Escola Valenciana facilita una bústia a les comunitats educatives per a recopilar l’aplicació del PEPLI i el PLC

El formulari recollirà les experiències d’incompliment de la llei, que s’incorporaran a l’informe de drets lingüístics anual

Escola Valenciana ha presentat una nova eina de participació perquè equips directius, alumnat, professorat i famílies documenten l’aplicació del Programa d’Educació Plurilingüe i Intercultural (PEPLI) i el Projecte Lingüístic de Centre (PLC). L’entitat ha fet l’anunci en el marc de la taula redona i debat “El present i el futur del valencià en el sistema educatiu”, organitzada amb la Universitat de València, a les portes de les eleccions, al Centre Cultural La Nau de València. 

Es tracta d’un formulari d’accés lliure amb què les comunitats educatives poden fer constar les experiències d’incompliment de la normativa vigent. “Volem identificar aquelles situacions que es poden esmenar i millorar per tal  d’aconseguir una igualtat lingüística des de paràmetres d’equitat, perquè les llengües no són equiparables, ja que el valencià és una llengua minoritzada”, ha explicat la presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó i Cariñena. 

La Bústia PLC es difondrà a partir de hui pels centres educatius mitjançant de les coordinadores comarcals i altres accions de difusió. El formulari està disponible al web Bústia PLC – Escola Valenciana

Escola Valenciana incorporarà les dades a l’Informe de denúncies dels drets lingüístics al País Valencià, que elabora pel Dia dels Drets Lingüístics, el 4 de desembre. La informació servirà, a més, per a tindre una fotografia de situació en concloure el curs escolar perquè els agents educatius puguen prendre decisions basades en aquestes realitats. 

Espai de diàleg social i polític

Escola Valenciana ha organitzat la taula redona i debat “El present i el futur del valencià en el sistema educatiu” amb representants de l’Administració, professorat, alumnat i famílies, per tal de promoure, a les portes de les eleccions, l’anàlisi de l’estat actual i els reptes de la llei de plurilingüisme per a les comunitats educatives. L’activitat ha tingut lloc al Centre Cultural La Nau de València. 

Hi ha participat la directora general d’Innovació Educativa, Reis Gallego Perales, el president de la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de València (FAMPA València), Rubén Pacheco Díaz; el representat del Bloc d’Estudiants Agermants (BEA) de la Universitat de València Jordi Casanova Gómez i la directora de l’IES Figueras Pacheco d’Alacant, Glòria Gómez Monllor. A més, de personal de la Federació d’Educació CCOO PV i l’STEPV. Ha moderat la periodista i professora de la Universitat de València Maria Iranzo-Cabrera. 

L’objectiu de l’acció, promoguda per la Comissió d’Educació d’Escola Valenciana, ha estat generar un espai de diàleg social i polític entorn del model de plurilingüisme, per tal d’identificar les fortaleses i les febleses del sistema des de diferents àmbits i experiències quotidianes. 

“Hem d’armar-nos perquè la llei s’implante amb garanties, arribar a la igualtat lingüística i frenar el processos de substitució”, ha assenyalat Usó i Cariñena. “No ho tenim fàcil perquè el valencià és una llengua sense estat propi, amb desprestigi polític i menyscabada per la justícia, però cal recuperar l’entusiasme social, educatiu i familiar dels primers anys de la LUEV per a assolir la normalització lingüística”. 

En la sessió s’han tractat assumptes com l’ús institucional del valencià als centres; la complexitat de treballar per àmbits, vehicular matèries i crear situacions d’aprenentatge sense formació específica; la necessitat d’assessorar, acompanyar i avaluar l’aplicació; l’eliminació de l’exempció; el nou model de reconeixement de la competència lingüística per homologació dels estudis; la desmobilització social per part de les comunitats educatives així com el treball d’indicadors d’avaluació de les Unitats d’Educació Multilingüe, entre d’altres. 

Avaluació i acompanyament

El president de FAMPA València ha valorat positivament el formulari que Escola Valenciana posa a disposició de les famílies, perquè “ajudarà a visibilitzar els incompliments de la llei”. Segons Rubén Pacheco Díaz, cal posar l’atenció i l’acció en la minoria de famílies que no accepta el projecte plurilingüe, per tal de canviar-los la perspectiva. Així, ha reclamat mesures, dinàmiques de formació i acompanyament per part de l’administració per tal de reduir el discurs de l’odi; una avaluació del model “que ens ajude a identificar encerts, errades i espais de millora”, a més d’una major implicació de les famílies en els PLC. 

Per a la directora de l’IES Figueras Pacheco d’Alacant, el PEPLI és positiu perquè tot el centre està exposat a major contacte amb la llengua, però troben moltes dificultats amb l’alumnat que hi arriba amb competències en valencià mínimes. Glòria Gómez Monllor ha destacat la por al conflicte del professorat i la necessitat de treballar les actituds lingüístiques. A més, ha reclamat més formació TILC, recursos per a avaluar el projecte, i seguiment i presència per part de l’Administració. “Els equips directius necessitem ajuda”, ha conclòs. 

“Amb la nova política lingüística, hem perdut la seguretat de les línies i hem desprotegit la llengua i els docents”, ha comentat el representant del BEA. Segons Jordi Casanova Gómez, el percentatge de formació universitària en valencià “és baix i nul en algunes carreres i màsters”. 

La directora territorial d’Innovació Educativa ha destacat l’augment del competències lingüístiques per part de la població, que reconeix l’Enquesta de coneixement i ús del valencià de 2021, a més ha reivindicat que el nou model plurilingüe garanteix els drets expressats en la LUEV. Així, ha assenyalat la importància que els centres de territoris castellanoparlants hagen guanyat més docència en valencià els darrers anys. “L’oferiment d’un model lingüístic únic per a tota la comunitat educativa és la millor forma de garantir la inclusió social i educativa i evitar discriminació, i fer de la nostra una veritable llengua d’acollida”, ha expressat Reis Gallego Perales. A més, ha reconegut que cal implementar alguns canvis per a millorar l’aplicació dels PLC, avançar cap a centres amb majors percentatges de valencià a les aules, accions de formació per a les famílies i més formació TILC per al professorat. En aquest sentit, Reis Gallego ha anunciat unes jornades sobre plurilingüisme per a final de setembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: