Escola Valenciana se suma a la petició de la Xarxa Europea d’Igualtat Lingüística per a incloure el català com a llengua oficial de la UE

Escola Valenciana celebra la proposta de l’Estat Espanyol d’incloure el català, el basc i el gallec com a llengües oficials de la UE. L’entitat, representada per ELEN, la Xarxa Europea d’Igualtat Lingüística, insta els Estats membres de la UE reunits al Consell demà a donar suport a aquesta proposta, secundada, a més, per Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, Kontseilua, A Mesa pola Normalització Lingüística, Obra Cultural Balear, Acció Cultural País Valencià i CIEMEN.

Les propostes es debatran al Consell de la UE demà 19 de setembre. Prèviament, hui Escola Valenciana ha participat en una roda de premsa, representada per Adrià Sisternes, on les organitzacions han compartit la campanya en curs per a aconseguir l’estatus oficial de la UE i els avantatges que comportarà per a les seues llengües i per a Europa.

Roda de premsa amb representats d’ELEN

Aquesta inclusió comporta nombrosos beneficis pràctics, així com el prestigi que atorga l’estatus oficial. També donaria a la UE l’oportunitat de complir amb la seua política de suport a la diversitat lingüística i de permetre als seus ciutadans fer servir la seua llengua amb les institucions de la UE.

Si aquests idiomes s’inclouen, l’impacte serà molt positiu i un gran pas cap al reconeixement i normalització de les nostres llengües com a oficials al nivell europeu, la qual cosa és clau per a la protecció dels drets lingüístics. Hi ha més de 500 disposicions legals de tota mena que requereixen la presència i l’ús de les llengües oficials de la UE, especialment quan afecten consumidors, i això és molt important perquè té un impacte directe i indirecte en la vida quotidiana de les persones.

Finalment, la inclusió serà un avanç rellevant, ja que significarà que la UE reconeixerà la naturalesa plurilingüe d’Europa i dels seus Estats membres. Tanmateix, cal afirmar clarament que això no serà la fi de la minorització lingüística: encara hi ha molt camí per recórrer. Per tant, reafirmem el nostre compromís de seguir treballant en tots els fronts per donar a les nostres llengües el reconeixement que es mereixen per garantir els drets lingüístics dels nostres pobles.

ELEN és l’organització internacional que treballa per a la promoció i protecció de les llengües territorials d’Europa. Compta amb 175 organitzacions membres que representen 50 llengües en 25 estats. El conjunt de membres d’ELEN representa més de 40 milions de parlants d’aquestes llengües, al voltant del 10% de la població de la UE, i té com a objectiu ser la veu de les i els parlants d’aquestes llengües davant dels governs i les institucions internacionals.

En formen part Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, Kontseilua, A Mesa pola Normalització Lingüística, Obra Cultural Balear, Acció Cultural País Valencià, CIEMEN i Escola Valenciana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: