plana Baixa

La Vall d’Uixó ha acollit la Festa per la Llengua de la Plana Baixa, la Plana Alta i l’Alcalatén, organitzada per Escola Valenciana, Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, la Coordinadora de la Plana Baixa per l’ensenyament en valencià i l’Ajuntament de la Vall d’Uixó.

La representant de Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló i tresorera d’Escola Valenciana, Maria Nebot i Calduch, ha destacat “la col·laboració de l’Ajuntament de la Vall d’Uixó, especialment des de la regidoria d’educació, a càrrec de Carmen García, així com la implicació de les comunitats educatives, entitats de cultura popular i associacions ecologistes de la Plana, que han fet possible que la Festa per la Llengua siga un èxit”.

La jornada ha començat amb una cercavila de dolçaines i tabals a càrrec de La Llavor d’Almenara, que ha donat pas a la inauguració de la Festa per la Llengua 2023.

Al llarg del matí s’han celebrat els diferents tallers realitzats pels centres, així com activitats de dolçaina i tabal amb La Llavor d’Almenara, Dimonis amb Botafoc de Castelló, muixeranga amb la Conlloga-Muixeranga de Castelló. També s’ha celebrat el pòdcast “El recapte”, que ha tractat sobre sostenibilitat, Pilota valenciana amb Àlvaro Navarro, Jocs de Fusta a càrrec de Món Animació i Puzle Flora a càrrec de la Vall Verda. Tot seguit, ha tingut lloc l’actuació de la Conlloga-Muixeranga de Castelló. Per finalitzar el matí, s’ha celebrat l’actuació musical de Canta Canalla. Per últim, ja a la vesprada, ha tingut lloc el Concert de Dones, que ha posat fi a una jornada molt emotiva.

A aquesta Festa per la Llengua ha acudit la vicepresidenta de les Corts, Maria José Salvador; el diputat autonòmic, Ernest Blanch; el diputat atonòmic, Vicent Marzà; la senadora, Ana Edo; el director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia; el director territorial d’Educació, Cultura i Esport, Alfred Remolar Franch; l’alcaldessa de la Vall d’Uixó, Tània Baños; la regidora d’educació de la Vall d’Uixó, Carmen Garcia; el regidor de Joventut de la Vall d’Uixó, David Lluch; el regidor de Cultura de Borriana, Vicent Granell; el vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Rafael Ramos; l’acadèmica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Rosa Agost;  la secretària de la FECCOOPV Comarques del Nord, Herminia Montins Gil; l’editora d’Iglu Editorial, Lídia Martínez Fenollosa; i representants sindicals, institucionals i d’entitats socials de la Plana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: