Manifest: L’Alt Millars no som frontera!

Des d’Escola Valenciana, l’Ajuntament d’Argelita, el CRA Espadà-Millars i l’AMPA de l’aulari d’Argelita comuniquem que:
La comarca de l’Alt Millars no som frontera. Com totes les societats modernes, del segle XXI, som una societat oberta, acollidora, inclusiva i solidària que no rebutja cap persona pel seu origen. A més, compartim nombrosos lligams econòmics, socials i culturals amb les zones de predomini lingüístic valencià.

La nostra comarca no és frontera com tampoc ho són les llengües. Entenem el valencià com un pont, una font d’oportunitats i no volem que el nostre alumnat siga discriminat i privat de coneixement. És per això que rebutgem frontalment l’eliminació de l’ensenyament del valencià a les nostres aules.
Els valencianoparlants volen garantits els seus drets lingüístics i no ser ciutadans de segona. Els ciutadans de les comarques de predomini lingüístic castellà tampoc volem ser de segona. Volem les mateixes oportunitats per a la nostra xicalla i jovent.

El valencià aporta oportunitats i beneficis. És útil haver-lo après i dominar-lo per a estar en igualtat de condicions en diversos àmbits.
En primer lloc, és d’utilitat acadèmica, perquè la majoria del nostre alumnat estudiarà a universitats valencianes, on hi haurà assignatures en aquesta llengua. No aprendre’l seria un desavantatge per a elles i ells.
En segon lloc, trobem la utilitat social i la utilitat laboral, ja que en aquests espais hi ha relacions lingüístiques també predominantment valencianes.

En últim lloc, és d’utilitat cultural, ja que es pot accedir amb major facilitat a diversos continguts fets en valencià. Un exemple clar n’és la música. I la prova que la nostra societat ha superat aquesta falsa confrontació i batalla és l’èxit del concert de Zoo i Tito Pontet a Argelita. El 24, 25 i 26 de novembre el Millarts VAM Fest tornarà a omplir el municipi de festa, cultura i agermanament. Per tot això, perquè no volem ser discriminats, perquè no volem que se’ns neguen oportunitats, coneixement ni cultura, ENS PLANTEM.

A l’Alt Millars, ens plantem pel valencià!

9 comentaris a “Manifest: L’Alt Millars no som frontera!

  1. Soc de la Plana però tinc molt de contacte amb l’Alt Palància i l’Alt Millars, allí sempre m’he sentit com a casa. Molt d’acord amb cada paraula d’aquest manifest, gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: