Escola Valenciana reivindica la llibertat en el vinté aniversari de la seua nit

Rosa Serrano, la Fundació Full i el CEIP Bosco de Cocentaina repleguen els seus guardons a una gala molt emotiva

Aquest dissabte 18 de novembre, Cocentaina (el Comtat) ha acollit la XX Nit d’Escola Valenciana, la trobada anual organitzada per l’entitat on es reuneixen les persones, col·lectius i institucions que treballen que per la normalització de la nostra llengua i que enguany ha homenatjat a l’escriptora i editora Rosa Serrano, la fundació Full pel Llibre i la Lectura i el CEIP Bosco de la capital del Comtat en una gala emotiva per la xifra redona dels 20 anys que commemorava. 

Així, l’esdeveniment arrancava a les 18.30 hores al Centre Cultural El Teular de Cocentaina, amb la participació de la Muixeranga Penyeta Blanca i la Colla de tabal i dolçaina Mal passet, que han donat la benvinguda als assistents a aquesta festa. 

Al llarg de la vesprada, conduïda enguany per la periodista Amàlia Garrigós, s’han viscut moments molt emotius, i és que, com ha explicat Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana, al seu discurs “des de la darrera edició -d’aquesta nit- a Altea, nosaltres no som els mateixos i les circumstàncies tampoc, ara ens són més adverses. I cal que no ens posem de gaidó, ens plantem pel valencià i treballem amb els nostres projectes”.

A la gala va haver-hi moments per a recordar a les persones, entitats i centres que, fins ara, han rebut els guardons “intentant la llibertat”, però també va haver-hi temps per a fer una valoració de la situació actual, que fa d’aquests, uns guardons més necessaris que mai. En paraules de Jordi Pla, alcalde de Cocentaina, “és que la grandesa del nostre país és la gent anònima que des del seu àmbit treballen pel valencià”.

A més, la veu del contestà Andreu Valor va posar el toc musical a la gala amb un recorregut per cançons mítiques del nostre imaginari col·lectiu, fent més palés l’aposta per les senyes d’identitat. 

PREMIS INTENTANT LA LLIBERTAT

“Intentant la llibertat” és el nom dels guardons, dissenyats per l’artista i escultor valencià Andreu Alfaro, que s’entreguen en la Nit d’Escola Valenciana a persones i entitats que treballen pel foment de la llengua i que, en paraules d’Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana, defineixen també l’esperit dels tres premiats en aquesta vintena edició. 

El guardó a la Trajectòria Individual, enguany per a l’escriptora i editora Rosa Serrano, pel seu treball impulsant l’escola Gavina, un centre capdavanter en l’ensenyament en valencià. El guardó el va replegar la mateixa Rosa, acompanyada per la seua filla i en el seu parlament va agrair el premi i es va mostrar especialment emocionada per la participació de la muixeranga. “Veure les criatures dona forces per a continuar endavant”, ha recordat.

Pel que fa a l’Ús social del valencià, en aquesta ocasió el guardó el va rebre la Fundació Full pel foment del Llibre i la Lectura, qui enguany compleixen deu anys impulsant iniciatives com La Plaça del Llibre a diversos municipis del País Valencià. Al seu discurs, Jesús Figuerola, president de la fundació Full va agrair el guardó per ser un reconeixement del treball tenaç que es fa des de l’anonimat. Ajudem a fer que les persones del País Valencià siguen més feliços amb la lectura, ha asseverat. 

Finalment, el guardó Extraordinari s’atorgà al CEIP Bosco de Cocentaina, un exemple de com l’escola és el futur de la llengua i la identitat de la població, així com de les reivindicacions socials. Rosa Moltó, exdirectora del centre, va considerar que el  treball fet en aquests anys es veuen ara reconeguts. “Després de 40 anys tenim un centre a un sol edifici, amb el valencià com a llengua vehicular i el guardó d’Escola Valenciana, és un gran moment per a nosaltres”.

LA NIT

La Nit d’Escola Valenciana és la trobada anual en la qual es reuneixen persones vinculades l’entitat, així com representants institucionals, on es lliuren els guardons d’Escola Valenciana a persones i col·lectius que treballen per la normalització de la nostra llengua en diversos àmbits i que enguany té també el suport de l’Ajuntament de Cocentaina, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant.

Enguany, a més d’activistes, també han acudit Vicent Satorres, subdirector general de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana; Paco Teruel, diputat de cultura de la Diputació de València; José Miguel Molina, director seu de la Universitat d’Alacant a Cocentaina; Verònica Cantó, presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Dolors Pedrós, presidenta Consell Valencià de Cultura. Àgueda Micó, diputada a les Corts de l’Estat. També han estat presents autoritats locals i comarcals i representants d’institucions, sindicats i entitats amigues.

TROBADES 2024

Un altre moment clau de la jornada ha estat la presentació de la nova imatge de les Trobades 2024 que es desenvoluparan a la primavera sota el lema “fem poble, parlem valencià”.

Es tracta d’una proposta de la dissenyadora, Cristina Durán, qui posa el focus sobre les persones que, independentment del seu origen, trien parlar valencià, i sobre l’activisme que eixa decisió implica en els temps que corren.

La il·lustradora condensa en tres personatges la diversitat ètnica, de gènere i funcional, i amb un sol gest –agafar-se de les mans– representa magistralment el concepte d’inclusió.

Si els personatges representen el poble-gent, els globus en forma de casa on s’insereix el lema remeten al poble-residència, és a dir, a les localitats arreu de les nostres comarques on es celebraran les Trobades 2024.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: