Les Trobades 2023 arriben a Alcoi, Canals, l’Eliana i Xirivella

L’Alcoià, la Costera, el Camp de Túria i l’Horta Sud celebren les seues Trobades d’Escoles en Valencià

Les Trobades 2023 “Recuperem el Verd amb Carme Miquel” han visitat aquest dissabte les poblacions d’Alcoi (l’Alcoià), Canals (la Costera), l’Eliana (el Camp de Túria) i Xirivella (l’Horta Sud).

Enguany, les Trobades d’Escola Valenciana reten homenatge a la mestra, escriptora, ecofeminista i activista per la llengua Carme Miquel i Diego. L’entitat agafa l’exemple de Carme Miquel “en la defensa de justícia global i el bé comú des de l’educació i l’activisme, amb fermesa i somriures”. Durant aquestos mesos,  Escola Valenciana ha reivindicat “una sostenibilitat global, que afecte el medi ambient i, també, la cultura, la llengua i l’ensenyament, perquè una societat sostenible és aquella que no hipoteca els seus béns a les generacions futures i que, per tant, cuida el territori i la salut de la seua gent”.

Alcoi, l’Alcoià i el Comtat

La XXXIV Trobada d’Escoles Valencianes de l’Alcoià i el Comtat s’ha celebrat aquest dissabte a Alcoi. A l’esdeveniment, organitzat per la Coordinadora Alcoià-Comtat pel Valencià, Escola Valenciana i l’Ajuntament d’Alcoi, han participat més de 6.000 persones de l’Alcoià i del Comtat.

La presidenta de la Coordinadora Alcoià-Comtat pel Valencià, Elionor Ortolà i Perles, ha agraït la “implicació dels tres centres amfitrions de la Trobada: el CEIP Horta Major, l‘IES Andreu Sempere i el CPEE Tomàs Llàcer”. “Aquesta Trobada ha sigut un èxit gràcies a la implicació de les i els mestres, les AMPES i l’Ajuntament d’Alcoi”, ha seguit. A més, Ortolà ha destacat el caràcter de les Trobades que “a més de ser una festa per la llengua lúdica i festiva, també és un espai reivindicatiu en què reafirmem un dret fonamental com és el nostre dret a estudiar i viure en valencià”.

L’acte ha arrancat el matí d’aquest dissabte amb una cercavila a càrrec del Grup Barxell de Dolçaines i Tabals. Aquesta ha donat pas a la ludoteca de jocs tradicionals, de fusta i malabars, tallers Grup Sant Jordi i tallers de muixeranga, a càrrec de la Muixeranga Penyeta Blanca de Cocentaina. Després ha tingut lloc un passacarrer amb gralles i tabals de la colla castellera Jove Xiquets de Tarragona, que ha realitzat, a continuació, una actuació a la plaça Enric Valor.

La Trobada ha continuat de vesprada amb l’inici dels tallers i paradetes a càrrec de centres educatius, entitats i editorials. A més, s’ha celebrat dos contacontes a càrrec de Carles Cano. Després, ha tingut lloc l’actuació infantil a càrrec de Balla amb ferrall. Per últim, han tingut lloc les salutacions i la cançó de la Trobada. A més, a la nit s’ha celebrat el concert de La Gira d’Escola Valenciana, amb les actuacions musicals de Tito Pontet, Júlia i La Trocamba Matanusca.

Manuel Gomicia Giménez; Natàlia Besó Sarrià i Leopoldo Pomares Gonzalo, representants de la Federació d’Educació de CCOO PV; i representants sindicals, institucionals i d’entitats socials de l’Alcoià i el Comtat.

Canals, la Costera

La XXXI Trobada d’Escoles en Valencià de la Costera s’ha celebrat aquest dissabte a Canals. Un esdeveniment organitzat per la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera i Escola Valenciana, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Canals i la Mancomunitat Costera – Canal i en el qual han participat 10.000 de tota la comarca.

El president de la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera, Josep Roca i Espin, ha manifestat el seu agraïment “a l’Ajuntament de Canals per tot el suport en l’organització d’aquesta Trobada”. “També a les escoles i instituts de Canals, especialment a les i els mestres de música per haver compost la cançó ‘la Costera canta a la Trobada’”. Roca s’ha mostrat “satisfet per l’enorme implicació de tota la comarca que ha fet possible aquesta 31a Trobada”. També ha agraït la participació “als festers de Canals que, engalanats amb els seus cavalls, han llançat joguets als assistents a la Trobada.

A Canals la festa comença molts dies abans de Sant Antoni, amb la construcció de la foguera. Durant la mitjanit del 8 de desembre, dia de la Immaculada, els festers munten els cavalls engalanats i arrosseguen fins a la plaça Major el que serà primer tronc de la foguera. L’acte, que s’anomena “Entrà de la Primera Soca”, tanca una jornada en què centenars de persones han pentinat els boscos propers, fent la major quantitat de llenya possible. Les setmanes següents, els camions s’encarreguen d’anar portant la fusta recollida, que s’apila a la plaça on hi ha la foguera.

La Trobada ha començat amb l’aplec de les escoles i participants de la comarca de la Costera i la Canal de Navarrés, seguida d’una cercavila a ritme de tabal i dolçaina. A continuació, ha tingut lloc la benvinguda i parlaments de les autoritats. Al finalitzar els parlaments, la Muixeranga de Xàtiva “la Socarrà” ha realitzat una mostra de figures, amb el so de la dolçaina i el tabal. Després, l’alumnat dels centres educatius de Canals ha interpretat la cançó “la Costera canta a la Trobada”.

Seguidament, han arrancat els tallers dels centres educatius, associacions, entitats i paradetes de llibreters i editorials. També s’ha inaugurat l’exposició “Carme Miquel i Diego, una mestra del País”, que ha editat Escola Valenciana amb motiu de les Trobades 2023.

La Trobada ha continuat amb una passejada històrica i social per Canals, a càrrec de Xavi Delgado Franco de Silene Integració i Perspectiva. Després, s’ha celebrat una desfilada especial dels Parells Infantils. Durant tot el matí, l’escenari de la Trobada ha acollit les actuacions del Grup de Danses Canyamars, l’Acadèmia de Dansa Fantasi Dance, l’Escola de Dansa Ballart, el Club esportiu Do-Chang, Teatre de Titelles L’Arbre del Parc del Centre de Formació de Persones Adultes de Canals, un concert a càrrec de l’alumnat del CEIP Calixte III i, per últim, el concert de La Gira d’Escola Valenciana a càrrec del grup Iruixa Skargots.

A aquesta Trobada ha acudit la directora general d’Innovació Educativa, Reis Gallego i Perales; la presidenta de la Mancomunitat de la Costera, Maria José Tortosa;Gabriel Sendra Marco, representant d’Edicions del Bullent; Juli Capilla i Fuentes, editor de Lletra Impresa Edicions; i representants sindicals, institucionals i d’entitats socials de la Costera.

L’Eliana, el Camp de Túria

La XXXIV Trobada d’Escoles en Valencià del Camp de Túria s’ha celebrat aquest dissabte a l’Eliana. Un esdeveniment organitzat per la Coordinadora pel Valencià Camp de Túria, Escola Valenciana i l’Ajuntament de l’Eliana, i en el que han participat 6.000 persones de tota la comarca.

El president de la Coordinadora pel Valencià Camp de Túria, Voro Golfe i Cervera, ha manifestat “l’alegria de seguir trobant-nos per a celebrar i cuidar la cultura, la llengua i el territori, perquè cal sostindre i llegar allò pel que tant van lluitar companyes com Carme Miquel o Ferran Zurriaga: una escola lliure, inclusiva, diversa, arrelada a l’entorn”. A més, ha destacat “el treball i compromís de persones, col·lectius i entitats que fan possible aquest procés de participació ciutadana i exemple de cohesió social”. En aquest sentit, la presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó i Cariñena, professora i activista del Camp de Túria, ha agraït “la implicació de l’Ajuntament d’Eliana, que ens acull amb tanta generositat huit anys després, i dels centres educatius i les famílies de la comarca, per tot l’esforç i l’entusiasme”. 

La Trobada s’ha iniciat amb una cercavila amb la participació de la Jove Muixeranga de València, la Colla A Contratemps Vilamarxant, l’Unió Musical de l’Eliana, l’Associació Folklòrica La Llauradora i imaginària festiva, Terratrèmol Batucada – Músicas del Túria i la Colla de dolçainers del Camp de Túria – Consolat de Mar. Tot seguit, han tingut lloc els parlaments de benvinguda i els més de 50 tallers lúdics organitzats, sobretot, per centres educatius i associacions culturals diverses, majoritàriament de l’Eliana i d’altres municipis de la comarca.

Seguidament, han tingut lloc les actuacions de l’Escola Coral de l’Eliana, la Banda Juvenil de la Unió Musical de l’Eliana, el Cor de l’Eliana i l’agrupació musical Dissonants. Aquestes actuacions han donat pas al concert de La Gira d’Escola Valenciana a càrrec del Diluvi, grup a qui Escola Valenciana ha encarregat la cançó de les Trobades 2023 “Terra que no oblida”. Per últim, ha tingut lloc un sopar de germanor, seguit d’un Correfocs a càrrec de la Penya El Coet Bufat de l’Eliana.

A aquesta Trobada ha acudit la presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó i Cariñena; l’alcalde de l’Eliana, Salva Torrent Català; les regidores d’Educació i Promoció Lingüística de l’Eliana, Eva Santafé Miguel i Marta Andrés Peiró, respectivament; Vicenta Tasa Fuster, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López Camps, així com altres representants institucionals, sindicals, editorials i entitats culturals i socials de l’Eliana i d’altres pobles de la comarca.

Xirivella, l’Horta Sud

El municipi de Xirivella ha acollit la XXXV Trobada d’Escoles en Valencià de la comarca de l’Horta Sud, organitzada per El Guaix – Coordinadora pel Valencià de l’Horta Sud i Escola Valenciana, amb el suport de l’Ajuntament de Xirivella, i en la qual han participat més de 12.000 persones.

El president El Guaix – Coordinadora pel Valencià de l’Horta Sud, Vicent Font, ha remarcat que “aquest dissabte, amb la Trobada, culmina tot un any de treball, preparant activitats de foment de l’ús de la llengua”. Font també ha destacat “la participació de les escoles de Xirivella i la resta de l’Horta Sud, així com l’Ajuntament de Xirivella, que han fet possible aquesta jornada lúdica”.

La Trobada ha arrancat amb dues cercaviles que han recorregut els carrers de Xirivella. A continuació, s’han lliurat als centres els recordatoris de la Trobada, seguit d’una interpretació de la Muixeranga a càrrec de les colles participants i amb l’actuació de la Muixeranga La Torrentina.

La vesprada ha continuat amb l’inici dels tallers a càrrec dels centres educatius, associacions, institucions i editorials. Per últim, ha tingut lloc el concert de La Gira d’Escola Valenciana a càrrec del grup Ramonets. Just després del concert, s’ha celebrat un correfocs i un castell que han donat fi a la Trobada.

A aquesta Trobada ha acudit la directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés Gimeno; la diputada de Normalització Lingüística de la Diputació de València, Dolors Gimeno i Valero; l’acadèmic de l’AVL, Abelard Saragossà; el diputat al Congrés, Joan Baldoví;  el delegat al País Valencià de la Plataforma per la Llengua, Toni Royo; i representants sindicals, institucionals i d’entitats socials de l’Horta Sud.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: