Escola Valenciana i la Universitat d’Alacant commemoren el 40 aniversari de la LUEV

Les entitats sumen forces per a organitzar dos dies de jornades i taules redones de “la llei d’Alacant”

Una jornada on s’analitzarà la situació de l’educació pública i un acte lúdic completen la proposta d’Escola Valenciana

Escola Valenciana, l’Arxiu de la democràcia de la Universitat d’Alacant, la Càtedra de Multilingüisme de la Universitat d’Alacant i la Unitat per l’educació Multilingüe de la Universitat d’Alacant han sumat forces per a commemorar els 40 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV). 

Així, els pròxims 22 i 23 de novembre, la Seu Universitària de la ciutat d’Alacant i el Campus de la Universitat acolliran diverses activitats, xarrades i taules redones per a analitzar les quatre dècades que han passat des de l’aprovació de la norma que regula els drets dels ciutadans a utilitzar el valencià i l’obligació de les institucions a fer que aquests drets es complisquen.

Concretament, les jornades s’inauguraran el pròxim 22 de novembre, a les 17.30 hores, i eixa mateixa vesprada es realitzarà una taula redona sota el títol “40 anys caminant amb la LUEV”, amb famílies i docents que van posar en marxa les línies en valencià als centres educatius. També, però a les 19.30 hores, es farà una xarrada conversa titulada “La LUEV: de la llei als fets” on intervindran Vicent Moreno i Montañés, membre del Consell Social de les Llengües, i Irene Mira-Navarro de la UEM-UA.

El dia 23 de novembre, efemèride de l’aprovació a Alacant de la Llei d’Ús i Ensenyament del valencià aprovada pel Govern Valencià l’any 1983, s’iniciarà el matí amb una visita guiada a l’Arxiu Universitari per a conéixer “La LUEV: 40 anys en imatges”, per a continuar amb la conferència “El país inacabat (1983-2023)” Breu descripció i context 40 anys de LUEV impartida per Josep-Antoni Ybarra Pérez, Catedràtic d’Economia Aplicada – UA. El matí es tancarà amb la taula redona “Creixent amb la LUEV” amb alumnat que es va formar en línies en valencià i la cloenda de les jornades. 

“La Llei d’Alacant”

Escollir Alacant per a commemorar aquesta efemèride no ha estat una decisió de pa sucat amb oli, i és que la LUEV és l’única norma que s’ha aprovat i signat, físicament, fora de la ciutat de València.

Així, en un moment en què la situació política i sociolingüística convida a la defensa ferma dels nostres principis als carrers, aquests actes són també un recordatori a l’Extrema Dreta de l’existència d’una llei que ens empara i protegeix, malgrat els seus esforços per bescantar-la.

Aquest esdeveniment torna a ser un clar exemple de la col·laboració estreta entre Escola Valenciana i la Universitat d’Alacant, amb qui continuarem treballant i sumant sinergies, com en totes les entitats i institucions que defensen la nostra llengua.

Alacant s’emplena d’activitats per a celebrar l’efemèride

A més d’aquestes jornades, la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic d’Alacant organitzarà el pròxim dimarts 21 de novembre a partir de les 18.00 h a l’IES Figueras Pacheco d’Alacant una jornada on analitzarà la situació de l’educació pública a Alacant amb l’objectiu d’examinar la situació del plurilingüisme, la possible modificació del districte d’escolarització municipal, el mapa escolar d’infraestructures educatives i els pressupostos municipals i autonòmiques en matèria educativa. D’aquesta jornada, a més del mapa de la situació, s’acordaran possibles mobilitzacions en cas d’arribar a consensos durant la jornada.

La cloenda a les commemoracions serà el diumenge 26 de novembre, en un matí lúdic organitzat per la plataforma “Alacant pel Valencià”, de la qual Escola Valenciana forma part, que se celebrarà al CEIP Joaquim Sorolla de la ciutat d’Alacant. Des de les 11 del matí, es gaudirà de jocs de fusta, cultura popular i el concert de Macel el Macià. A més, es llegirà un manifest.

Un comentari a “Escola Valenciana i la Universitat d’Alacant commemoren el 40 aniversari de la LUEV

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: